جلوه هایی از خانه های ایرانی - مجله کلبه هنر
https://www.arthut.ir/house
خانه عرب ها یزد در محله شاه ابوالقاسم، کوچه رو به روی مسجد چهل محراب این شهر قرار گرفته. خانه عرب ها از دو خانه تشکیل شده که قدمتشان به حدود صد و سی سال می رسد. بانی خانه جنوبی، مشهور به خانه محمودی، حاج محمدکاظم عرب و بانی خانه شمالی مشهور به خانه داورها، حاج ابوالقاسم عرب است که هر دو ار فرزندان حاج محمدعلی عرب بودند.
خانه علومی یزد، در محله قصابها، میدان میرچخماق، کوی قصابها این شهر قرار دارد. این خانه را آخوند ملاباقر اردکانی و فرزندش، ملاحسین که لقب علومی گرفت و جد علومیهای یزد است، بنا کرده اند. قدمت خانه علومیها اولی به صد و پنجاه سال و دومی به صد وبیست سال می رسد.
خانه حاج حسن غفوری ( قزوینی) در خیابان ابن سینا، کوچه شهشهان، کوچه مسجد جامع شهر اصفهان قرار گرفته. این خانه از دو حیاط بیرونی و اندرونی تشکیل شده که فضاهای مختلف خانه پیرامون آنها واقع شده اند.
خانه زوولیان اصفهان در خیابان دقیقی، خیابان شهید حجت الله رحیمی، خیابان تبریزی ها این شهر قرار گرفته است. فضاهای خانه زوولیان اصفهان در چهارسوی یک حیاط مستطیل شکل قرار گرفته اند. همه جبهه های حیاط ارتفاعی معادل دو طبقه دارند اما دو جبهه شمالی و غربی کمی مرتفع ترند.
خانه ریسمانیان یزد، در محله دارالشفاء، خیابان قیام، کوچه لب خندق، کوچه ریسمانی قرار گرفته. این خانه را که قریب به بیش از 100 سال قدمت دارد، آقا سید عبدالحی (از مجتهادان معروف و ملقب به نجفی، که از کربلا به یزد مهاجرت کرده بود) بنا کرده؛ لیکن بعدها، خانواده ریسمانیان آن را خریده اند.
خانه روحانیان یزد در محله گلچینان، خیابان شهید رجایی، کوچه آب انبار هاشم خان، نرسیده به لرد باجوردی واقع گردیده. بانی خانه روحانیون یزد محمد حسین نواب بوده است؛ اما بعدا به تملک حاج محمد صادق روحانیان در آمده است.
خانه چرمی، در شهر اصفهان، خیابان هاتف، خیابان گلبهار، کوچه مشیر قرار گرفته. خانه چرمی از خانه های اشرافی دوره قاجار محسوب می شود و دارای فضاهای متنوع و تزئینات فراوان می باشد.
خانه مرتاض در شهر یزد، محله تبریزیان، خیابان قیام، بازار تهرانیها، کوچه محمودی قرار گرفته است.
خانه لباف شهر اصفهان در خیابان علامه مجلسی، کوچه مشیر فاطمی، در یک کوچه بن بست قرار گرفته است.
خانه کریمی در خیابان ولی عصر، محله احمدآباد، کوچه نظام الملک، کوچه دارالبطیخ شهر اصفهان قرار گرفته است.
خانه اردکانیان در محله قصابها، خیابان سلمان فارسی، کوچه شاهد باز در شهر یزد قرار گرفته است. این خانه در حدود صد و چهل سال پیش به همت آخوند ملاعلی اردکانی و برادر او ساخته شده است.
خانه حاج رسولیها در اصفهان، خیابان چهارباغ پائین، کوچه درب کوشک، کوچه حاجیان قرار گرفته است.
خانه اخوان سیگاری در میدان میرچخماق، خیابان امام خمینی، کوچه سوم (شهید پاک نژاد) در شهر یزد قرار گرفته است.
خانه مشروطه یزد در محله پیر و برج، کوچه مشروطه شهر یزد قرار گرفته است. خانه مشروطه را در دوره قاجاریان، حدودا 150 سال پیش، آقا سید محمد خان (جد اکرمی های یزد) بنیان نهاد و 60 سال پیش، محمود مشروطه آن را خرید و به نام او اشتهار یافت.
خانه رضا حسینی در استان اصفهان، شهر کاشان، خیابان علوی، کوچه شهید اشنوئی، کوچه شهید خانزاد قرار گرفته است.
خانه سجادی در استان اصفهان، شهر کاشان، خیابان علوی، کوچه سرفوه، کوچه میر آفتاب، کوچه سلمان قرار گرفته است.
خانه عطارها در چهارراه آیت الله کاشانی، خیابان باباافضل، کوچه باغ، کوچه عطارها شهر کاشان استان اصفهان قرارگرفته است.
خانه شفیع پور در محله تبریزیان، خیابان قیام، کوچه گل چینان شهر یزد قرار گرفته است. بانی این خانه قاجاری، با قدمتی 150 ساله، میرزا شفیع می باشد.
خانه تهامی درخیابان علوی، کوچه شهید اشنوئی، کوچه حقیقی، کوچه صمدی شهر کاشان استان اصفهان واقع شده.
خانه داوید در محله قینان، خیابان دقیقی، خیابان شهید حجت الله رحیمی، خیابان تبریزی ها، کوچه آقا داوری شهر اصفهان قرار گرفته است. این اثر مربوط به دوره صفویه بوده و در تاریخ 11 دی 1380 با شماره ثبت 4700 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خانه خیریه، در شهر کاشان استان اصفهان، محله چهل تن، میدان ولی سلطان، کوچه شهید مرتضی بالادر، بن بست الماسی قرار گرفته است.
خانه سوکیاسیان در شهر اصفهان، خیابان حکیم نظامی، کوچه سنگتراش های غربی، نبش داوودیها قرار گرفته است.
خانه صالح در میدان جانباز، خیابان غیاث الدین جمشید، پشت درمانگاه، کوچه سرسنگ، شهر کاشان استان اصفهان قرار گرفته.
خانه بنی کاظمی در خیابان علوی، کوچه شهید اشنوئی، کوچه شهید خانزاد، شهر کاشان، استان اصفهان قرار دارد. تاریخ ساخت این خانه طبق کتیبه موجود در نمای جبهه غربی آن به سال 1205 ه.ق بر می گردد. این بنا شامل قسمت های دوگانه اندورنی و بیرونی می باشد که بیرونی خانه در ضلع غربی حیاط قرار داشته و امروزه از آن جدا شده است.
کاشان؛ شهری کهن که ریشه در تاریخ باستان دارد، گواهی تپه های سیلک به تاریخ و تمدن 7000 ساله، شهادت حمام فین به مظلومیت امیر کبیر، روایت هنرمندانه محتشم کاشانی از عاشورای حسینی، نقش آفرینی های خیره کننده کمال الملک و سایر آثار دانشمندان، علما و هنرمندان این خطه در طول تاریخ حاکی از پیشینه قوی و تمدن عمیق مردمان این شهر است.
خانه کارخانه چی در محله چهل تن، گذر درب فین، گذر آقا خلیل، میدان ولی سلطان در شهر کاشان استان اصفهان قرار گرفته است.
خانه شیخ الاسلام مربوط به دوره قاجار بوده و در شهر اصفهان، چهارراه تختی، خیابان جمال الدین عبدالرزاق، کوچه شیخ الاسلام قرار گرفته.
خانه یداللهی، در خیابان چهار باغ پائین، کوچه حکیم زاده شهر اصفهان قرار گرفته. این خانه در تاریخ 2 خرداد 1356 با شماره ثبت 1341 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
خانه دکتر اعلم در شهر اصفهان، چهار راه تختی، خیابان جمال الدین عبدالرزاق، کوچه شهید مامن پور قرار گرفته است. این خانه از بناهای اشرافی دوره قاجار به شمار می رود که وجود تزیینات متنوع و گسترده در جای جای خانه، موید این امر است.
خانه قدسیه در خیابان باغ پائین، خیابان بانکی شهر اصفهان قرار گرفته. بنا به اظهار مالک خانه، با توجه به نقاشی ها و تزیینات تالارهای جنوبی و شمالی، قدمت قسمتهایی از بنا به دوره صفوی می رسد.
خانه علاقبند در خیابان فاضل نراقی، بن بست بهشتی شهر کاشان استان اصفهان قرار گرفته. مجموعه موجود قسمت باقیمانده از یک خانه کامل و متشکل از سه مجموعه فضایی مختلف در سه جبهه شرق، شمال و جنوب می باشد.
خانه شریفیان در شهر کاشان؛ استان اصفهان، خیابان علوی، خیابان یخچال، خیابان لحتر، گذر صدره واقع شده است. تاریخ ساختمان خانه مربوط به سال 1230 قمری می باشد و بانی آن حاج محمد حسن حاجی شریف بوده.
خانه ملک در شهر یزد، محله شاه ابوالقاسم، جنب مسجد چهل محراب قرار دارد. بانی خانه ملک، حاج محمد صادق عرب، فرزند حاج محمد باقر عرب، بوده است. چون او در زمان محمدشاه قاجار به "ملک التجار یزد" شهرت یافته بود، خانه او نیز به "خانه حاج محمد صادق ملک" یا همان "خانه ملک" مشهور گشت.
خانه حاج مصور الملکی در شهر اصفهان، خیابان آیت الله کاشانی، کوچه شهید اصفهانی، کوی محله نو، بن بست پشت بیمارستان قرار گرفته است.
خانه مارتا پیترز الگویی متفاوت با خانه های عادی هم عصر خود دارد و به نظر می رسد طرح کلی خانه در ابتدا به صورت کوشک و در میان باغ واقع بوده که در طول زمان دستخوش تغییراتی شده است.
خانه دهدشتی در خیابان چهارباغ پائین، کوچه جهان نما، بن بست سپه شهر اصفهان قرار گرفته است.
خانه عباسیان در خیابان فاضل نراقی، خیابان خرم، کوچه ایوان ناظم بیگ در شهر کاشان، استان اصفهان قرار دارد. این خانه یکی از جالب ترین نمونه ها در بین خانه های کاشان است. تنوع و تعدد فضاهای این خانه با هیچ یک از خانه های دیگر قابل مقایسه نیست، ضمن این که کیفیت فضاهای آن نیز تا حدودی با سایر خانه ها متفاوت می باشد.
خانه اصفهانیان در خیابان حبیب الله شریف، محله دو مسجدان کلهر، کوچه دو مسجدان، کوچه محتشم، بن بست محتشم، شهر کاشان، استان اصفهان واقع شده. این اثر در تاریخ 16 دی 1387 با شماره ثبت 24450 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
خانه محمود سرتیپی مربوط به سده 13 ه.ق است. این خانه در خیابان ملک شهر اصفهان، بن بست عبداللهی، کوی پاقلعه قرار گرفته.
خانه شیخ هرندی در میدان قیام، خیابان هارونیه شهر اصفهان قرار دارد.
خانه تهرانی های یزد در محله فهادان، جنب میدانچه فهادان قرار گرفته است. گفته می شود که خانه تهرانیهای یزد را در حدود صد تا صد و پنجاه سال پیش آقا شیخ مهدی عرب بنیان گذاشته است. خانواده او بعدها لقب تهرانی گرفتند و از آن زمان، این خانه به خانه تهرانی ها شهرت یافت.
خانه آل یاسین در خیابان امام خمینی، کوچه کریم زاده شهر کاشان استان اصفهان قرار گرفته است. این خانه به دستور محمد علیشاه قاجار برای یکی از مرشدهای او به نام محمد پشت مشهدی ساخته شده است.
خانه جهان آرائی در خیابان محتشم، کوچه سرپله شهر کاشان استان اصفهان قرار دارد. تاریخ ساختمان خانه به سال 1237 ه.ق مربوط می شود و بانی آن حاج سید حسین و معمار سازنده بنا استاد علی مهندس بوده است.
خانه لاریها و بادگیر آن مربوط به دوره قاجار می باشد که در تاریخ 24 بهمن 1375 با شماره ثبت 1837 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. خانه لاریها در محله فهادان، گذر یوزداران، شهر یزد قرار گرفته است.
خانه مرتضوی در خیابان علوی، خیابان قلعه جلالی، شهر کاشان استان اصفهان قرار گرفته است. خانه مرتضوی در تاریخ 24 اسفند 1383 با شماره ثبت 11576 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
خانه دستمالچی مربوط به دوره پهلوی اول می باشد که در استان اصفهان، شهر کاشان، خیابان محتشم، کوچه درب گلدان واقع شده. خانه دستمالچی در تاریخ 10 خرداد 1382 با شماره ثبت 9027 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
خانه زینت الملک قوامی یکی از آثار به جای مانده از دوره قاجار است که ساخت آن در حدود سال 1290 ه.ق توسط علی محمد خان قوام الملک دوم آغاز و در سال 1302 ه.ق به اتمام رسید.
خانه عامری ها در خیابان علوی شهر کاشان، استان اصفهان قرار دارد. این خانه در دوره زندیه احداث و در دوره قاجار به وسیله سهام السلطنه عامری فرد، توسعه یافت.
خانه مشروطه در یکی از محله های قدیمی شهر تبریز، استان آذربایجان شرقی، به نام راسته کوچه و در غرب بازار تبریز قرار گرفته. این بنا به سبک معماری دوره قاجار ساخته شده و با شماره 1171 در سال 1354 خورشیدی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
عمارت کازرونی مربوط به اوایل دوره قاجار است و در بوشهر، محله قدیمی بهبهانی واقع شده. این اثر در تاریخ 10 مهر 1380 با شماره ثبت 4045 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
عمارت امیریه در بخش مرکزی بوشهر واقع شده و یکی از آثار تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران می باشد.
عمارت دهدشتی در بخش مرکزی و بافت قدیمی بوشهر، خیابان انقلاب، ضلع شمال غربی مسجد امام و پشت بانک مسکن شعبه مرکزی درمحله کوتی قرار دارد. این خانه یکی از آثار تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است.
عمارت ملک (بوشهر)، خانه تاریخی واقع در بخش مرکزی شهرستان بندر بوشهر، یکی از آثارهای تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است. این خانه که به صورت مجموعه ساختمانی متعلق به یک قرن قبل است. در هشت کیلومتری شهر بوشهر قرارگرفته.
قدمت عمارت طاهری به دوران قاجاریه می رسد. این مکان برای اولین شهردار بوشهر آقای سیادت بنا گردید و به بلدیه معروف شد و بعدها شخصی به نام طاهری آن را خریداری کرد و نام خانواده طاهری بر این بنا ماندگار گردید.
خانه و عمارت سالار سعید و حبیبی، بنایی تاریخی و محل موزه سنندج است که در شهر سنندج استان کردستان ایران واقع شده.
خانه کرد، معروف به عمارت آصف، یکی از قدیمی ترین بناهای موجود در شهر سنندج استان کردستان می باشد که نام خود را از آصف دیوان گرفته است. این عمارت در ضلع شمالی خیابان امام خمینی (ره) واقع شده.
عمارت مشیر دیوان در محله قدیمی سرتپوله سنندج استان کردستان، در خیابان شهدا قرار دارد. این خانه از بناهای مشهور دوره قاجار است و مجموعه ای از فضاهای متعدد می باشد.
خانه حاج رئیس مربوط به دوره قاجار است و در بوشهر، خیابان گمرک شنبدی، جنب مسجد، پلاک 6 واقع شده. این اثر در تاریخ 7 مرداد 1382 با شماره ثبت 9278 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
عمارت گلشن بوشهر، بنایی تاریخی واقع در بخش مرکزی شهرستان بندر بوشهر، یکی از آثار تاریخی و از نقاط دیدنی استان بوشهر در جنوب ایران است.
یکی از خانه های قدیمی شهرستان ابرکوه استان یزد، خانه آقازاده است. این خانه در بافت قدیم ابرکوه واقع گردیده و از نظر معماری و بکارگیری عناصر معماری سنتی ایران در خور توجه می باشد.
خانه معین التجار یا خانه شیخ خزعل، مربوط به دوره قاجار می باشد و در شهر اهواز، استان خوزستان، کنار پل سفید واقع شده. در دوره قاجار که کار کشتیرانی تجاری در رود کارون از خرمشهر به اهواز و بالعکس رونق یافت، شخصی به نام معین التجار که یک بازرگان سرشناس بوشهری بود این خانه را با همکاری شخصی به نام محمد حسن خان سعدوالدوله بنا نمود.
اگر دنبال نشانه کمرنگی از لاله زار قدیم و هویت تهران هستید، پیشنهاد می کنیم سری به لاله زار جنوبی بزنید و از کوچه اتحادیه دیدن کنید. انتهای این کوچه بن بست قدیمی، خانه ای ارزشمند به نام خانه اتحادیه (امین السلطان) واقع شده که میراث دوران قاجار است. این اثر در تاریخ 12 تیر 1384 با شماره ثبت 12057 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
خانه حاج آقا کمال الدین نبوی طباطبایی، یکی از خانه های مجلل تاریخی شهر بروجرد استان لرستان می باشد؛ که توسط سازمان میراث فرهنگی در سال 1384 خریداری شده و در حال حاضر به عنوان موزه تاریخی بروجرد (موزه اسناد مشروطه) شناخته می شود.
خانه طباطبایی ها، در نیمه دوم سده 13 هجری به وسیله حاج سید جعفر طباطبایی از بازرگانان نطنزی مقیم کاشان در محله سلطان امیر احمد (خیابان علوی، خیابان قلعه جلالی)، در زمینی به مساحت 4730 متر مربع احداث شد.
خانه بروجردی ها از آثار تاریخی شهر کاشان استان اصفهان می باشد. این بنا در محله سلطان میراحمد واقع است و در نیمه دوم قرن 13 هجری ساخته شده و با شماره 1083 در فهرست آثار ملی کشور ثبت گردیده است.