پایان نامه : تدوین ملاحظات دفاع غیر عامل در حرم مطهر حضرت زینب سلام الله علیها
استاد راهنما :
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی
پایان نامه کارشناسی ارشد:
"تدوین ملاحظات دفاع غیر عامل در حرم مطهر حضرت زینب سلام الله علیها"
دانشجو :
مهندس غفاری آذر
دانشگاه :
مالک اشتر
چکیده
تحقیق کاربردی حاضر با عنوان "تدوین ملاحظات دفاع غیر عامل در حرم مطهر حضرت زینب سلام الله علیها" با به کارگیری روش موردی- زمینه ای در جهت تدوین و ارائه ملاحظات دفاع غیرعامل در این آستان مقدسه و شناخت آسیب پذیری های اجزاء و تهدیدات متوجه آن صورت گرفته است.
جنگ هفت ساله اخیر در سوریه و عراق، و به تبع آن قدرت یافتن گروه¬های تکفیری، زمینه¬ساز افتاء مفتیان کج فهم این فِرق ضاله مبنی بر تخریب اماکن مقدس گردیده است، که مع الاسف؛ علی رغم کشف و خنثی سازی بسیاری از عملیات های تروریستی؛ تعرضات و صدمات جدی بسیاری به این حرم ها وارد آمده است. حرم مطهر حضرت زینب سلام الله علیها نیز در جنوب سوریه از این تهدیدات مصون نمانده و خصوصا در این چند سال اخیر دچار خسارات متعددی گردیده است و بیش از 18 بار مورد حمله عناصر تروریستی قرار گرفته است که این امر لزوم توجه به برنامه-ریزی مناسب دفاعی در طراحی آن را صدچندان نموده است. در این راستا، یکی از روش¬های پایدار و موثر جهت دفاع در مقابل این قبیل تهدیدات، دفاع غیرعامل می¬باشد. حضور میلیونی زوار و اهمیت کالبدی این سرمایه¬ی عظیم و ارزشمند الهی، وجوب حفاظت از آن را در حد مراکز ثقل حیاتی جهان اسلام قرار داده است، که وضعیت بی ثبات منطقه، آسیب پذیری¬های موجود حرم مطهر و حملات اخیر به آن؛ لزوم بازنگری در طراحی دفاعی آن را مضاعف نموده است. در واقع مساله پژوهش حاضر این است که چه ملاحظات دفاع غیر عاملی در طرح مجموعه¬ی حرم مطهر حضرت زینب سلام الله علیها بایستی رعایت گردد تا منجر به کاهش آسیب پذیری و افزایش ایمنی آن در مقابل تهدیدات غالبا تروریستی گردد
بر همین اساس در فصل اول تحقیق به بیان کلیاتی پیرامون موضوع پژوهش پرداخته شده است و فصل دوم به شناخت دقیق اجزاء و ویژگی¬های حرم مطهر و مبانی نظری تحقیق اختصاص داده شده است. در این فصل به منظور ایجاد درک مشترک در میان خوانندگان، مباحث مربوط به پدافند غیر عامل و اهداف آن در حرم¬های مطهر، ماهیت تهدیدات انسان ساخت رخداده در آنها در 220 سال گذشته، آشنایی با آستان مقدسه حضرت زینب علیها السلام و بخش¬های مختلف و عملکرد آن، آسیب¬های وارده به مجموعه¬ی حرم مطهر، ارائه لایه بندی دفاعی برای مجموعه حرم مطهر و ... به تفصیل تشریح و تبیین شده است. فصل سوم این تحقیق به تبیین روش تحقیق مورد استفاده، اصول طراحی پرسشنامه و نمونه¬گیری از جامعه خبرگان تحقیق اختصاص یافته و در ادامه با انتخاب روش ارزیابی آسیب پذیری و تحلیل ریسک مدل بهینه فما 426 (ویرایش 2011)، پرسشنامه¬هایی بر مبنای این تکنیک تهیه، توزیع، گردآوری گردید و طی مراحل متعدد، نتایج آن در فصل چهارم تشریح گردید. در فصل چهارم از این تحقیق مطابق با تکنیک انتخاب شده به ارزیابی پیامدها، تهدیدات، آسیب پذیری و ریسک حرم مطهر حضرت زینب سلام الله علیها پرداخته و در ادامه با برشمردن ملاحظات گوناگون دفاع غیرعامل در جهت کاهش آسیب پذیری و تحلیل کیفی آنها مبادرت ورزیده شد. و در فصل پنجم از این تحقیق به جمع¬بندی نتایج و ارائه پیشنهادات آتی برای سایر محققین اقدام شد. نتایج این تحقیق به روشنی عوامل افزایش آسیب پذیری و ملاحظات دفاع غیرعامل در راستای کاهش آسیب پذیری را برای تک تک لایه¬های دفاعی چهارگانه حرم مطهر با هدف تضمین تداوم فعالیت، حفظ زیر ساخت و حفاظت از جان زوار را تشریح می¬نماید.
واژه های کلیدی
دفاع غیرعامل، حرم مطهر حضرت زینب سلام الله علیها، آسیب پذیری، ملاحظات دفاع غیرعامل، تهدیدات ، سوریه