آیةاللّه سیدمحمدصادق تهرانی لاله زاری
اساتید: بزرگانی چون سیدمحمد فشارکی،......
تولد: 1300 قمری
محل تولد: سامرا
وفات: 1370 قمری
مزار: حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلام اللّه علیها
عمر: 70 سال
اساتید: بزرگانی چون میرزا محمد تقی شیرازی، سیدمحمد فشارکی، شیخ فضل اللّه نوری، سیدابراهیم لاله زاری والد فاضلش و... .
آثار: اربعین حدیث، و چند رساله در مباحث مختلف فقهی و تفسیری.
تولد:
آیةاللّه حاج سیدمحمد صادق لاله زاری، از علمای فاضل و برجسته تهران بود. در سال 1300 قمری در شهر سامرا در بیت دانش و تقوا دیده به جهان گشود. دوران کودکی را در زادگاهش تحت تربیت و مراقبت پدر دانشورش سپری کرد.
تحصیل:
محمدصادق از نوجوانی در محضر پدر و دیگر اساتید سامرا به فراگیری علوم دینی پرداخت. ایشان پس از سالها استفاده علمی، اخلاقی از محفل نورانی دانشوران حوزه علمیه سامرا در حدود سال 1320 قمری به همراه پدر به تهران مهاجرت کرد. و تحصیلات خود را در نزد اساتید برجسته تهران ادامه داده و تکمیل کرد. آیةاللّه لاله زاری پس از ارتحال والد ارجمندش در مسجدی که به همت والدش در خیابان لاله زار تهران تأسیس شده بود، به اقامه نماز جماعت و ترویج احکام دین پرداخت. صداقت و صفای آن عالم متقی باعث شد تا بسیاری از کسبه، اصناف و ساکنان آنجا، به هنگام نماز در صفوف فشرده حاضر شده و از مواعظ و سخنان دل نشین ایشان بهره مند گردند. یکی از نوادگان آن مرحوم می گوید: ایشان از همان اوان، که مصادف بود با کوران استبداد و خودکامگی پهلوی اول، شروع به نشر معارف و اقامه نماز جماعت در مسجد لاله زار و تصدی امور شرعی و قضائی مردم محل و رفع حوایج و حل مشکلات آنان نمود. مردی بود صادق، قوی النفس، دارای عرق مذهبی و اراده ای استوار. در بیان حقایق و مبانی اسلام اصیل از هیچ ملامتی در هراس نبود و لایخافون فی اللّه لومة لائم با عزمی راسخ اهداف خود را تعقیب می نمود ....
ویژگی های اخلاقی:
آیةاللّه تهرانی از شجاعت بارزی برخوردار بود. او در مقابل سیاست های ضد دینی رضاخان، شجاعانه ایستاد و با تحمل اهانت و حبس، به وظیفه شرعی خود عمل کرده و هرگز کوتاه نیامد. او با آگاهی و درایت، حوادث تلخ و نقشه های استعماری استکبار و عوامل داخلی آنان را برای مردم بیان می کرد. علامه سیدمحمدحسین حسینی تهرانی فرزند آیةاللّه سیدصادق تهرانی می نویسد: پدر ما مقید بودند در ایام ماه مبارک رمضان، پس از اقامه جماعت در مسجدشان منبر بروند. در اوایل حکومت رضاخان ایشان در بالای منبر گفته بودند: ای مردم بیدار باشید خطرات عجیبی به سوی ما در حرکت است و پیغمبر فرمودند که: بترسید از آن زمانی که باد زردی از طرف مغرب بوزد و شما صبح از خواب بیدار شوید و ببینید همه دین و ایمانتان از دست رفته است. امروز، آن روز است....
ایستادگی در برابر رضاخان:
ایشان در مورد فشار رضاخان برای برداشتن عمامه طلاب و گرفتن مجوز برای عمامه گذاری می نویسد: مرحوم پدر ما می گفت: من عمامه ام را برنمی دارم و اجازه هم نمی گیرم. من عمامه ای که با اجازه باشد سرم نمی گذارم. من بدون عمامه کار خود را می کنم و وظیفه ام را انجام می دهم... وقتی در تهران و شهرستان ها خواستند بی حجابی را ترویج کرده و رسمیت ببخشند. دستور دادند تا رئیس هر صنفی، یک مجلس ضیافت و میهمانی تشکیل بدهد و از افراد آن صنف دعوت کنند تا با خانم هایشان به طور مکشفه و با کلاه در آن مجلس شرکت کنند. آن زمان، علمای سرشناسی که در تهران باید آن مجلس کذایی را تشکیل می دادند و آقایان علما همه با خانم هایشان شرکت می کردند چهار نفر بودند که یکی از آنها پدر ما بود. این چهار نفر می بایست تمام علما را با خانم هایشان در خانه های خود بدون حجاب دعوت می کردند. در آن وقت پدر ما مریض و در منزل بستری بود، روزی یکی از مأمومین وارد شد و گفت: سرتیپ محمدخان درگاهی به من گفت به آقا خبر بده به این که ایشان یکی از چهار نفری هستند که در تهران تعیین شده اند این مجلس را تشکیل بدهند، تا این جمله را پدر ما شنیدند، بلند شدند و در رختخواب نشستند و گفتند: ا ین بی غیرت خیال می کند که ما مثل خودش هستیم که دخترهای خودمان را به مردم نشان دهیم؟ زن خودمان را نشان دهیم؟ ما دین داریم، شرف داریم، عزت داریم، مسلمانیم، حیا داریم... و اما من یک سر دارم در این راه بدهم اما زن و بچه ام بعد از این که من کشته شدم اینها را هم نمی توانید ببرید، مگر این که طناب به پایشان ببندند و توی کوچه بکشند. در دنباله کاری که پدر ما کرد، آقایان دیگر هم گفتند ما این کار را نمی کنیم، از جمله مرحوم امام جمعه تهران هم گفته بود: من یک سر دارم، آن هم در این راه می دهم.
رحلت:
سرانجام این روحانی متقی پس از سال ها خدمت به اسلام و ترویج مذهب حقه جعفری در نیمه ماه صفر 1370قمری دار فانی را وداع کرده و به دیار باقی شتافت. پیکر مطهرش جهت خاک سپاری به قم انتقال یافت و در حرم مطهر کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه سلام اللّه علیها به خاک سپرده شد.
حشره اللّه مع اولیائه
منبع: ستارگان حرم/20، تربت پاکان قم/3
https://hawzah.net/fa/Magazine/View/6435/7162/87375/فرزانگانآیةاللّه-سیدمحمدصادق-تهرانی-لاله-زاری/?SearchText=فشارکی