مدیر ارشد بانک «Citigroup»: خوشایند نیست کنگره به لغو تحریمهای ایران «نه» بگوید
دکترفریدون فشارکی، رئیس بیست و سومین کنفرانس نفت و گاز خاورمیانه «MPGC»
مدیر ارشد بانک «Citigroup»: خوشایند نیست کنگره به لغو تحریمهای ایران «نه» بگوید
فریدون فشارکی، رئیس بیست و سومین کنفرانس نفت و گاز خاورمیانه «MPGC» بین هر سخنرانی با تشریح وضعیت صنعت نفت ایران سعی میکند تصویر واضحی از صنعت نفت ایران برای دوره بعد از تحریم را برای حاضران تشریح کند (دیروز بخشهایی از نظرات او را خواندید). «ادوارد مورس»، رئیس بخش تحقیقات بینالمللی بانک معتبر «Citigroup»، دیگر سخنران جلسه ایران است. فحوای جمله کلیدی او اینجاست: «کنگره با سازوکارهایش میتواند به لغو تحریمهای ایران نه بگوید. اما این کار خوشایند نخواهد بود. بنابراین به احتمال قوی به لغو تحریمها نظر منفی نخواهد داد.» هسته حرف «مورس» این است که انتظار جواب منفی کنگره به لغو تحریمهای ایران را ندارد. فحوای چنین است: «مسئله مهم این است که دولت آمریکا میخواهد ببیند آیا ایران به تعهداتش عمل میکند تا همه تحریمها برداشته شود یا خیر. به همین دلیل ممکن است چند ماه صبر کنند.» به گفته «ادوراد مورس»، ایران بعد از رفع تحریمها میتواند حدود ٣٥٠ هزار بشکه صادرات نفتش اضافه کند. منظورش هم بلافاصله بعد از لغو تحریمها بود.
فشارکی: با ورود نفت ایران نفت ٤-٥ دلار پایین میآید
از فریدون فشارکی میپرسم: «هفته گذشته آقای زنگنه، خطاب به کسانی که در رشد تولید نفت ایران بلافاصله بعد از لغو تحریمها تردید دارند، گفت که آنها میتوانند منتظر باشند و ببیند چطور تولید نفت ما افزایش مییاید. آقای وزیر گفتند تستهای میادین را هم گرفتهاند. حالا شما باز هم میگویید ایران نمیتواند یکباره تولید نفتش را افزایش دهد؟» رئیس شرکت بینالمللی FGE افزایش یکباره تولید نفت ایران به عدد قبل از شروع تحریمها را غیرممکن میداند: «غیر ممکن است که بخواهند همه افزایش تولید را یکدفعه انجام دهند. احتمالا منظور آقای زنگنه این بوده که مثلا ابتدا ٣٠٠ هزار بشکه در روز به تولید نفت اضافه میکنند، یک ماه بعد ٢٠٠ هزار بشکه اضافه میکنند. و همینطور تولید نفتشان را بالا ببرند. من معتقدم یک سال طول میکشد تولید نفت ایران روزانه یک میلیون و ٢٠٠ تا ٣٠٠ هزار بشکه افزایش یابد؛ ولی حتما میتوانند حدود ٤٠٠ هزار بشکه بلافاصله بعد از لغو تحریمها به تولید نفت شان بیفزایند».
همین٤٠٠ هزار بشکه اضافه تولید ایران، بلافاصله بعد از تحریمها چقدر میتواند قیمت را پایین بیاورد؟
اگر همهچیز نرمال باشد میتواند چهار تا پنج دلار قیمت نفت را پایین بیاورد. البته اگر مسئله دیگری پیش نیاید.
گفته میشود ایران ٣٠ میلیون بشکه نفت روی آب دارد. تحریمها که لغو شوند این نفت هم وارد بازار خواهد شد. آیا تأثیرش همان کاهش چهار، پنج دلاری است؟
بالاخره قیمتها نزولی میشود و قمیت نفت همه کشورها پایین میآید. جدا از این، نمیشود این همه نفت را در بازار فروخت. بالاخره همه کشورها خواسته یا ناخواسته باید از تولید نفتشان بکاهند.
ایران بهدنبال آن است تا در جلسه آتی اوپک پیشنهاد احیای نظام سهمیهبندی اوپک را احیا کند. آیا این میتواند در کاهش تولید کشورهای دیگر تأثیر بگذارد؟
به نظرم تأثیر چندانی ندارد. نکته مهم این است که اول باید صبر کنیم ببینیم رشد تولید نفت آمریکا متوقف میشود یا خیر. آخرین گزارشی که در ماه فوریه منتشر شده نشان میدهد تولید نفت آمریکا نسبت به فوریه سال گذشته هنوز یک میلیون بشکه بالاتر است.
بنابراین میتوانیم بگوییم سیاست عربستان برای متوقفکردن رشد تولیدات شیل آمریکا شکست خورده است؟
هنوز نمیدانیم. ممکن است آن سیاست موفق شود. منتها یک سال طول میکشد تا رشد تولید نفت آمریکا متوقف شود.
http://economagic.blog.ir/1394/02/02/مدیر-ارشد-بانک-Citigroup-خوشایند-نیست-کنگره-به-لغو-تحریم-های-ایران-نه-بگوید