احکام معماری مسجد ، استفتائات ازامام خامنه ای
احکام معماری مسجد
تدوین : سید جواد هاشمی فشارکی
احکام ازپایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری [1]
۱- صیغه وقف زمین مسجد : - از مشهور فقها نقل شده که فرمودهاند: زمینی که میخواهند مسجد شود، باید برای آن صیغۀ وقف خوانده شود، مثل آنکه بگوید: « آن را به عنوان مسجد وقف کردم قربة الی اللّه » لیکن بنابر اقوا همینکه قربة الی اللّه به قصد مسجد آن را بسازد و یک نفر هم به اذن بانی در آن نماز بخواند کفایت میکند و مسجد میشود.
۲ - اسباب ملکیت اموالِ مباح: کافی بودن معاطات(۱) در مسجد در جایی می باشد که اصل ساختن به قصد مسجد باشد، به اینکه قصدش از ساختن و تعمیر آن، این است که مسجد باشد خصوصا اگر زمین مباحی را برای مسجد حیازت(۲) کند و به همین نیّت آن را بسازد، و اما اگر در آن ساختمان مملوکی باشد مانند خانه یا دکان سپس نیت کند که مسجد باشد و مردم را به نماز در آن وادار کند بدون آنکه صیغه را اجراء نماید، اکتفا به آن مشکل است.
۱. معامله ای است که در آن صیغه مخصوص نباشد.
۲. در اختیار گرفتن یکی از مباحات عامه (یکی از اسباب ملکیت اموالِ مباح) .
**********************************************************
احکام از پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری [2]
حکم بالکن مسجد
سؤال: بالکن مسجد چه حکمی دارد و آیا احکام مسجد باید در آن مکان جاری شود؟
جواب: بالکن اگر در داخل فضای مسجد است، حکم همان مسجد را دارد.
************************************************
استفتائات ازامام خامنه ای (اجوبه الاستفتائات مقاممعظم رهبری ) [3]
حکم تمرینهای ورزشی در مسجد [4]
س 393: آیا انجام تمرینهای ورزشی در مسجد محل یا خوابیدن در آن جایز است؟ این کارها در مسجدهای دیگر چه حکمی دارد؟
ج: مسجد جاى ورزش و تمرین ورزشى نیست و از کارهایى که با شأن و منزلت مسجد منافات دارد، باید پرهیز شود، و خوابیدن در مسجد هم مکروه است
بهره برداری از شبستان مسجد
س 394: آیا استفاده از شبستان مسجد برای رشد فکری، فرهنگی و نظامی (با آموزشهای نظامی) جوانان جایز است؟ آیا با توجه به کمبود مکانهای اختصاصی میتوان این کارها را در ایوان مسجد انجام داد؟
ج: این امور تابع کیفیت وقف صحن مسجد و ایوان آن است، و باید از امام جماعت و هیأت امناى مسجد در اینباره نظر خواهى شود. البته حضور جوانان در مساجد و برپایى درسهاى دینى زیر نظر امام جماعت و هیأت امناى آن کار خوب و مطلوبى است.
حکم واقع شدن زمین مسجد در طرح توسعه شهری
س 403: در طرح توسعه یکی از خیابانها، چند مسجد در مسیر طرح قرار میگیرد که باید بعضی از آنها بهطور کلی خراب شوند و در بقیه قسمتی از آنها تخریب گردد تا حرکت وسائط نقلیه براحتی صورت گیرد. خواهشمند است نظر شریف را بیان فرمایید.
ج: خراب کردن تمام مسجد یا قسمتى از آن جایز نیست، مگر در صورت وجود مصلحتى که اهمیت ندادن و بىتوجهى به آن ممکن نباشد.
س 415: زمینی که جزء قسمت سرپوشیده مسجد بوده و بر اثر واقع شدن مسجد در مسیر طرح عمرانی شهرداری، در خیابان افتاده و قسمتی از آن به علت اضطرار تخریب شده، چه حکمی دارد؟
ج: اگر احتمال برگشت آن به حالت اولیه ضعیف باشد، ترتّب آثار شرعى مسجد بر آن معلوم نیست.
س 406: اگر مسجد نیاز به تعمیر داشته باشد، آیا اجازه گرفتن از حاکم شرع یا وکیل او واجب است؟
ج: اگر تعمیر، داوطلبانه و تبرّعى (از مالِ شخصىِ افراد خیّر) باشد، نیازى به اجازه حاکم شرع نیست.
ج: ساختن اتاق مخصوص چاى در محل مسجد قبلى صحیح نیست و واجب است آن مکان به حالت مسجد بودن خود برگردد. نیم طبقه داخل شبستان مسجد هم در حکم مسجد است و همه احکام و آثار شرعى آن را دارد، ولى نصب قفسههاى کتاب و حضور در آنجا براى مطالعه اگر مزاحمتى براى نمازگزاران ایجاد نکند اشکال ندارد.
س: در محل سکونت ما مسجدى است که در نزدیکى آن امامزادهاى واقع شده است. حرم امامزاده نیاز به توسعه دارد و تنها مانع این طرح مقدار مساحت کمى از این مسجد مىباشد که باید خراب شود، شایان ذکر است در صورت تخریب، این مسجد از طرف شرق و شمال قابل توسعه مىباشد که نسبت به تجدید بنا این مسجد اقدام خواهد شد با این فرض آیا تخریب مسجد مجاز مىباشد؟
ج) تخریب مسجد ولو به مقدار مساحت کمى از آن جهت توسعه حرم امامزاده جایز نیست.
ج:اگر عمل مذکور تغییر و تبدیل وقف شمرده نشود، اشکال ندارد.
ج: در فرض سؤال معلوم نیست نجس کردن آن حرام باشد، گر چه احتیاط آن است که نجس نکنند.
احداث کارگاه و تاسیسات عمومی برای مسجد
ج: حفر زمین مسجد براى تأسیس کارگاه و مانند آن جایز نیست.
ج) اگر در همان مسجد قابل استفاده نیست باید در مساجد دیگر به نحو اقرب فالاقرب استفاده شود و اگر این هم ممکن نیست فروش آن جایز است ولى باید در صورت امکان و نیاز همان جنس فروخته شده تهیه شود.
ج) در فرض سؤال زیرزمین مسجد حکم مسجد را دارد و مسجد است.
س: بالکن مسجد چه حکمى دارد و آیا احکام مسجد باید در آن مکان جارى شود؟
ج) بالکن اگر در داخل فضاى مسجد است، حکم همان مسجد را دارد.
دریافت کمک مالی جهت ساخت بنا
س 421: اگر کافری داوطلبانه مالی را برای کمک به ساختمان مسجد بدهد و یا کمک دیگری نماید، آیا قبول آن جایز است؟
************************************
احکام و استفتائات مسجد (مطابق با فتاوای مقام معظم رهبری) - درج شده در پایگاه تخصصی مسجد [5]
س: آیا از صحن و ایوان مسجد مىتوان براى توجیه فکرى و فرهنگى و اعتقادى و دروسنظامى به جوانان استفاده کرد،با توجه به اینکه جابراى این امور کم است و از ایوان مسجد هم استفاده دیگرى نمىشود؟
ج: این امور تابع کیفیت وقف صحن و ایوان مسجد است و در این خصوص لازم است نظر امام جماعت و هیئت امناى مسجد را جویا شوید.یاد آورى مىشود که راهنمایى جوانان و تشکیل کلاس¬هاى دروس دینى با موافقت امام جماعت و هیئت امناى مسجد، امرى است مطلوب و پسندیده. (اجوبةالاستفتائات،ج۱،ص۱۲۰،س۴۰۵)
ورزش در مسجد
س: آیا تمرینات ورزشى در مسجد محله یا خوابیدن در آن یا مسجد دیگر جایز است؟
ج: مسجد مکان ورزش نیست و خوابیدن در مسجد مکروه است. (اجوبة الاستفتائات مقام معظم رهبری،ج۱،ص۱۱۹،س۴۰۴).
کتابخانه و اتاق بسیج
س: اشغال کردن مسجد به اینکه مقدارى ازمسجد را کتابخانه کنند یا اینکه براى غیر نمازاجتماع کنند در مسجد، به طورى که مزاحم مصلین(نمازگزاران) باشند چه صورتى دارد؟ ج: کتابخانه کردن مقدارى از مسجد و مزاحمت نمازگزاران جایز نیست(اگر قبل از آنکه زمین وقف مسجد شود قسمتى را کتابخانه و قسمتى را مسجد بسازند اشکال ندارد، ولى پس از آنکه وقف مسجد شد، تغییر آن جایز نیست.) ولى مىتوانند تعدادى کتاب بدون مزاحمت مصلین در مسجد قرار دهند. (استفتائات،ج۲،ص۳۴۶،س۳۱).
مسجد جامع
س: تعریف مسجد جامع چیست؟
ج: مسجدى که براى اجتماع زیادى از اهالى آنجا ساخته شده و اختصاص به گروه خاصى یا اهالى محلهاى نداشته باشد. (اجوبة الاستفتائات مقام معظم رهبری،ج۱،ص۱۲۲،س۴۱۲.)
مسجد قبیله
س: نماز خواندن در مسجدى که عدهاى ازکسانى که در ساختن این مسجد مشارکت داشتهاند ادعا مىکنند که مسجد را براى خود و قبیله خودشان ساختهاند، چه حکمى دارد. ج: مسجد، پس از آنکه به عنوان مسجد ساخته شد اختصاص به قوم و قبیله و افراد خاصى ندارد، بلکه براى تمام مسلمانان استفاده از آن جایز است.(اجوبة الاستفتائات مقام معظم رهبری ،ج ۱،ص ۱۱۹،س ۴۰۱)
عدم پرداخت آب بهاى مسجد
س: با توجه به اینکه مساجد شهرها از حق انشعاب معاف و از سوى قانون مکلف به پرداخت آببها مىباشند مشاهده مىشود که بعضى از مساجد حق آببها را پرداخت نمىنمایند. نظرتان را در خصوص وضو در این مساجد و تکلیف هیئت امنا و امام جماعت مساجد اعلام فرمایید؟
ج: امتناع از پرداخت آببها جایز نیست و در صورت علم، موجب بطلان وضو مىباشد و متصدیان امور مساجد موظفند نسبت به انجام وظایف شرعى و قانونى اقدام کنند. (پرسش¬های متداول،سایت مقام معظم رهبری)
تخریب و بازسازى مسجد
س: اهالى یکى از روستاها در نظر دارند مسجد محقرى که تکافوى اهالى محل را نمىنماید تخریب کنند و مجددا مسجد مناسبى در همان محل بسازند با توجه به اینکه براى توسعه مسجد مزبور تنهاراه، تخریب آن است،لذا خواهشمند است تکلیف شرعى را اعلام فرمائید؟ ج: خراب کردن به منظور توسعه، درصورت احتیاج مردم اشکال ندارد. ( استفتائات امام۱،ج۲،ص۳۶۸،س۸۴)
تغییر محل شبستان مسجد
س: اهالى روستایى تصمیم گرفتند بناى فعلى مسجدشان را به عللى تغییر بدهند و چون به جهاتى ساختن شبستان در محل کنونى مشکل است، آیا مجازند زمین مجاور را شبستان و از مکان قبلى به عنوان محوطه استفاده کنند. ج: مانع ندارد ولى احکام مسجد بر آن مترتب است.(استفتائات امام۱،ج۲،ص۳۶۹،س۸۵)
تغییر نام مسجد
س: مسجدى حدود بیست سال قبل ساخته شده است و به نام مبارک صاحب الزمان۷نامگذارى شده و معلوم نیست که این نام در صیغه وقف هم ذکر شده یا نه، حکم تغییر نام این مسجد از صاحب الزمان۷ به مسجد جامع چیست؟ ج: مجرد تغییر نام مسجد مانعى ندارد.(اجوبة الاستفتائات مقام معظم رهبری،ج۱،ص۱۲۵ س۴۱۹)
[1] http://www.leader.ir/fa/content/16117/leader.ir
[3] http://farsi.khamenei.ir/treatise-content?id=29#401
[5] http://www.masjed.ir/fa/article/353/احکام-و-استفتائات-مسجد-مطابق-با-فتاوای-مقام-معظم-رهبری
http://javadfesharaki.blog.ir/1397/04/09/احکام%20معماری%20مسجد