چرخش ترکیه به «تنش صفر» با اسرائیل
دکتر سیدجواد هاشمی فشارکی
چهار سال بعد از تنش بیسابقه در روابط ترکیه با رژیم صهیونیستی، مقامهای دو طرف از مذاکره برای عادیسازی روابط صحبت میکنند. به نظر میرسد دولت ادوغان بعد از مطرح کردن سیاست نافرجام «تنش صفر» با همسایگانی مانند عراق، سوریه، ایران و ارمنستان، به سمت سیاست سنتی عادیسازی با اسرائیل در حال چرخش است.
دلایل عادیسازی
میرطاهر حرکت دو طرف به سمت عادیسازی را نتیجه چند تحول میداند:
- نزدیکی منافع دوطرف در قبال تحولات منطقهای به ویژه در ارتباط با بحران سوریه
- کاستیهای اقتصادی دو طرف و نیاز متقابل برای همپوشانی اقتصادی
- نیاز ویژه اسرائیل به آب و انرژی
اسرائیل و ترکیه متحدین منطقهای
میر طاهر گفت: « مهمترین دلیل در این زمینه، اهمیت روابط امنیتی نظامی ترکیه و اسرائیل در منطقه است و اینکه ترکیه در سالهای اخیر قبل از سردی روابط قراردادهای گسترده با اسرائیل در راستای بهسازی هواپیماهای جنگنده و تانکها و تجهیزات زمینی و ساخت هواپیمای بدون سرنشین هرون و خریداری از اسرائیل انجام داده است. » به گفته او، اسرائیل هم به ترکیه به عنوان متحد منطقهای به منظور برگزاری رزمایشهای مشترک و اعزام نیروهای دریایی و هوایی و از همه مهمتر دسترسی اسرائیل به ایران و جاسوسی در ایران مینگرد.
نتیجه سقوط مرسی
دکتر «محمدصادق کوشکی» استاد دانشگاه و کارشناس مسائل خاورمیانه نیز در تحلیل دلایل مربوط به وضعیت فعلی روابط آنکارا- تلآویو معتقد است: «این دو با یکدیگر روابط متقابلی داشتهاند که قطع نشده، ولی در مقاطعی مخصوص این روابط کم رنگ شده و در شرایط فعلی نیز دولت اردوغان که خود را منجی جهان اسلام و مدافع آرمانهای فلسطینیها میداند، در ارتباط با عادیسازی روابط با اسرائیل مانور میدهد. این امر به ویژه پس از ماجرای کشتیهای ماوی مرمره روند روابط دو طرف را بیش از پیش اهمیت بخشیده است.» کوشکی گفت: «اقدامات مشترک دو طرف در این زمینه از جمله از طریق برگزاری رزمایش مشترک به ویژه پس از سقوط مرسی در مصر و تضعیف اخوانالمسلمین ترکها را به این نتیجه رسانده است که برای حفظ و حتی ارتقا و بهبود روابط با کشورهای همپیمان در منطقه باید واقع بین بود و روابط را از درگیری و تنش به سمت عادیسازی و بهبود مناسبات پیش ببرند.»
درخصوص مواضع دولت ترکیه با اسراییل چند نکته حایز اهمیت است:
1) وقتی «احمد داوداوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه اعلام کرده است: «آنکارا و تلآویو در آستانه عادیسازی روابط هستند.» این اظهارات برای اولین بار بعد از ماجرای حمله سپتامبر 2010 اسرائیل به کشتیهای ماوی مرمره، میان ترکیه و اسرائیل ابراز شده است. داوود اوغلو گفت: «در حال حاضر دو کشور در لحظه حساسی از رویکرد جدید در مذاکرات هستند. میتوانیم بگوییم که اکثر اختلافات به موجب این مذاکرات جدید رفع شدهاند و ما به پیشرفتهای مثبتی رسیدهایم.»نشان از آن دارد که ترکیه بسمت وحدت راهبردی با اسراییل است
2) بابررسی مواضع یک دهه گذشته ترکیه مشخص میشود ترکیه راهبرد بنیادی واز موضع اصولی در تعامل با اسراییل نداشته است وتنشهای مقطعی ترکیه یک تاکتیک مردم فریبانه است وبه سرعت اسراییل بر حاکمیت ترکیه مستولی خواهد شد.
3) با توجه به همسایگی ترکیه با ایران ، بعنوان سرپل مجرای اعمال تهدید برعلیه کشور خواهد بود ومنافع ملی را جدا به خطر خواهد انداخت.
4) لازم است دستگاه دیپلماسی دولت کشورمان ، با دقت تحرکات فوق را رصد کرده ودر مقاطع مختلف موضع گیری لازم کرده وحداقل مانع تسریع این روابط ضد اسلامی گردد.قصور دولت ... تدبیر وامید پذیرفته نخواهد بود و غیر قابل بخشش.
5) امید است ، تدبیر منافع ملی ومنافع ملل اسلامی را شاهد باشیم ، با توجه به مواضع ضعیف مشاهده شده در برابر شیطان بزرگ ورژیم اشغالگر توسط رییس دولت ووزیر خارجه مان ، نمی توان امیدوار بود
با تشکر - فشارکی
http://javanonline.ir/fa/news/633573/چرخش-ترکیه-به-تنش-صفر-با-اسرائیل