همایش ملی «پدافند غیرعامل و پیشرفت پایدار»
شنبه, ۲۱ مهر ۱۳۹۷، ۰۹:۱۷ ب.ظ
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی، دبیر علمی این کنفرانس درباره این رویداد گفت:
دبیر کمیته علمی همایش ملی «پدافند غیرعامل و پیشرفت پایدار»
دبیر کمیته علمی دومین همایش ملی «پدافند غیرعامل و پیشرفت پایدار» با اشاره به ۱۱۰ مقاله تاییدشده برای ارائه در این رویداد، افزایش دانش در زمینههای مختلف پدافند غیرعامل را از دستاوردهای این رویداد برشمرد.
به گزارش پایداری ملی، دکتر سید جواد هاشمی فشارکی، دبیر علمی این کنفرانس درباره این رویداد گفت: دومین همایش ملی «پدافند غیرعامل و پیشرفت پایدار» با حمایت و مشارکت هفت وزارتخانه، پنج نهاد و ۳۰ دانشگاه و مرکز آموزش عالی با ۱۰ محور برگزار میشود.
وی درباره «پدافندغیرعامل، پیشرفت پایدار مردممحور و نهادهای اجتماعی» که یکی از محورهای این رویداد است، گفت: مردم، اساس جمهوری اسلامی هستند و از آغاز پیروزی انقلاب اینگونه بوده و در سند چشمانداز هم به آن پرداخته شدهاست. این موضوع در دورههای مختلف تجلی داشتهاست و در زمان دفاع مقدس هم مردم، اساس دفاع بودند، بنابراین مردم نقش بسیار اساسی در دفاع از کشور در هر حوزهای دارند و عموم مردم، سازمانهای مردمنهاد، بخش خصوصی و مخصوصا بسیج میتوانند نقش بسیار ارزندهای در پدافند غیرعامل و پیشرفت پایدار ایفا کنند.
وی ادامه داد: محور دوم، «پدافند غیرعامل و انرژی پایدار» است. بسیاری از فعالیتهای امروز در حملونقل هوایی، زمینی، زیرزمینی و دریایی و نیز در اسکان، گرمایش و سرمایش وابسته به انرژی است و اگر دچار مشکل و کمبود انرژی شویم تمامی این حوزهها دچار وقفه میشوند. انرژی پایدار یک اصل است که باید اقدامات لازم را در تمامی فرایندها ابتدا تا انتها مورد توجه داشتهباشیم تا بتوانیم انرژی پایدار و تضمین شده داشتهباشیم. «شهر پایدار و پدافند غیرعامل شهری» نیز موضوع دیگری است که در این همایش مطرح میشود. با وجود آنکه حمله به شهرها در کنوانسیونهای بینالمللی ممنوع شمردهشد، اما تمام حوادث رخ داده در معرض خطر قرار گرفتند و توان مقابله با مهاجم را هم نداشتند پس شهرهای ما باید با داشتن ایمنی لازم در شرایط خطر و تهدید تابآور و مقاوم باشند. لازمه آن، شناخت تهدیداتی است که شهر با آنها همراهست و بحرانهایی که شهر با آن مواجه میشود. لذا باید تمهیدات و اقدامات لازم در مدیریت خرد و کلان شهری صورت بگیرد با پیشبینیهای بهتر مدیریت شهری بتواند بر شرای تهدیدآمیز فائق شود. به موازات آن هم باید بحث زیرساختهای شهری مطرح در شبکه حملونقل، تاسیسات زیربنایی شهر، مبلمان و تجهیزات شهری و غیره طوری باشند که تابآوری شهر را در برابر تهدید بیفزایند.
دبیر علمی دومین همایش ملی «پدافند غیرعامل و پیشرفت پایدار»، افزود: «پدافند غیرعامل و ایمنی» هم موضوع بسیار مهمی است چون باید در آن، اقدامات ایمنی صورت بگیرد تا در شرایط بحران بتواند به کمک حادثه بیاید و در این زمینه باید بحث فرماندهی حادثه و اقدامات پدافند قبل و حین بحران باید موردتوجه قرار گیرد و باید به موضوعاتی از این قبیل پرداختهشود. همچنین «فرهنگ، آموزش و پدافند غیرعامل» محور دیگری است که در این همایش مطرح خواهدشد. آموزش لازمه نهادینه کردن هر موضوعی برای طیفها و اقشار مختلف است تا تبدیل به فرهنگ و نهاد و ضمیر افراد در فعالیتهای روزمره آنها شوند. مراکز آموزشی، نقش بسیار بالایی در این حوزه دارند تا کارشناسانی را تربیت کنند که در حوزه خودشان بتوانند مفید واقع شوند. بحث پژوهش بسیار مهم است و اقداماتی که میتوان با پژوهش داد تا بر اساس آن برای آینده برنامهریزی کرد، نباید نادیده گرفت.
وی مطرح کردن محوری با موضوع «اقتصاد مقاومتی و پیشرفت پایدار» را بسیار مهم دانست و گفت: اساس چرخش فعالیت بر مدار اقتصاد است و نبض و خونی است که در رگ جامعه جاری میشود تا تحرک جامعه بر بستر آن معنا یابد اقتصاد است. از این رو سیاستهای اقتصاد مقاومتی مطرح شدهاست و مقام معظم رهبر محورهایی را در راستای تحقق توسعه پایدار و اقتصاد مقاومی ابلاغ کردهاند که حرکت به سمت تحقق آنها منجر به پیشرفت پایدار کشور میشود.
دکتر هاشمی فشارکی توضیح داد: «اماکن، تاسیسات و زیرساختهای پایدار» محور دیگری است که در این دوره به آن پرداختهایم. بسیاری از اماکن با کاربریهای مختلف و تاسیسات گوناگون در سطح ملی در طول چند دهه منشاء خدمات هستند که با حداقل تهدید و حداکثر کارایی میتوانند در شرایط بحرانی بسیاری از فعالیتهای جامعه را که بر روی آنها استوار است به خوبی پیش ببرند و وقفهای در آنها ایجاد نشود. «سلامت پایدار و پدافند شیمیایی، زیستی و پرتویی» نیز به تهدیدات نوینی میپردازد که در سالهای اخیر رشد زیادی کردند و آسیبهای بسیار در جامعه مختلف وارد کردند و کشور خودمان نیز از قربانیان حملات شیمیایی است. سلامت انسان به این حوزه وابسته است و سلامت دارو، گیاه، غذا و آب و مباحث پایهای را دربرمیگیرد که باید امنیتشان برقرار شود تا سلامت و جان افراد جامعه دچار تهدید و خسران شدید نشود. «آمایش سرزمینی دفاعی، مناطق مرزی و پدافند غیرعامل» موضوع دیگری است که بسیار مهم است چون ایران پهناور است و فرصتها، قابلیتها و ضعفهای گوناگونی دارد که باید به آنها پرداخته شود. بیشترین بحث مربوط به مناطق مرزی و ساحلی است که در لبه خطر تهدیدات فرامرزی قرار دارند. باید در زیرساختهای این اماکن باید اقدامات لازم برای برخورداری از آمادگی در شرایط تهدید صورت گیرد.
دبیر علمی دومین همایش ملی «پدافند غیرعامل و پیشرفت پایدار» به تهدیدات روزافزون سایبری در جهان اشاره کرد و گفت: «فناوری اطلاعات و دفاع سایبری» محوری دیگری است که لازم دیدیم در این رویداد مطرح شود، چراکه اساس بسیاری از فعالیتهای نظامی و دولتی و شخصی در جابهجایی اطلاعات شکل میگیرد. سامانهها، نرمافزارها و شبکههای اجتماعی موضوعاتی است که توجه به زیرساختهای آن بسیار مهم است تا ارکان مختلف بتوانند از ایفای رسالت خود بر بیایند و از همین رو مقابله با تهدید سایبری در جامعه امروز فوقالعاده اهمیت دارد.
دکتر هاشمی فشارکی ادامه داد: از میان۱۸۲ مقاله ارسالی به دبیرخانه همایش پیرامون محورهایی که به آنها اشارهشد، ۱۱۰ مقاله طبق ارزیابی دو داور از ۳۰ دانشگاه مشارکتکننده و حامی علمی همایش برای چاپ در کتابچه خلاصه مقالات رویداد و ارائه برترینهای آنها در سالن جانبی انتخاب شدند. در روز دوم همایش نیز شاهد برگزاری ۱۰ کارگاه آموزشی خواهیمبود.
وی همچنین پنج دستاورد مهم را برای این رویداد برشمرد و گفت: مقالات ارائهشده در چنین رویدادهایی به تولید و توسعه دانش در این حوزه منجر میشود و موضوعات مختلف را پوشش میدهد. دستاورد دوم در آموزش است که برگزاری کارگاه آموزشی با موضوعات بسیار مهم مورد تقاضای بخشهای مختلف جامعه، توسط اساتید خبره این حوزه به افزایش دانش و اطلاعات کارشناسان و مدیران سازمانهای مختلف و علاقهمندان کمک بسیاری میکند. دستاورد دیگر بهرهبردای از تجربیات و انتقال آنهاست. در این دوره برخی سازمانهایی که اقدامات خوب قابل ارائه در این حوزهها داشتند شناسایی شدند و در بعد از ظهر روز همایش تجربیات خود را به حاضران ارائه میدهند. شرکتکنندگان سایر دستگاه با این اندوختهها آشنا میشوند و آنها را با مصادیق خود تطبیق میدهند. این موضوع توجه بیشتر مدیران و مسئولان را به این مسائل معطوف میکند و تاکید و توجه مسئولان و مسائل مهم از دید آنها مشخص میشود. همچنین تقدیر از افرادی که به ارائه مقالات و تجربیات برتر پرداختند و مدیرانی که زحمات زیادی در حوزه پدافند غیرعامل و پیشرفت پایدار داشتند تشویقی برای سایرین خواهدبود تا توجه خود را به این موضوع بیشتر کنند.
لازم به ذکر است، دومین همایش «پدافند غیرعامل و پیشرفت پایدار» با مشارکت سازمان پدافند غیرعامل کشور روزهای ۲۵ و ۲۶ مهرماه ۹۶ در تالار وزارت کشور برگزار میشود و وبسایت این رویداد به نشانی www.pdfconf.ir در دسترس است.
http://paydarymelli.ir/fa/news/30241/رشد-دانش-پدافند-غیرعامل-زمینهساز-پیشرفت-پایدار-است
۹۷/۰۷/۲۱