مبانی " طراحی اردوگاه نظامی"
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی
" طراحی اردوگاه نظامی"
سید جواد هاشمی فشارکی [1]، مهدی وفایی عفت پناه[2]
چکیده :
با توجه به این مسئله که در نبرد توجه دشمن به تأسیسات مهم، مراکز صنعتی و تجمعی میباشد، تمامی سازهها و ساختمانهای مهم (از قبیل اردو گاه های نظامی ، قرارگاه فرماندهی و کنترل، پناهگاهها، انبارهای تدارکاتی، پلها و تأسیسات ترابری، ساختمانهای تجاری و مسکونی متراکم و مراکز صنعتی استحکامات دفاعی – نظامی تلقی شده و میبایست بر اساس اصول پدافند غیرعامل طراحی و تجهیز شوند.
همچنین ایجاد خاکریز، استفاده از کیشههای شن (برای محافظت از لولهها انتقال نفت و غیره)، ساخت دالها و استوانههای بتنی و همچنین دیوارکشی (شامل سنگچینی، آجرچینی، ساخت بلوکهای سیمانی مسلح و بلوکهای پیشساخته) از جمله اقداماتی است که به منظور خنثیسازی و یا کاهش اثرات ناشی از برخورد مستقیم خمپاره، راکت و موشک و همچنین ترکشها و موج انفجار انجام میگیرد. اگرچه ساخت سازههای تأسیسات بر اساس فرض برخورد مستقیم موشک چندان به صرفه نیست و توجیه اقتصادی ندارد، در شرایطی که تأسیسات و مراکز حساس در خطر اصابت مستقیم موشک، خمپاره و غیره باشد میبایست طراحی و اجرای سازه آنها بر اساس طرحهای خاص بوده و مقاومت بنای آنها افزایش یابد.
پناهگاهها و جانپناه ها میبایست با فاصلۀ مناسب از مراکز و تأسیسات ساخته شده و مجهز به هواکش، روشنایی و سیستم برق اضطراری، کمکهای اوّلیه، آب و غذا و ورودیها و خروجیهای متعدد باشند. جانپناه میتواند یک سنگر بتنی سرپوشیده، سنگر معمولی با دیوار آجری و یا شنی باشد. در هنگام استفاده از این اماکن، افراد میبایست بتوانند با نشستن درون آن از اصابت ترکش در امان باشند. پراکندگی یکی از موضوعات کلیدی در پدافند غیرعامل میباشد باعث کاهش خسارات حملات احتمالی دشمن میشود. در صورت عدم اجرای این نکته، دشمن قادر به انجام حملات متمرکز با دامنه تخریبی بالا خواهد بود.
در موضوع دفاع غیرنظامی، دفاع از شهروندان غیرنظامی در زمان وقوع حملات مدنظر قرار میگیرد. به حداقل رساندن آثار ناشی از حملات، مقابلۀ فوری با آن و شرایط اضطراری به وجود آمده و همچنین بازیابی و راهاندازی تسهیلات و خدمات آسیب دیده در نتیجه حمله از مهمترین اهداف اجرای دفاع غیرنظامی میباشد. در کنار دفاع غیرنظامی ایجاد پدافند در مقابل حملات ویژه مانند حملات میکروبی، شیمیایی و هستهای، آموزش افراد و پرسنل میتواند در کاهش قابل توجه خسارات ناشی از حملات احتمالی بسیار مؤثر باشد.
در این تحقیق طراحی یک اردوگاه نظامی مورد بررسی قرار گرفته ومبانی طراحی آن ارایه شده است .
واژگان کلیدی:اردوگاه نظامی ، طراحی اردوگاه نظامی ، پدافند غیر عامل
[1] استاد و عضو هیات علمی دانشگاه جامع امام حسین (ع)
[2] دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی پدافند غیر عامل-گرایش طراحی- دانشگاه جامع امام حسین (ع) mailto:g9414242415@ihu.ac.ir