پایان نامه : طراحی مجموعه اردوگاه آموزشی چندمنظوره در زمان بحران شهر دماوند
استاد راهنما : دکتر سید جواد هاشمی فشارکی
استاد مشاور : دکتر علی سعیدی
دانشجو : مهندس سلمان صالحی
تاریخ دفاع : 21 /8/ 1398
دانشگاه جامع امام حسین(ع)
چکیده
یکی از اقدامات اساسی پدافند غیرعامل جهت کاهش آسیب پذیریهای جانی، احداث فضاهای اردوگاهی چندمنظوره با رعایت ملاحظات پدافند غیر عامل است تا مردم بتوانند در زمان حملات دشمن و یا حوادث طبیعی جهت اسکان موقت و یا استفاده پناهگاهی از آن بهره مند شوند. البته در زمان عادی، طراحی این فضاها دارای قابلیت کاربری آموزشی و تفریحی داشته و باید از لحاظ اقتصادی ساخت این نوع فضاها مقرون به صرفه باشد. ازاین رو، طراحی مناسب این اردوگاهها که عموما در اختیار وزارت آموزش وپرورش است، مستلزم قواعد علمی و ملاحظات فنی خاص خود می باشد و از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در این پژوهش، بر مبنای تهدیدات ناشی از حملات دشمن و یا تهدیدات طبیعی از قبیل سیل و زلزله و ... مولفه های متعددی در احداث اردوگاههای چند منظوره مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و با استفاده از مطالعات و بازدیدهای میدانی، تحقیقات کتابخانه ای، جمع آوری نظرات کارشناسان مربوطه، پرسشنامه های مرتبط در حوزه های پدافند غیر عامل، طراحی فضاهای آموزشی با تأکید بر طرح جامع معماری و نیز بررسی تجربیات اقدامات پدافند غیر عامل در طراحی پروژه های مشابه داخلی و خارجی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها در این تحقیق به صورت استنباطی و کیفی با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده طراحی معماری پردیس اردوگاههای چندمنظوره (آموزشی، تفریحی، اسکان در زمان بحران) برای نمونه در اردوگاه آموزشی مصطفی خمینی ره شهر دماوند صورت گرفت و ملاحظات پدافند غیرعامل تدوین و در طرح اعمال شد.تولید دانش نظری وتبیین ملاحظات پدافند غیر عامل طراحی اردوگاه ها و قابلیت بسط و تعمیم به کل اردوگاه های آموزشی کشور از دیگر دستاوردها تحقیق است.
کلیدواژه ها: طراحی، اردوگاههای آموزشی چند منظوره، تهدیدات، شهر دماوند
فهرست نوشتار
2-2-4. نظریه مراکز ثقل یا راهبرد پنج حلقه راهبردی واردن
2-2-5. انواع تهدیدات برحسب منشاء اولیه پیدایش:
2-2-7. عوامل موثردر حمله به شهرها
2-2-8. اهداف دشمن در حمله به شهرها
2-2-10. شناخت انواع تهدیدات علیه ایران
2-3. بخش دوم: شناخت دفاع غیر عامل
2-3-2. شناخت چند منظوره سازی در پدافند غیر عامل:
2-3-3. مصداق چند منظوره سازی در پدافند غیر عامل
2-4. بخش سوم : شناخت اردوگاه آموزشی
2-4-3. تعریف اسکان در شرایط بحران
2-5. شناخت طراحی معماری اردوگاه با رویکرد پدافند غیر عامل
2-5-2. فر آیند شکل گیری یک اثر معماری:
2-5-3. الزامات معماری در دفاع غیرعامل:
2-5-4. سرفصل های معماری در پدافند غیر عامل:
2-5-5. گونه های فرم و سازماندهی معیار در معماری:
2-5-6. سازماندهی های فضایی از منظر پدافند غیر عامل:
2-6. بخش چهارم : شناخت محدوده مورد مطالعه
2-6-2. موقعیت جغرافیایی و تقسیمات سیاسی شهرستان دماوند:
2-6-3. مخاطرات طبیعی استان تهران:
2-6-4. وضعیت توپوگرافی شهر دماوند:
2-6-5. وضعیت وقوع سیل در دماوند:
2-6-6. موقعیت سایت اردوگاه استانی شهید مصطفی خمینی:
4. تجزیه و تحلیل و یافته های تحقیق
4-2. داده ها و اطلاعات جمع آوری شده میدانی:
4-4. یافته های حاصل از پرسشنامه:
4-4-1. ملاحظات شبکه سازماندهی فضایی:
4-4-2. ملاحظات عرصه بندی فضا ها:
4-4-3. ملاحظات فواصل بین عرصه ها:
4-4-4. ملاحظات فضاهای مورد نیاز:
4-4-5. ملاحظات چند منظوره بودن:
4-5. مطالعه موردی سایت اردوگاه استانی شهید مصطفی خمینی ره:
4-5-1. نتایج شبکه سازماندهی فضایی:
4-5-2. نتایج عرصه بندی فضا ها:
4-5-3. نتایج فواصل بین عرصه ها:
4-5-4. نتایج طراحی فضاهای مورد نیاز:
4-5-5. نتایج ملاحظات چند منظوره بودن در طراحی:
4-6. اعمال ملاحظات در طراحی با توجه به نتایج حاصل از پرسشنامه:
همه ساله حجم انبوهی از ثروت ملی در بخش های دولتی و خصوصی صرف احداث ساختمان ها با کاربری های اداری، تجاری، صنعتی، درمانی، فرهنگی، تأسیساتی، خدماتی، مسکونی و غیره گردیده و محل استقرار منابع عظیم انسانی و تجهیزات و امکانات گوناگون کشور در این ساختمان ها می باشد. کیفیت طراحی و ساخت بناها، مستقیما" بر کیفیت بهره برداری کاربری های مذکور تأثیر داشته. عدم بکارگیری الزامات پدافند غیرعامل در طراحی آنان باعث کاهش ایمنی و کارایی ساختمان ها در شرایط بحران ناشی از تهدیدات دشمن بر این حوزه می گردد و این مسئله خود سبب بحران کمبود فضاهای مناسب و امن جهت فعالیت های روزمره جامعه در شرایط بحران می گردد. (هاشمی فشارکی، 1391: 5)
در جنگ ها هیچ گونه تضمینی برای رعایت کنواسیون های بین المللی وجود نداشته و غیر نظامیان همواره هدف مستقیم مهاجمان بوده اند. لذا برای افزایش روحیه دفاع و مقاومت در برابر تهاجم و نیز حفاظت از جان مردم شهرها، بحث طراحی و ساخت فضاهای چند منظوره شهری دارای قابلیت بهره برداری در شرایط بحران یک ضرورت می باشد. اصول اصلی دفاع غیرعامل نیز گواه بر این امر است و انجام ملاحظات پدافند غیرعامل در خصوص پایداری و ارتقاء امنیت ملی می تواند قدم مهمی در این راستا باشد. از آنجا که وجود برخی موانع از قبیل کمبود زمین باعث ساخت و ساز بصورت عمودی سازی در جوامع شهری شده است، لذا طرح ها باید به سمت دومنظوره سازی گرایش یابند تا ضمن استفاده بهینه در شرایط عادی و جبران بخشی از هزینه های اولیه ساخت پناهگاه، فضای موجود بتواند در شرایط اضطرار نیز مآمنی برای ساکنین و استفاده کنندگان اینگونه مجتمعها باشد.
اردوگاهها آموزشی به دلیل داشتن فضا مناسب و قابلیت توسعه فیزیکی میتواند غیر از کاربرد آموزشی در کاربری های دیگر خصوصا در شرایط بحران کمک شایانی به امداد رسانی با کیفیت به آحاد مردم برساند.
پژوهش حاضر در تلاش برای پاسخ به بخشی از این نیاز کلیدی به سایت ها با کاربری چند منظوره تا حد امکان و از طریق ارائه معیارهای جانمایی و طراحی اردوگاه چند منظوره در شهر های مختلف استان شهرستانهای تهران است. ارائه یک طرح نمونه از این نوع اردوگاهها در شهر دماوند جهت استفاده در شرایط مختلف اعم از عادی و اضطراری مورد توجه است.
در حال حاضر سایتهای مختلفی با کاربری اردوگاه دانش آموزی در نقاط مختلف کشور وجود دارد که با بررسی به عمل آمده از این سایت ها تک منظوره بودن و شاید در مواردی استفاده نشدن از این نوع فضاها منجر به استهلاک منابع و بلا استفاده بودن فضا های عمومی آموزشی و متعلق به حاکمیت را دنبال خواهد داشت.
اردوگاههای دانش آموزی دارای پتانسیل مناسبی به جهت پراکندگی در کشور برای استفاده غیر از استفاده صرف در آموزش و پرورش را دارا هستند و به صورت عمومی در اکثر شهر های ایران می توان بسته به وسعت و الزامات آب هوایی آن منطقه تعدادی از این اردوگاهها با مساحت مناسب یافت.
با توجه به اینکه چند منظوره سازی ساختمانها عمومی یکی از مقاصد کاهش آسیب پذیری و پایداری در پدافند غیر عامل می باشد و در زمان وقوع بحران استفاده از ساختمان های عمومی مانند مدارس، سالن های اجتماعات، استادیوم و... نقش مهمی در تامین مسکن خانواده های بی خانمان دارند. این مکان ها باید چند منظوره و طوری طراحی شوند که در زمان وقوع بحران یا در زمان نیازهای خاص بتواند با کمترین زمان و هزینه ممکن و بالاترین سطح ایمنی و خدمات رسانی پاسخگوی نیازها باشند. در نهایت با توجه به ضوابط و ملاحظات پدافندغیرعامل الگویی بهینه در برنامه ریزی کاربری اراضی چندمنظوره شهری بدست آید، که حاصل آن امنیتی پایدار برای امنیت ساکنان آن است.با توجه به اینکه اردوگاهها آموزشی دارای فضاهای مناسبی از لحاظ تنوع و تعدد خدمت رسانی اولیه جهت تامین نیازهای اولیه افراد را دارا هستند می توان با تغییراتی بجا و ارایه مدلی از طراحی معماری ، این نوع از خدمات از لحاظ کمی و کیفی افزایش داد.
در طول تاریخ، بشر همواره صحنه های جنگ و برخوردهای نظامی را تجربه کرده و کمتر سرزمینی از این آفت مصون مانده است، با پیشرفت علمی و فنی در صنعت نظامی و گسترش صحنه نبرد به سر تا سر کشورهای درگیر، تمام مراکز جمعیتی در معرض آثار ناشی از جنگ قرار گرفته اند. تاکنون هیچ گونه مقررات بین المللی و مصوبات جهانی نتوانسته از گسترش دامنه جنگ به شهرها و مراکز سکونت گاهی و غیرنظامی جلوگیری کند.(موحدی نیا، 1385: 32)
امروزه شهرها و کلان شهرها در صدر اهداف مهاجمان نظامی قرار دارند و در جنگ های فرسایشی، هدف قرار گرفتن شهرها به منظور تضعیف روحیه شهروندان و وارد آوردن صدمات اقتصادی و از هم گسیختگی نظام اجتماعی مد نظر می باشد و کشور مهاجم جهت در هم شکستن اراده ملت و توان اقتصادی، نظامی و سیاسی کشور مورد تهاجم با آغاز استراتژی انهدام مراکز ثقل، توجه خود را صرف بمباران و انهدام مراکز حیاتی، حساس و مهم می نماید (موحدی نیا،44:1385 )
دفاع غیرعامل به عنوان بستر توسعه پایدار و یکی از مؤثرترین و پایدارترین روش های دفاع در برابر تهدیدات محسوب و عرصه های مختلف فضاهای شهری را شامل می شود. این نوع دفاع پنج هدف محوری شامل افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب پذیری، تداوم فعالیت های ضروری، ارتقاء پایداری ملی و تسهیل مدیریت بحران در مقابل تهدیدات نظامی را دنبال می نماید (غضنفری،3:1392).
ازآنجاکه دفاع نظامی نیاز به مکمل جدی در حذف و کم کردن آسیبپذیریهای زیرساختهای صنعتی، دفاعی و خدماتی و حیاتی کشور دارد، لذا لازم است پدافند غیرعامل، در اولویت برنامههای کشور قرار گیرد. استفاده از سازهها و استحکامات امن نظیر استفاده از سازهها و استحکامات امن در فضاهایی مانند اردوگاه های چند منظوره می تواند کمک شایانی به رعایت اصول زیربنایی پدافند غیرعامل مورد تأکید متخصصان و کارشناسان امر قرار گرفته است.
آنچه که در حوزه مدیریت شهری علیالخصوص در حیطه رعایت اصول پدافند غیرعامل در احداث فضاهای اسکان جمعی مورد اتفاق نظر میباشد، مکان یابی و طراحی صحیح پناهگاه و اسکان در شرایط بحرانی در مناطق شهری میباشد که طراحی اردوگاه آموزشی چند منظوره می تواند اهداف بالا را در خود بگنجاند.
یکی از اصول مهم پدافند غیرعامل، اسکان در شرایط بحرانی است که همواره توسط دست اندر کاران مورد تأکید قرار گرفته و به آن اهتمام ورزیدهاند. ساخت و استفاده از اردوگاه ها با قابلیت اسکان در شرایط بحرانی در هنگام وقوع جنگها و حتی در مواقع بحرانهای طبیعی که ممکن است ساختمانها دچار آسیب کلی و یا تخریب کلی گردند، بهعنوان یکی از اصول پیشگیری و آمادگی برای مقابله و جلوگیری از هرگونه تلفات و صدمات احتمالی جانی است که بایستی در طراحی اماکن اردوگاهی به آن توجه ویژهای گردد.
در حوادث طبیعی و از جمله آن ها زلزله، همیشه به عنوان یکی از مخرب ترین عوامل آسیب رسان در سکونتگاه های انسانی از دیرباز مطرح بوده است. این مساله در شهرها به عنوان عالی ترین مراکز تجمع انسانی، به علت تراکم جمعیتی و با توجه به آسیب پذیری بافت های قدیمی و فرسوده در آن ها، بحث برنامه ریزی و مدیریت بحران را به عنوان ضرورتی غیر قابل اجتناب مطرح می سازد. هدف این پژوهش طراحی و جانمایی اردوگاههای آموزشی چند منظوره، با هدف مدیریت بحران بعد حوادث اعم از تهدید انسانی ساز و طبیعی می باشد. زیرا افراد تحت تاثیر این تهدیدات از خانه و کاشانه خروج و به محلی امن پناه می برند واز لحظ روحی وحشت زده شده و آرامش روانی خود از دست خواهند داد.لذا لزوم این نوع از فضا ها جهت اسکان موقت ویا کوتاه مدت حائز اهمیت است.
تامین حداقل استاندارد برای سکونتگاه های اضطراری و طراحی اردوگاه ها، از حقوق و احتیاجات اولیه و اساسی کـسانی اسـت که در معرض بلایا و یا کشمکش ها قرار گرفته اند . با توجه به منشور انسان دوستانه و قوانین مربـوط بـه آوارگـان و پناهنـدگان سازمان ملل متحد، خدمات دولت ها، مؤسسات و سازمان های بین المللی بر سه اصل بنیـادین تاکیـد مـی ورزد : حـق زنـدگی شرافتمندانه برای همه، تمایز بین نظامیان و افراد غیر نظامی و اصل عدم استرداد پناهندگان . در ایـن میـان، سـرپناه، همچـون آب، بهداشت، تغذ یه و مراقبت های بهداشتی، نقش تعیین کننده ای در حفظ و نجات زندگی انـسان هـا در مراحـل اولیـه وقـوع سانحه ایفا می نماید . وجود سرپناه به منظور مقاومت در برابر بیماری هـا و حفاظـت از خطـرات طبیعـی و غیـر طبیعـی، امـری ضروری بوده و جهت حفظ شأن انسان، در چارچوب نظام خانواد گی و اجتماعی در شرایط دشـوار، از اهمیـت بـالایی برخـوردار است . در حقیقت هدف از ایجاد سرپناه، انتخاب مناسب مکان و برنامه ریزی جهـت تـأمین نیازهـای اولیـه فـردی، خـانوادگی و اجتماعی برای بوجود آوردن یک فضای سالم، امن و نسبتاً راحت برای زندگی است . بـدیهی اسـت همـاهنگی ومدیریت افـراد پناهنده کمک مؤثری در تحقق این امر بوده و با انجام طراحی و برنامه ریزی متناسب و منطقی، اثـرات منفـی اقامـت آنـان بـر جمعیت میزبان یا محیط زیست به حداقل کاهش خواهد یافت . بطور کلی سه سناریو، برای برنامه ریزی سکونتگاه هـای موقـت، جهت مردمی که مستقیماً در م عرض یک سانحه طبیعی و یا حادثه انسان ساز قرار گرفتـه انـد، مـی تـوان منظـور داشـت . ایـن سناریو ها برحسب نوع بلا، تعداد مردمی که آواره شده اند، مسائل سیاسی و توانایی جامعه در مواجهه با بلایا، مشخص و تعریـف می شوند و عبارتند از : سناریوی یکم، مردم در محل باقی مانده و تمایل دارند که در نزدیکی خانه و کاشانه ویـران شـده خـویش سکونت نمایند . این امر غالبا متعاقب زمین لرزه ها رخ می دهد . سناریوی دوم، مردم از خانه های خود دور شده و در اجتماعـات میزبان و یا ساختمانهای دولتی اسکان می یابند . این امر معمولا پس از وقوع طوفان ها، سیل و یـا جنـگ هـا و درگیـری هـای قومی یا نظامی اتفاق می افتد . سناریوی سوم : مردم از خانه های خود دور شده ولی بصورت گروهی باقی می مانند . در این رابطـه، اسکان موقت آوارگانی که به اجبار مجبور به ترک خانه و کاشانه و منطقه زندگی خود شده اند، امری ضروری است . مردم در این شرایط اصولاً بصورت گروه های نسبتاً بزرگ و برای مدت زمان نامشخصی درکنـار هـم زنـدگی خواهنـد نمـود . برنامـه ریـزی و طراحی اردوگاه و سکونتگاه های موقت، پاسخ به نیاز های مردمی است که نیازمند اسکان امن هستند .
اردوگاه آموزشی به جهت دارا بودن حداقل امکانات اولیه عموما در قالب سناریوی دوم و خدمت رسانی به افراد آسیب دیده ای ایفای نقش می کند.
حال آنکه جهت نیل به این هدف مشکلاتی از جهت جانمایی و طراحی فضاها و برنامه فیزیکی اجرایی طرح و همچنین هماهنگی میان دستگاههایی که به نوعی در شرایط مختلف از کاربری مختلف اردوگاهها باید استفاده کند وجود دارد.
برای نمونه از لحاظ برنامه فیزیکی فضاها، زمانی که طرح صرفا جهت بهره برداری آموزشی طراحی می گردد عموما به جهت کیفی و کمی خدمات برای تعداد محدودی در نظر گرفته می شود ولی بالقوه ظرفیت سایت های اردوگاهی بیش از کاربری عمومی آموزشی و در شرایط عادی است.
از لحاظ هماهنگی میان دستگاهها باید به این نکته توجه کرد که برای توسعه و یا رعایت ملاحظات طراحی اردوگاه در شرایط بحران و یا پناهگاهی مواردی باید لحاظ گردد که بار مالی برای دستگاه مجری( آموزش و پرورش ) دارد که باتوجه به بودجه و مضیقه مالی نمی توان انتظار رعایت ملاحظات شرایط بحرانی از دستگاه مربوطه داشت.
نتایج این تحقیق الزام استفاده از سایت اردوگاه آموزشی مصطفی خمینی (ره) چند منظوره با توجه به مخاطرات و تهدیدات شهر دماوند مخصوصا طبیعی مشخص می نماید.البته این موضوع پس از بررسی و ارائه مباحث نظری جهت طراحی، نیاز به هم افزایی عملی دستگاههای مختلف مخصوصا همکاریهای تامین مالی برای استفاده از کاربری های غیر آموزشی و کاربری ها در شرایط بحران نیازمند است.البته در شرایط عادی هم دیگر دستگاههای همکار می توانند از این اردوگاهها به منظور کاربری تفریحی و حتی آموزشی پرسنل خود استفاده نمایند.
انجام این تحقیق منجر به آن خواهد شد که برای فضاهایی مانند اردوگاههای آموزشی کاربری دیگری نیز تعریف گردد که این امر(چند منظوره سازی) یکی از نتایج رعایت اصول پدافند غیر عامل در افزایش پایداری و کاهش آسیب پذیری در برابر بلاهای طبیعی و تهدیدات انسان ساخت است.همچنین اگر اردوگاه آموزشی دارای قابلیت چند منظوره نباشد ، وصرفا برای مصارف عادی طراحی شده باشد ،سبب افزایش هزینه های ساخت و بهره برداری می شود واگر صرفا برای زمان بحر ان در نظر گرفته شده باشد، بدلیل عدم استفاده مطلوب در طی زمان سبب فرسایش می شود و اتلاف منابع می گردد.طراحی این نوع اردوگاهها با کاربری چند منظوره باعث خواهد شد در صورت وقوع بحران امکان خدمت رسانی بیشتر و با کیفیت به آحاد مردم آسیب دیده ، باتوجه به ظرفیت این فضاها وجود داشته باشد و این امر بدلیل وجود زیر ساخت های خدمت رسانی اعم از موارد محیطی و بهداشتی همراه با آسایش نسبی امکان پذیر خواهد بود.
ضرورت این تحقیق عبارتست از:الف)ضرورت نظری ب)ضرورت عملی
الف) ضرورت نظری :
عبارتست از تدوین مواردی از اصول طراحی معماری اردوگاه چند منظوره که بتوان از آن جهت بهینه سازی فضا ها و در مواردی امکان بازطراحی در سایت های موجود اردوگاهها استفاده کرد.در تدوین این اصول نیاز است معایب استفاده تک منظوره از این اماکن لحاظ گردد که عبارتست از:
1- استفاده از این مکانها را فقط در یک شرایط زمانی خاص توجیه پذیر است.
2- اغلب این اماکن و فضا ها در شرایط بحران بدون استفاده است.
3- این فضاها از لحاظ طراحی در شرایط بلایای طبیعی و تهدیدات انسان ساز عموما آسیب پذیر است.
4- از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست.
لذا اهمیت بکارگیری اصول پدافند غیر عامل در طراحی فضاهای ارودگاه های آنجایی مشهود است که :
1- این نوع طراحی از لحاظ کاربری مقرون به صرفه اقتصادی است و در شرایط مختلف قابل استفاده است.
2- قابلیت تجهیز و بکارگیری سریع جهت عملیات امدادی در شرایط بحرانی نظیر سیل و زلزله،
3- قابلیت بهره برداری چند منظوره با کمترین تغییرات و یا تجهیزات خاص در مواقع مورد نیاز،
4- این فضاهای به جهت لحاظ اصول پدافند غیر عامل در برابر بلاهای طبیعی و تهدید انسان ساز مقاومترند.
5- عنصر تاکید کننده پویایی فضاهای شهری
ب)ضرورت عملی:
عبارتست از ارایه مدل بروز از امکان استفاده چند منظوره از فضاهای اردوگاه آموزشی است که میتوان با اجرای این مدل نیازهای اساسی در خدمت رسانی در زمان بحران تبیین نمود.همواره اردوگاههای آموزشی به دلیل کمبود منابع نتوانسته نقش خود را به خوبی حتی در جایگاه ارایه خدمات آموزشی ایفا کند ولی در صورت اجرا این ایده با رعایت کامل اصول نظری می تواند به پویایی هر چه بیشتر این امکانات مردمی امیدوار بود.
درعین حال اینکه آحاد مردم با این فضاها مانوس شوند و در شرایط بحران بخوبی برای آنها قابل بهره برداری خواهد بود.
منابع داخلی
1- ساماندهی و طراحی بوستان دو منظوره با رویکرد پدافند غیر عامل(مطالعه موردی منطقه 15 تهران)؛ حسن شیوا؛ استاد راهنما :علی سعیدی؛ استاد مشاور :ساسان سواد کوهی؛ پایان نامه کارشناسی ارشد؛ دانشگاه امام حسین ع 1390 ؛در این پژوهش قابلیت هایی برای فضاهای سبز مستلزم رعایت اصول پدافند غیر عامل حین طراحی و برنامه ریزی آنها خواهد بود. این امر گامی موثر در توسعه هر چه بیشتر در افزایش توانایی دفاعی کشور می باشد، زیرا پوشش گیاهی امکان تلفیق با سایر طرح ها را داشته و نتایج کاربردی متعددی را ارائه می نماید.
2-راهبردها و اصول طراحی فضای سبز در برابر تهدیدها از منظر پدافند غیر عامل؛ علی رضا ، معروفی؛ استاد راهنما :سید جواد هاشمی فشارکی؛ پایان نامه کارشناسی ارشد؛ دانشگاه مالک اشتر 1390؛ در این پایان نامه بصورت کلی به مقوله فضای سبز و معرفی اجمالی برخی از کاربردهای آن پرداخته شده و با استفاده از روش SWOT به تحلیل نقاط قوت ، ضعف و فرصتهای موجود پرداخته شده است.
3- طراحی دومنظوره مجموعه تفریحی- توریستی باغ بزرگ تبریز؛ حمدحسن ملکپور؛استاد راهنما :محمدتقی رضایی حریری؛استاد مشاور محسن پدیدار؛ پایان نامه کارشناسی ارشد؛ دانشکده معماری و شهرسازیدانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)1378، این تحقیق ارائه نقطهنظری است در باب طراحی مراکز تجمع و تفرق شهری در حیطه معماری، هدف مجموعهای است منسجم با انعطاف پذیری بسیار زیاد که از ترکیب یک مجموعه عملکردی پیچیده با یک مجموعه تولیدی کشاورزی بوجود آمده است پروژه خیابانی است که در آن فروشگاهها، هتلها، باغها، رستورانها و مراکز پذیرایی، مراکز تفریحی، مراکز خدماتی، مراکز فرهنگی، بخشهای اداری، انتظامی، مراکز اقامتی چند منظوره و...قرار دارند مجموعه بر فراز یک باغ صیفی و سبزی و مرکبات ۸۰۰ هکتاری قرار دارد و بر آن مشرف است به دلیل وسعت سایت و کوتاه بودن بخش عمده فضاهای سبز هر دو مجموعه بر هم مسلطند و به نوعی با یک رابطه تبادلی مواجهیم رسیدن به یک مجموعه شهری فعال و پویا، مرکزی که در فصول سال زنده باشند و امکانی باشد برای ایجاد هر نوع ارتباط سالم چیزی که در طراحی پروژه مورد نظر بوده است.
4- طراحی مجموعه ورزشی چند منظوره خلیج در جزیره کیش؛ سلیمانیپور٬ محسن ؛ استاد راهنما سلیمان ساسون ؛ پایان نامه کارشناسی ارشد؛ دانشگاه آزاد اسلامی ( خوراسگان )1377؛این مجموعه شامل دو بخش می باشد٬ عمومی و نیمه عمومی - بخش عمومی شامل پارک تفریحی برای استفاده عموم و بخش نیمه عمومی شامل فضاهای مختلف ورزشی... برخی از فضاهای نیمه عمومی مانند سالن چند منظوره بنا به استفاده های مختلف دارای عملکردهای مختلفی نیز می باشد از جمله برگزاری مراسمات - جنشها - سمینارها و غیره. ایده معماری مجموعه الهام گرفته از معماری سنتی منطقه می باشد با روشهای اجرایی پیشرفته امروزی مساحت کل مجموعه حدود ۳۵۰۰۰۰ مربع می باشد.
5-مجتمع توریستی تفریحی کلات نادری طراحی مجتمع چند منظوره اقامتی خدماتی و مرکز همایشها؛ ساسان نورین مقدم؛ استاد راهنما علیرضا رضوانی؛ پایان نامه کارشناسی ارشد؛ دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد، دانشکده فنی و مهندسی1379؛ در آن، سایت واقع در "مجتمع توریستی تفریحی کلات" که به "مجتمع چند منظوره اقامتی، خدمتی و مرکز گردهمایی" اختصاص یافته، مورد ارزیابی و آنالیز قرار گرفته و در پایان ملاحظات تاسیساتی و سازهای ملحوظ در آن، عنوان خواهد گردید.
6-اردوگاه دانش آموزی خزر آبادساری؛ نازیلا میرهادی زاری؛استاد راهنما هاشم هاشم زاده؛ پایان نامه کارشناسی ارشد ، دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی1379؛طرح پژوهش: طرح شامل ۱۴ هکتار زمین ساحلی با طراحی کارگاههای آموزشی، کلاسهای هنری، زمینها و سالنهای ورزشی و امکانات سکونتی و رفاهی و بهداشتی و ادراری است نتیجه کلی: یک اردوگاه طراحی شده در دامان طبیعت بعنوان مکملی برای آموزشهای تئوری مدارس که میتواند منشاآ ایجاد تجربههای شخصی آموزنده و موثر برای دانش آموزان مقاطع مختلف باشد.
7-بوستان اردویی انصار؛پژوهشگر مهدی هاشمی ؛ استاد راهنما سعید تیزقلمزنوزی؛ پایان نامه کارشناسی ارشد؛ دانشکده هنر و معماری؛ دانشگاه آزاد اسلامی (تهران مرکزی)1385؛ بخش نظری پژوهش در خدمت بخش کاربردی (عملی) قرار گرفته و در یک مجموعه اردوگاهی، تفریحی تبلور مییابد.نتیجه پژوهش طراحی یک مجموعهی اردوگاهی و تفریحی است به نحوی که بهرهبرداران جدا از گذراندن اوغات فراغت پایان هفته، خود را جهت گذراندان زندگی در شرایط بحران بیازمایند.این امر باعث خواهد شد که طرح فوق در شرایط غیربحرانی پویا و زنده و در مواقع بحران کارساز و مثمر جلوه نماید.
8-مجموعه اقامتی تفریحی جهت برگزاری اردوهای دانشآموزی؛نگارش پژمان افتخاری وکیلیاستاد راهنما علیرضا شجاعیاستاد مشاور محمدرضا متینی؛ پایان نامه کارشناسی ارشد؛ دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مشهد1383؛ تعیین ضوابط طراحی و بایدها و نبایدهایی که طراح برای طراحی و انتخاب سایت مناسب برای طراحی باید آنها را مد نظر قرار دهد پرداخته شده است همچنین در حوزه اقامتی با طراحی فضاهای سرپوشیده سبک به صورت مکانهای اطراق تابستانی (کمپینگ) و استفاده از مطالح و سازههای سبک و مدرن، مطابق با اصول پیشرفته فنی روز جهان و توانمندی شرکتهای تولید کننده داخلی و با توجه به نیازهای انسانی و طبیعی گروه استفاده کننده یعنی دانشآموزان در مقاطع تحصیلی راهنمایی و دبیرستان، بسیاری از مشکلات موجود اقامت دانشآموزان در فصل تابستان، به دلیل استفاده از چادر بر طرف شود.
9-استادیوم ورزشی و تفریحی چند منظوره جنوب تهران؛نگارش کسری پیغمبری ؛ استاد راهنما مهرداد جاویدینژاد ؛ پایان نامه کارشناسی ارشد؛ دانشکده هنر و معماری. گروه معماری دانشگاه آزاد اسلامی (تهران مرکزی)1386 ؛هدف پژوهش ایجاد فضای معماری با کاربری ورزشی جهت پاسخگویی به نیازهای فرهنگی و ورزشی جامعه٬ ارتقاء سلامت روانی و جسمی شهروندان در قالب فضای معماری٬ برقراری ارتباطی پویا میان یک مجموعه ورزشی و مجموعه شهری و بهره گیری از توانمندیهای این فضا در گردش چرخ اقتصاد٬ ایجاد روابط سیاسی و تعامل فرهنگی
1-پایداری و انعطاف پذیری در طراحی اردوگاه ها در مدیریت بحران؛مهدی زندیه وفرزانه باقرپور؛چهارمین کنگره بین المللی عمران ، معماری و توسعه شهری1395؛هدف از طراحیاین اردوگاه ها، مدیریت بحران، در شرایطی نا مساعد و بحرانی است که در راستای پدافند غیر عامل عمل می کنند. امارویکردی که پایداری مجموعه را با در نظر گرفتن مدیریت بحران به میزان قابل توجهی تامین می کند، انعطاف پذیریاردوگاه هاست. در اهداف معماری پایدار و مدیریت بحران، طراحی مجموعه های اردوگاهی انعطاف پذیر، یکی از نکاتارزنده است. بنابراین با پیش بینی فضاهای اردوگاهی و طراحی آن ها به صورت چند عملکردی و انعطاف پذیر، می توان شرایط بحران را تا حد زیادی کنترل نمود و به نیاز آسیب دیدگان سانحه، پاسخ مثبت داد. پاسخ دهی انعطاف پذیری، درسه فرآیند مورد بررسی است: تطبیق پذیری، تغییر پذیری و تنوع پذیری
2-طراحی پناهگاه چندواحده عمومی در یک مجتمع مسکونی؛ حسین حیدریان گرجی؛دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی پدافندغیرعامل گرایش طراحی دانشگاه امام حسین ع؛ منتشر شده در سومین همایش مدیریت بحران در صنعت ساختمان در سال ۱۳۹۱ ؛ مباحث طرح شده عبارتست از :یکی از این راه ها در زمان تهدید ، استفاده از پناه گاه ها برای عموم مردم می باشد . با توجه به هزینه های زیادی که احداث پناهگاه به تنهایی در بر دارد . امروزه به جز موارد خاص ، در دنیا مورد استفاده قرار نمی گیرد .
3-سازه در پناهگاه های مدرن بهره گیری از تجربیات جنگ های گذشته در طراحی پناهگاه در جنگ های نسل ششم؛ سیدبهشید حسینی و علی عسگری؛ دومین کنفرانس بین المللی معماری و سازه 1390؛ مباحث طرح شده عبارتست از: اقامت در پناهگاه ها امکان اسکان و زندگی موقت افراد برای مدت حدود یک تا دو ماه و نیز حفظ و سازماندهی فعالیت ها و مدیریت محیط و نیز مقاومت و حفظ حیات شهری را فراهم می سازد.
4-الزامات طراحی معماری پناهگاههای عمومی با رویکرد پدافند غیرعامل؛پژمان مختاری ، سید جواد هاشمی فشارکی؛فصلنامه علمی ترویجی پدافند غیر عامل دانشگاه امام حسین ع 1394؛در این مقاله با توجه به میزان حفاظت و عملکرد مورد انتظار و تهدید مبنا، طراحی پناهگاههای عمومی را مورد تجزیه وتحلیل قرار داده و الزامات طراحی استخراج می گردد.
5-روندتاریخی طراحی اسکان موقت و مراکزامدادونجات؛شیما حقی و کاووس شهری؛ اولین کنفرانس بین المللی مخاطرات طبیعی و بحران های زیست محیطی ایران، راهکارها و چالش ها1395؛ هدف تحقیق حاضر طراحی مجتمع ها ی چند منظوره با رویکرد اسکان موقت است. پس از مشخص شدن معیارها ی مؤثر در مکان یابی اردوگاه ها ی گردشگر ی و اسکان موقت در کلانشهرها با در نظر گرفتن مراحل مدیریت بحران یک شهر زلزله زده که از پیشینه مرتبط با تحقیق و با توجه به محدوده مورد مطالعه و اطلاعات و داده ها ی قابل دسترس گزینش می گردد، به مسئله تمهیدات طراحی چنین فضاهایی (همچون ایمنی کارایی اثربخشی و مجهز بودن) پرداخته می شود.
6-مدیریت بحران با توجه به الزامات طراحی فضاهای معماری و راهکارهای پدافند غیر عامل؛ امین زارعی و طاهره نصر؛ سومین کنفرانس سراسری نوآوری های اخیر در مهندسی عمران، معماری و شهرسازی1395 ؛ یافته های این مقاله بر این است که مدیران برنامه ریزی شهری و طراحان فضاهای شهری در بحث پدافند غیر عامل بایستی به گونه ای اقدام کنند تا آمادگی لازم در جهت کاهش خسارات جانی و مالی ایجاد شده و مقابله سریع با بهبود اوضاع تا سطح وضعیت عادی در طرح های معماری در هنگام اضطرار فراهم آید.
7-بکارگیری اصول پدافند غیر عامل با رویکرد افزایش کارایی بیمارستان ها در مواقع بحران؛فاطمه حسین تهرانی و ساناز لیتکوهی ومحسن خدابخشی ؛ سومین کنگره بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری 1394 ؛ مباحث طرح شده عبارتست از : لطمات ناشی از بلایای طبیعی و سوانح انسان ساخت در طول تاریخ همیشه دامنگیر بشر بوده است و اکنون نیز یکی ازدغدغه های مطرح در جوامع مدرن است، و انسان همواره با اتخاذ شیوه های مختلف سعی در کاهش اثرات این بلایاداشته است. یکی از راه های ابداعی در این خصوص ، استفاده از شیوه های پدافند غیر عامل می باشد. بدین معنا که از طریق اقدامات غیر مسلحانه ضمن کاهش تلفات نیروی انسانی ، ساختمان ها ، تجهیزات و تاسیسات و .... در زمان بروز بحران و حوادث، پدافند غیر عامل به عنوان نوعی سرمایه گذاری در حوزه های مختلف محسوب خواهد شد.
8-نقش بام و نماهای سبز از منظر پدافند غیرعامل؛ صفوی، سید محمد مهدی و فرازنده نیا، حسین و حسین بیکی، عباسعلی؛ مجموعه مقالات اولین همایش علمی - پژوهشی شهرسازی و معماری با رویکرد پدافند غیرعامل؛ دانشگاه صنعتی مالک اشتر؛ تهران؛ 1390
9-جستاری بر طراحی معماری مجموعه تفریحی اقامتی با رویکرد احیاء و تقویت صنعت گردشگری ایران؛اردشیر شریفیان ومهدی اصلانی؛اولین همایش ملی گردشگری و طبیعت گردی ایران زمین: دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز 1391؛در این مقاله، طراحی معماری مجموعه های تفریحی اقامتی بعنوان عاملی مهم و تاثیرگذار -در احیاء و تقویت صنعت گردشگری با روش تحلیل تفسیری و بکارگیری از ابزار کتب و مقالات و بررسی نمونه های داخلی و - خارجی با ارائه جداولی مورد مطالعه قرار گرفته است. در پایان نتایج حاصل از این تحقیق با معرفی الگو های طراحی مجموعه های تفریحی اقامتی به احیاء و تقویت صنعت گردشگری در کشور میانجامد.
10-طراحی مجموعه اقامتی، تفریحی و گردشگری سقالکسار با رویکرد معماری سنتی و بومی گیلان؛اولدوز فرجی؛دانشگاه گیلان ؛ دانشکده هنر و معماری؛1392 ؛ موضوع گردشگری، فضای تفریحی ـ اقامتی و گردشگری، و الزامات فیزیکی و استانداردها را در بر گرفته است و با مطالعه چند نمونه داخلی و خارجی، درسهایی را فرا میگیرد و بررسی اجمالی روی سایت طراحی انجام شده است و دسترسیها، ارتباطات، امکانات، تأسیسات و جهتگیریهای اقلیمی بررسی شده است.
11-معیارهای پدافند غیرعامل در طراحی معماری ساختما نهای جمعی شهری؛سیدبهشید حسینی ومحسن کاملی؛مجموعه مقالات معماری و شهرسازی آرمانشهر؛ 1394 ؛نتایج تحقیق معیارها و راهکارهایی است که به صورت مجزا برای هر کاربری خاص در ساختمان شهری بیان شده و به صورتی تدوین شده که در آن معیارها متناسب با ویژگی های جنگ های مدرن است، از مقیاس کلان )سلول شهری( به مقیاس خرد )تک بناها( می رسد و به تفکیک کاربر یهای منتخب ارائه شده است. ه مچنین هم بربهسازی و هم بر طراحی معماری ساختما نهای عمومی )منتخب( تأکید دارد و بر تأمین مهم ترین و حیاتی ترین نیازهای زمان بحران تمرکز می نماید. در کنار موارد فوق بر سازماندهی، استفاد ه بهینه از امکانات، تأسیسات، فضاها و ساختما نهادر شرایط اضطراری نیز توجه دارد.
12-ارزیابی شاخصهای طراحی پناهگاههای دو منظوره مجتمع های مسکونی؛سید بهشید حسینی ، سیدجواد هاشمی فشارکی ، احمد عزیزآبادی فراهانی؛فصلنامه علمی-تخصصی انجمن علمی پدافند غیرعامل ایران؛1392؛آنچه در این تحقیق صورت پذیرفته است، تهیه و ارزیابی شاخصهایی جهت طراحی پناهگاههای مجتمع های مسکونی
ایست که بصورت دو منظوره مورد استفاده قرار میگیرند. این ساختمانها )مجتمعهای مسکونی(، حجم قابل توجهی از ساخت و ساز سالیانه کشورها را تشکیل داده و تعداد زیادی از آنها در جنگها بصورت غیرمستقیم تحت اثرات ناشی ازحمله به شهرها قرار گرفته اند. بررسی آخرین جنگ در حال وقوع )جنگ لیبی( نشان داده است این ساختمانها به طورمستقیم و غیرمستقیم مورد هدف قرار گرفته اند.
در پژوهش های و مقالات فوق طراحی اردوگاه بصورت مطلوب مد نظر قرار گرفته است ولی در مورد طراحی مجموعه اردوگاهی چند منظوره برای شرایط بحران و اضطرار، و یا تدوین ملاحظات الزام آور در بحث پدافند غیر عامل مطلبی بیان نشده است.
- نقش پیشینه ها در دانش افزائی موضوع تحقیق :
در موارد فوق استفاده از عوامل طبیعی و محیطی جهت حصول شرایط مطلوب در مهندسی پدافند غیر عامل ابنیه از جملۀ اقداماتی است که بایستی اهتمام ویژه ای نسبت به آن داشت. آن گونه که نگارندگان مقاله نگاشته اند، بکارگیری پوشش گیاهی در جداره های خارجی ابنیه و رعایت اصول معماری با ملاحظات پدافند غیر عامل ضمن پاسخگویی به نیازهای معمارانه، باعث ارتقاء قابلیت استتار و اختفاء ابنیه شده و میزان آسیب پذیری در برابر اثرات انفجار را نیز کاهش می دهند .با انطباق دستاوردهای این پژوهش و مقررات مربوط به ایجاد پوشش های گیاهی در اردوگاهها نتایج مطلوبی در خصوص برخی ملاحظات پدافند غیر عامل در طراحی معماری اردوگاهها متصور می باشد.
- نقش پیشینه ها در تبیین کمبودها و مطالبات تحقیق :
در منابع پژوهشی فوق درمورد اردوگاهها چند منظوره و ضوابط طراحی معماری آن خصوصا با ملاحظات پدافند غیر عامل سخنی به میان نیامده و هریک از موارد بخشی از موضوع پیشنهادی پژوهشی مطروحه را، آن هم بصورت مشابه و محدود مورد بررسی می کند.
بعد از پرداختن به سوابق مطالعاتی و تحقیقاتی مرتبط با موضوع پایان نامه بایستی به این موضوع اشاره نمود که با بررسی های صورت گرفته در کتاب خانه های مرجع، سایت های اینترنتی معتبر و نیز با مراجعه به کتابخانه های مجموعه های اداری مرتبط نظیر آموزش و پرورش و سازمان نوسازی توسعه و تجهیز مدارس پژوهشی در این زمینه صورت نگرفته است.
- ملاحظات پدافند غیرعامل در طراحی معماری تفریحی ،اقامتی لحاظ نگردیده است.
- تهدیدشناسی و تهدیدات در طراحی اردوگاههای چند منظوره مورد بررسی قرارنگرفته است.
- نقش پیشینه ها در شکل گیری روشهای جمع آوری و تحلیل :
از آن جایی که در کشور ما مسئله پدافندغیرعامل مدت زمان محدودی است که به طور علمی مورد توجه واقع شده است براساس بررسی های انجام شده، تاکنون رساله و پایان نامه های کمی نوشته شده است و کمتر پایان نامه ای است که به موضوع طرح معماری اردوگاه آموزشی چند منظوره یک بنا با رویکرد پدافند غیرعامل پرداخته است و اکثر پایان نامه ها بیشتر مباحث نظری پدافند غیرعامل را طرح نموده و یا نحوه ساخت پناهگاه های زیرسطحی در این گونه مراکز را بیان می کند. و در خصوص نحوه طراحی مراکز آموزشی به خصوص اردوگاه آموزشی چند منظوره با نگاه پدافند غیرعامل مطالعات جامع و مدونی صورت نگرفته است که نیاز به تحقیق دارد. به طور مثال به تعدادی از پایان نامه ها و مقالات نوشته شده و نزدیک به موضوع، در بالا اشاره گردید.در ادامه فرآیند انجام تحقیق، طراحی مجموعه اردوگاه آموزشی چندمنظوره (آموزشی،تفریحی،پناهگاهی واسکان در زمان بحران) شهردماوند با الگوی عملی استفاده زمان عادی و بحران به روش نموداری به صورت زیر می باشد:
ارائه طرح معماری پردیس (سایت) اردوگاههای چند منظوره (آموزشی ،تفریحی،اسکان در زمان بحران) در شهر دماوند
تدوین ملاحظات پدافند غیر عامل در طراحی معماری اردوگاههای چند منظوره (آموزشی ،تفریحی،اسکان در زمان بحران)
شناخت معماری فضاهای چند منظوره آموزشی ، تفریحی ، پناهگاهی
شناخت تهدیدات اردوگاههای چند منظوره (آموزشی ،تفریحی،اسکان در زمان بحران)
الف) طرح معماری پردیس ( سایت ) مجموعه اردوگاه آموزشی چندمنظوره (آموزشی.تفریحی.پناهگاهی واسکان در زمان بحران) شهردماوند چگونه است؟
الف) ملاحظات پدافند غیر عامل در طراحی معماری چند منظوره کدامند؟
ب)معماری اردوگاه های چند منظوره چگونه است ؟
ج)تهدیدات متوجه اردوگاه چند منظوره کدامند؟
متغیر محرک، درونداد است که بوسیله پژوهشگر اندازهگیری، دستکاری یا انتخاب می شود تا تأثیر یاارتباط آن با متغیر دیگری معین شود. متغیر مستقل پیش فرض متغیر وابسته است. به عبارت دیگر این متغیر مقدمه و متغیر وابسته، نتیجه است.
در این تحقیق تدیدات متوجه فضاهای اردوگاههای چند منظوره متغیر مستقل می باشد.
متغیر پاسخ، برونداد یا ملاک است و عبارت است از وجهی از رفتار یک ارگانیسم که تحریک شده است. متغیر وابسته مشاهده یا اندازه گیری می شود تا تأثیر متغیر مستقل بر آن معلوم و مشخص شود. این متغیر از طریق متغیر مستقل پیش بینی می شود.
در این تحقیق طراحی معماری اردوگاه چند منظوره متغیر وابسته میباشد.
الف) بر اساس هدف گذاری: این تحقیق در زمره تحقیقات کاربردی و توسعه ای قرار می گیرد.
ب) بر اساس ماهیت داده ها: تحقیق کیفی است.
این پژوهش به لحاظ رویکرد کلّی اقدامات از نوع توصیفی تحلیلی می باشد .
این پژوهش با بهره گیری از مطالعات و بازدیدهای میدانی ، تحقیقات کتابخانه ای و با جمع آوری نظرات کارشناسان مربوطه ، تدوین پرسشنامه های مرتبط در حوزه های پدافند غیر عامل و طراحی مکانهای آموزشی ساختار طراحی معماری با تأکید بر طرح جامع و معماری کل نگر و نیز مطالعه و بررسی تجربیات اقدامات پدافند غیر عامل در طراحی پروژه های مشابه داخلی و خارجی انجام خواهد شد .
تجزیه و تحلیل داده ها در این تحقیق با استفاده از نرم افزار SPSS و بصورت استنباطی و کیفی صورت خواهد گرفت.
به لحاظ عملی نیز در صورت پرداخت مناسب و اصولی به موضوعات فوق انتظار می رود این پایان نامه منجر به موارد ذیل گردد:
الف)تبیین ملاحظات پدافند غیر عامل طراحی اردوگاه ها
ب)قابلیت بهره برداری جهت مدیریت بحران در صحنه مواجهه با شرایط اضطراری و بحرانی مرتبط با اردوگاه ها
ج)قابلیت بسط و تعمیم به کل اردوگاههای سراسر کشور و زمینه سازی جهت تدوین ملاحظات پدافند غیر عامل در طراحی در فضاهای اردوگاهی
د)تولید دانش نظری در خصوص ملاحظات پدافند غیر عامل در طراحی اردوگاه ها چند منظوره( آموزشی،تفریحی،پناهگاهی در شرایط بحران)
ه)ارائه طراحی معماری اردوگاه ها چند منظوره(آموزشی،تفریحی،پناهگاهی در شرایط بحران)
ی)ارائه الگوی طراحی وارائه مدل معماری کل نگر موردی از اردوگاه چند منظوره شهید مصطفی خمینی شهردماوند
در ذیل فرآیند تحقیق در این پژوهش بصورت نموداری بیان شده است
شکل01‑1: فرآیند انجام تحقیق، طراحی مجموعه اردوگاه آموزشی چندمنظوره ( آموزشی.تفریحی.پناهگاهی واسکان درزمان بحران) شهردماوند(نگارنده)
Abstract:
One of the basic passive defense measures to reduce the life vulnerabilities is the construction of multipurpose campgrounds with passive defense considerations, thus people can use it as a temporary shelter during enemy attacks or natural disasters. However, in normal situations, the design of these spaces has educational and recreational usability and should be economically viable to construct. Therefore, proper design of these camps, generally owned by the ministry of education, requires its own scientific rules and technical considerations and is of the utmost importance. In this research, several components of multi-purpose camps have been investigated based on threats from enemy attacks or natural threats such as floods, earthquakes, etc. This is a descriptive-analytical study that is done using field surveys, library research, relevant expert opinion gathering, questionnaire in passive defense area, the design of training spaces with an emphasis on the master plan of architecture and the study of passive defense action’s experiences in designing similar foreign and domestic projects. The data were analyzed by inferential and qualitative methods using SPSS software. Based on the results, campus design of multipurpose camps (training, recreation, accommodation in times of crisis) was carried out and passive defense considerations were formulated and applied in the design.
Keywords: Design, Multipurpose training camps, Threats, Damavand City.
*Corresponding author