بررسی روایی و پایایی پرسشنامه فعالیت بدنی آزاد فشارکی(AFPAQ)
بررسی روایی و پایایی پرسشنامه فعالیت بدنی آزاد فشارکی(AFPAQ)
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت اندارهگیری فعالیت بدنی در پژوهشهای بهداشتی، این پژوهش با هدف هنجاریابی و بررسی روایی و پایابی پرسشنامه محقق ساخته فعالیت بدنی آزاد فشارکی(AFPAQ) و در راستای ایجاد ابزاری مناسب صورت پذیرفته است.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی جامعه آماری شامل کلیه نظامیان بوده که با استفاده از نمونهگیری خوشهای دو مرحلهای و با توجه به کل جامعه آماری و بر اساس جدول نمونهگیری مورگان انتخاب گردیدند. پس از بررسی روایی محتوا جهت بررسی روایی سازه و پیشگو به ترتیب از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، ضریب همبستگی پیرسون (با استفاده از آزمون سلامت روان GHQ)، ضریب بازآزمایی و جهت تحلیل دادهها از نرم افزار SPSS نسخه 15 و Amos نسخه 16 استفاده گردید.
یافته ها: مطالعه بر روی 749 نفرکه شامل 54 (3/7 درصد) نفر زن و 685 (7/92 درصد) نفر مرد بودند انجام شد . ضریب نسبت روایی محتوا (CVR) برای این مطالعه برابر 6/0 گردید. همچنین نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان دهنده سه عامل فعالیت بدنی ضمن کار، فعالیت بدنی اوقات فراغت و همچنین خستگی با تبین 45 درصد واریانس و شاخص کیسن مایر الکین 71 درصد گردید. این عوامل نیز به وسیله تحلیل عاملی تائیدی مورد تصدیق قرار گرفت (963/0AGFI=، 053/0= RMSEA). پایایی پرسشنامه نیز توسط روش الفای کرونباخ و روش بازآزمایی به ترتیب 42 و 70 درصد گزارش گردیدند.
نتیجه گیری: با توجه به این که شاخصهای روایی و پایایی پرسشنامه همگی در حد مطلوبی گزارش گردیدند میتوان AFPAQ را به عنوان پرسشنامهای روا و پایا در اندازهگیری فعالیت بدنی استفاده نمود.
کلیدواژگان: استاندارد سازی، ارزیابی فعالیت بدنی، پایایی، روایی
بررسی روایی و پایایی پرسشنامه فعالیت بدنی آزاد فشارکی(afpaq)
نویسندگان :
محمد غلامی فشارکی mohammad gholami fesharaki biostatistics department, faculty of medical sciences, tarbiat modares university, tehran, iranگروه آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، تهران، ایران، اسفندیار آزادمرزآبادی
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت اندارهگیری فعالیت بدنی در پژوهشهای بهداشتی، این پژوهش با هدف هنجاریابی و بررسی روایی و پایابی پرسشنامه محقق ساخته فعالیت بدنی آزاد فشارکی(afpaq) و در راستای ایجاد ابزاری مناسب صورت پذیرفته است. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی جامعه آماری شامل کلیه نظامیان بوده که با استفاده از نمونهگیری خوشهای دو مرحلهای و با توجه به کل جامعه آماری و بر اساس جدول نمونهگیری مورگان انتخاب گردیدند. پس از بررسی روایی محتوا جهت بررسی روایی سازه و پیشگو به ترتیب از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، ضریب همبستگی پیرسون (با استفاده از آزمون سلامت روان ghq)، ضریب بازآزمایی و جهت تحلیل دادهها از نرم افزار spss نسخه 15 و amos نسخه 16 استفاده گردید. یافته ها: مطالعه بر روی 749 نفرکه شامل 54 (3/7 درصد) نفر زن و 685 (7/92 درصد) نفر مرد بودند انجام شد . ضریب نسبت روایی محتوا (cvr)...