اخبار علمی
کتاب های «قدرت نرم ـ نبرد نامتقارن» نوشتة ناصر شعبانی،
«اشرافیت اطلاعاتی» از هادی جمشیدیان
و «پدافند غیرعامل» از سیدجواد هاشمی فشارکی، رتبه های اول تا سوم را کسب کردند.
آشنایی با ادبیات دفاع مقدس
در آمد
کتاب «آشنایی با ادبیات دفاع مقدس» نوشته دکتر محمدرضا سنگری توسط بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس چاپ و منتشر شد. این کتاب به معرفی ادبیات دفاع مقدس، قلمرو ها و ساحت ادبیات دفاع مقدس و تعاریف علمی گونه های ادبی دفاع مقدس می پردازد و با طرح نمونه ها و نقد و بررسی، این موضوع را پی گیری می کند. این اثر تصویری اجمالی از همه مقوله ها و گونه های ادبی این حوزه مانند زندگی نامه داستانی، شعر، خاطره و کوتاه نگاری را به مخاطب عرضه کرده است.
در این اثر روش مند و علمی، کلیت ادبیات دفاع مقدس مورد بررسی قرار گرفته و مصادیق و مثال های هر مقوله ادبی با تکیه بر کتاب های داوری شده در جشنواره های ربع قرن و کتاب سال دفاع مقدس انتخاب شده است. خالق کتاب «نقد و بررسی ادبیات منظوم دفاع مقدس» و نویسندة کتاب «آشنایی با ادبیات دفاع مقدس» یادآور شد: نبود تعریف دقیق از گونه های ادبی دفاع مقدس، یکی از مشکلات ما در داوری جشنواره های ادبی این حوزه بود که کتاب «آشنایی با ادبیات دفاع مقدس» این مشکل را حل کرده است. محمدرضا سنگری با اشاره به بیان تفاوت های موجود میان ادبیات پایداری و ادبیات دفاع مقدس در این کتاب تصریح کرد: «آشنایی با ادبیات دفاع مقدس»، حاصل چالش با نویسندگان و صاحب نظران این عرصه بوده و از صافی بحث و نقد و نظر نیز گذشته است.
گویا این کتاب به عنوان یکی از منابع درس «آشنایی با مبانی دفاع مقدس» در دانشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد. منبع/فارس
استقبال 70 هزار دانشجو از «آشنایی با مبانی دفاع مقدس»
معاون آموزشی پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس از افزایش دانشگاه های ارایه دهنده درس «آشنایی با مبانی دفاع مقدس» در ترم پاییز امسال خبر داد و گفت: پیش بینی می کنیم که بیش از 70 هزار دانشجو از هفتمین ترم ارائه این درس استقبال کنند. سرهنگ احمد جنتی محب به ارائه محدود درس 2 واحدی و اختیاری «آشنایی با مبانی دفاع مقدس» در برخی از دانشگاه ها در ترم تابستان امسال اشاره کرد و گفت: این درس، همزمان با آغاز سال تحصیلی 91 - 90 در تمامی دانشگاه های پیام نور سراسر کشور ارائه خواهد شد. درس «آشنایی با مبانی دفاع مقدس» تاکنون در 75 واحد دانشگاهی پیام نور تدریس شده بود که این آمار احتمالا دو برابر خواهد شد. معاون آموزشی پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس ادامه داد: دانشگاه های دولتی نیز از این قاعده مستثنا نیستند و به تدریج در حال اضافه شدن به فهرست دانشگاه های ارایه دهنده درس 2 واحدی و اختیاری «آشنایی با مبانی دفاع مقدس» هستند. جنتی محب با اشاره به همکاری دانشگاه آزاد اسلامی در اولین ترم ارائه این درس یادآوری کرد: پیش بینی می کنیم که بیش از 70 هزار دانشجو در قالب حدود 1700 کلاس، از هفتمین ترم ارائه درس «آشنایی با مبانی دفاع مقدس» استقبال کنند. منبع/ایبنا
«دایرة المعارف دفاع مقدس» منتشر شد
جلد دوم «دایرةالمعارف دفاع مقدس» به فاصله کوتاهی از جلد اول آن، توسط بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس، پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس، چاپ و منتشر شد. سردار میرفیصل باقرزاده با اعلام این خبر گفت: تلاش می کنیم تا این دایرةالمعارف را در 10 جلد به چاپ برسانیم. وی با بیان اینکه هر جلد این مجموعه 200 میلیون تومان هزینه دارد، خاطرنشان کرد: ما در این زمینه نیازمند کمک کمیسیون فرهنگی مجلس هستیم.
حسین یکتا، مدیرگروه حقوقی و سیاسی دایرةالمعارف دفاع مقدس نیز گفت: این کتاب با هدف پاسخگویی به پرسش های نسل جوان و انتقال آرمان ها و اهداف رزمندگان هشت سال دفاع مقدس تهیه و منتشر شده است. وی افزود: طرح تهیه این کتاب از 15-20 سال پیش آغاز شده است، که در نهایت از سال 70 به طور جدی کار خود را آغاز کرد و پس از طی فراز و نشیب های بسیار در نهایت جلد نخست این مجموعه تهیه و منتشر شد. مدیرگروه حقوقی و سیاسی دایرةالمعارف دفاع مقدس به تدوین جلد دوم و سوم این دایرةالمعارف اشاره کرد و ادامه داد: این مجموعه شامل موضوع های مختلفی چون شهدا، ایثار، مباحث حقوقی، اجتماعی، عملیات جغرافیایی، ادبیات و هنر است که هفت گروه تخصصی از محققان برای گردآوری این مطالب فعالیت می کنند. وی توضیح داد: این کتاب با هدف کاهش پراکندگی ادبیات جنگ و تهیه سندی جامع و کامل از وقایع و رویدادهای هشت سال دفاع مقدس و بر اساس وظیفه ای که در مقابل خون شهدا احساس می کردیم، تهیه شده است.
یکتا یادآور شد: با توجه به اسناد بین المللی و اسناد کشور، مدخل ها را ارائه کردیم و هیچ تحلیلی بدون سند در این مجموعه مطرح نشده است. در دایرةالمعارف دفاع مقدس به عناوینی همچون بیانیه ها و قطعنامه های سازمان بین المللی، مواضع شورای همکاری خلیج فارس در جنگ ایران و عراق، پرداخته شده است.
در ادامه رضا شیرزادی، مدیر گروه فرهنگی ـ هنری و اجتماعی ـ اقتصادی دایرةالمعارف دفاع مقدس نیز گفت: در گروه فرهنگی به موضوعات مختلف با محوریت دفاع مقدس پرداخته می شود به عنوان مثال در بخش ادبیات دومین به عناوینی همچون شعر، داستان، پژوهش و تاریخ شفاهی توجه شده است. وی ادامه داد: در مجموع حدود 140 عنوان مداخل گروه فرهنگی هنری به تصویب شورای علمی دایرةالمعارف دفاع مقدس رسیده و در جلد اول 12 عنوان ارائه شده است.
شیرزادی به گروه اقتصادی ـ اجتماعی اشاره کرد و گفت: این گروه به مباحث سینما، تئاتر، موسیقی دفاع مقدس و هنرهای تجسمی پرداخته است؛ سرفصل های نقش و حضور اقشار جامعه و وحدت ملی، آثار و پیامدهای فردی، اجتماعی و مدیریتی جنگ و امور اقتصادی در این گروه مطرح می شود. این گروه حدود 90 مدخل گردآوری کرده اند. منبع/ایرنا
شهدای ارامنه در «گل مریم»
کتاب «گل مریم» با نثری شیوا و رسا به بیان زندگی نامه شهدای ارمنی و بررسی نقش پیروان این اقلیت دینی کشور در طول هشت سال دفاع مقدس می پردازد. نویسنده این اثر «آرمان بوداغیانس» مدیر مؤسسه مطالعات ارمنی شناسی در ایران است که کتاب « گل مریم» را در 865 صفحه تألیف و گردآوری کرده است. نگارنده ابتدا روابط نظامی سه هزار سالة ارمنیان را با سایر اقوام ایرانی از جمله مادها، پارت ها و پارسیان به اجمال تبیین می نماید. وی همچنین در این کتاب به وضعیت ارامنه در دوران هخامنشیان، سلوکیان، اشکانیان و ساسانیان پرداخته است. از دیگر بخش های این کتاب می توان به روابط اجتماعی و اقتصادی ارمنستان در قرن 16میلادی، ایران در قرن بیستم و ارامنه در انقلاب مشروطیت، ارامنه در فاصله جنگ جهانی اول و دوم و پس از آن تا انقلاب اسلامی، ارامنه در کشورهای عربی و اسلامی اشاره کرده است. «ارمنستان در دوران خلافت اعراب» موضوع بخش دوم کتاب است. در بخش سوم نیز نگارنده با اشاره به حضور ارامنه در جبهه های جنگ تحمیلی، به بیان نام و نقش شهدا، سربازان مفقودالاثر، آزادگان و جانبازان ارامنه پرداخته و در ادامه چند الگوی ایثارگر غیر نظامی را معرفی می نماید.
کتاب «گل مریم» قطعی وزیری دارد و طراحی جلد آن با الهام از یکی از آثار «میکل آنژ» و به وسیله فرزاد ادیبی طراحی شده است. این کتاب توسط انتشارات صریر به چاپ رسیده و قیمت آن شش هزار تومان است. منبع/جهان
کتاب «روانشناسی دفاع»
برای اولین بار کتاب روانشناسی دفاع، توسط نویسندة مجموعة «هویت شناسی دفاع مقدس»، جانباز شیمیایی ۵۵%، سعید بنی فاطمی با همکاری ۱۶ محقق ایثارگر دیگر، تألیف شد. این کتاب که برای اولین بار در این موضوع تألیف شده است، به مباحثی چون «دفاع شناسی»، «تاریخچه روانشناسی» و «نقش روانشناسی در نبرد» به مطالعه و بررسی می پردازد. این کتاب با تأسی از کتاب هویت شناسی دفاع مقدس، ویژگی های هویت های دفاعی را در زمینه های فردی و اجتماعی مورد بحث قرار داده است.
در این کتاب عمده ترین مبانی هویت دفاعی فردی، مباحثی چون: «احساس فردی دفاع»، «اجتناب از دشمن ستایی»، «اجتناب از رهبری ستیزی» و «پدیده بومی گریزی» از ضروری ترین مباحث روانی و اجتماعی هویت های دفاعی دانسته شده است. در کتاب روانشناسی دفاع، تاکید بر «خصایص روانی ـ اجتماعی اندیشه ای دفاع»، «رهبران دفاع»، و «مردمان دفاع» است. این کتاب توسط انتشارات عشق و دانش منتشر شده است. منبع/فارس
لوح های فشرده عکس و اسناد جنگ
لوح فشردة 6 جلد از مجموعه عکس «جنگ تحمیلی، دفاع در برابر تجاوز»، از سوی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس منتشر شد. کتاب های عکس «جنگ تحمیلی، دفاع در برابر تجاوز»، تصاویر وقایع هشت سال دفاع مقدس را در بر دارند. این مجلدات موضوع هایی مانند آموزش های دفاعی و نظامی رزمندگان، تهاجم نیروهای ارتش متجاوز صدام، خط مقدم نبرد، بمباران مدارس و اماکن عمومی، ورود آوارگان عراقی به کشور، کمک های مردمی به جبهه و تشییع شهدای حمله ناو امریکایی به هواپیمای ایرباس ایرانی و بمباران شیمیایی حلبچه را به تصویر کشیده اند.
همچنین لوح فشرده کتاب «روابط ایران و عراق به روایت اسناد ساواک»، به تازگی توسط مرکز بررسی اسناد تاریخی منتشر شده است. این کتاب الکترونیکی در 4 فصل با عناوین: روابط ایران و عراق در زمان عبدالکریم قاسم، روابط ایران و عراق در دورة حزب بعث، روابط ایران و عراق در دوره عبدالسلام عارف و روابط ایران و عراق در دوره عبدالرحمان عارف، تنظیم شده است.
این لوح فشرده قابلیت جستجوی موضوعی و حاشیه نویسی در بخش های مختلف را داراست. همچنین فهرست اعلام و 150 برگ سند مربوط به روابط سیاسی و اقتصادی ایران و عراق در دوران قبل از انقلاب اسلامی، به عنوان ضمیمه در این کتاب الکترونیکی قرار گرفته اند. منبع/پاتوق کتاب
تجدید چاپ «ویرانی دروازه شرقی»
مهدی انصاری مدیر بهینه سازی مرکز اسناد دفاع مقدس، از چاپ سوم کتاب «ویرانی دروازه شرقی» با موضوع خاطرات و تحلیل های «سرلشکر وفیق السامرایی»، رئیس بخش ایران در دستگاه اطلاعات نظامی ارتش صدام، در بارة جنگ تحمیلی، خبر داد. وی با اعلام این خبر اظهار داشت: کتاب «ویرانی دروازه شرقی» با ترجمه عدنان قارونی توسط مدیریت امور کتاب مرکز فرهنگی سپاه پاسداران که در سال های 1377 و 1380 به 2 چاپ رسیده بود، اکنون توسط مرکز اسناد دفاع مقدس به چاپ سوم می رسد. وی ادامه داد: متن این کتاب مختصر شده و با صفحه آرایی و طرح جلد جدید، در قطع رقعی منتشر شده است.
کتاب «ویرانی دروازه شرقی» در 5 بخش: «جنگ عراق با ایران»، «از جنگ با ایران تا جنگ با کویت»، «اشغال کویت و جنگ عراق و متحدین»، «صدام و امنیت او در عراق» و «حرکت های مردمی و مخالفان صدام» و با تحلیل وی از مسائلی چون علت آغاز جنگ عراق با ایران، چگونگی نبردهای زمینی ارتش متجاوز صدام و تحولات نظامی بعد از سقوط فاو، نوشته شده است.
خاطرات وفیق السامرایی، نخستین بار در دهة 1370 و در دو هفته نامه ای با عنوان «ندای رافدین»، به صورت پاورقی منعکس شد و دو هفته نامه «کمان» برای نخستین بار آن ها را با ترجمة محمد نبی ابراهیمی، در ایران منتشر کرد. مرتضی سرهنگی، سردبیر 200 شماره منتشر شده دو هفته نامه «کمان» در فاصلة سال های 1375 تا 1383، معتقد است: ترجمه محمد نبی ابراهیمی از خاطرات وفیق السامرایی، به واسطه اطلاعات کافی او از زمینه ها و اصطلاحات نظامی، قوی تر از ترجمه حاضر کتاب است. منبع/پاتوق کتاب
با برگزیدگان نخستین دورة «کتاب سال ارتش»
اختتامیه «همایش اندیشه و قلم» «نخستین دوره انتخاب کتاب سال ارتش»، 15 تیر ماه 1390 و به همت سازمان عقیدتی ـ سیاسی ارتش برگزار شد. «پرویز بیگی حبیب آبادی» یکی از برگزیدگان این همایش معتقد است که برپایی غرفه ای از آثار نظامیان در نمایشگاه های مختلف کتاب، مردم را به این نظر می رساند که دیوار پادگان ها، دیوارهای سد احساس و اندیشه نیست. پرویز بیگی حبیب آبادی، شاعر و برگزیده گروه ادبیات سومین همایش اندیشه و قلم و نخستین دوره انتخاب کتاب سال ارتش، اظهار کرد: ارتش، دارای نیروهای مستعد و اهل قلم در همه حوزه هاست و نظامیان تاکنون آثار ارزشمندی از خود بر جای گذاشته اند. نویسندة کتاب «حماسه های همیشه» ادامه داد: نظامیان علاوه بر این که در ابعاد حماسی شهره اند، در حوزه نویسندگی و اهل قلم نیز دست توانایی دارند. برگزاری همایش اندیشه و قلم ارتش، حرکت خوبی است که برای قدردانی از این نویسندگان در سطح ارتش شکل گرفته و امیدوارم تداوم پیدا کند.
پرویز بیگی حبیب آبادی، به پاس نگارش کتاب «سرگذشت یادها»، رتبه سوم در گروه ادبیات سومین همایش اندیشه و قلم و نخستین دوره انتخاب کتاب سال ارتش را کسب کرده است.
همچنین سرهنگ سید مجتبی مریی مدیر انتشارات دانشکده ستاد و فرماندهی ارتش (دافوس آجا) با ابراز رضایت از خرید کتاب های این ناشر نظامی توسط هیات خرید کتاب وزارت ارشاد گفت: هزینه چاپ کتاب ها را از راه فروش آثار تأمین و سعی می کنیم با توانایی هر چه بیشتر وارد عرصة انتشار کتاب های تحلیلی دفاع مقدس شویم. وی به بیان مشکلات ناشران ارتشی در زمینة توزیع آثار پرداخت و گفت: درست است که غالب کتاب های منتشر شده در دافوس آجا در حوزه تخصصی «نظامی ـ استراتژی» تدوین شده اند، اما برای متخصصان امور راهبردی در سازمان های غیرنظامی نیز قابل استفاده خواهند بود. وی در پایان یادآوری کرد: پیش از این، 3 عنوان کتاب با نام های «تحلیل عملیات بیت المقدس»، «تحلیلی بر عملیات رمضان» و «تحلیل عملیات ثامن الائمه(ع)»، توسط انتشارات دافوس آجا و با تکیه بر ظرفیت استادان هیأت علمی دافوس آجا به چاپ رسیده اند؛ و در آینده به تحلیل علمی تمامی نبردهای دوران دفاع مقدس نیز خواهیم پرداخت.
انتشارات دانشکده ستاد و فرماندهی ارتش (دافوس آجا)، رتبة نخست ناشران فعال مرتبط با ارتش را در سومین همایش اندیشه و قلم و نخستین دورة انتخاب کتاب سال ارتش کسب کرده است. منبع/ایبنا
برگزیدگان «کتاب سال سپاه»
مراسم اختتامیه هفتمین همایش انتخاب کتاب سال سپاه و پاسداران اهل قلم، بیستم تیر ماه 1390، با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، برگزار شد. در این مراسم آثار برتر پاسداران اهل قلم در سال 1389 از میان 406 عنوان اثر از 221 نویسنده معرفی شدند.
داوران گروه «ادبیات و دفاع مقدس» کتاب های «کاش چشم هایش دروغ گفته باشند» نوشتة محمد محمود نورآبادی، «غبار عطش» اثر ایوب پرند آور و «پوتین های ساق بلند» به قلم قاسم عباسی را به ترتیب به عنوان رتبه های اول تا سوم این گروه معرفی کردند.
در گروه «اقتصادی و اجتماعی»، کتاب های «اصول الگوی مصرف اسلامی» نوشتة عبدالله حاجی صادقی، «نفوذ اجتماعی» به قلم سام دلیری و «جامعه شناسی فرهنگی» نوشته علی باقر نصرآبادی، رتبه های اول تا سوم را کسب کردند.
برگزیدگان اول تا سوم گروه «فنی، مهندسی» در بخش تألیف، به ترتیب کتاب های « نکاتی در خصوص اجرای شمع های درجاریز» نوشتة امیر منصور عبداللهی، «موج شکن های توده سنگی» اثر مجتبی قنبریان و «عوامل شیمیایی» نوشته حسین فخراییان و در بخش ترجمه، «طراحی و مهندسی تونل و شفت در سنگ» نوشتة حسین صالح زاده، «روشنایی و نورپردازی در معماری» از محمد طلوع و «استاتیک» اثر سعید محبوب مقدس بودند.
در گروه «سیاسی ـ حقوقی»، کتاب های «دانشنامه صهیونیسم و اسرائیل» نوشتة مجید صفاتاج، «دیپلماسی رژیم حقوقی دریای خزر» اثر امیرعلی رعنایی و «پایگاه دشمن در رکن چهارم» نوشتة الماس نصر دهزبری، به ترتیب به عنوان برگزیدگان اول تا سوم معرفی شدند.
گروه «پزشکی و پیراپزشکی» در بخش تألیف، کتاب های «Tourism medical information and guideline» نوشتة مرتضی ایزدی، «راه تسخیر علمی عالم» اثر مصطفی قانعی و «راهنمای پژوهشی دانشگاه» از سید حسن سعادت را به عنوان رتبه های اول تا سوم و در بخش ترجمه، «اصول فیزیولوژی» نوشتة سعادت الله هادی و «یوگا درمانی» از رضا حشمت را به عنوان برگزیدگان اول و دوم معرفی کرد.
در گروه «نظامی امنیتی» کتاب های «قدرت نرم ـ نبرد نامتقارن» نوشتة ناصر شعبانی، «اشرافیت اطلاعاتی» از هادی جمشیدیان و «پدافند غیرعامل» از سیدجواد هاشمی فشارکی، رتبه های اول تا سوم را کسب کردند.
در گروه «فرهنگی، اعتقادی» نیز از کتاب «انسان مطلوب» اثر نویسندگان مرکز تحقیقات اسلامی در قم تقدیر شد و رتبه های دوم و سوم این گروه را به ترتیب، کتاب های «نظام سیاسی اسلام و رهبری دینی در عصر غیبت» از قدرت الله بهرامی و «درآمدی بر مدیریت فرهنگی» نوشتة علی محمد نائینی کسب کردند.
در این همایش، سردار ناصر شعبانی علاوه بر این که به پاس تدوین کتاب «قدرت نرم و نبرد نامتقارن» به عنوان رتبه اول گروه «نظامی ـ امنیتی» برگزیده شد، به خاطر فعالیت شایسته در حوزة کتاب، به عنوان «برترین نویسندة این دوره» از انتخاب کتاب سال سپاه، مورد تجلیل و تقدیر ویژه قرار گرفت. منبع/ایبنا
«درس های جنگ مدرن» منتشر شد
جلد نخست کتاب «درس های جنگ مدرن» نوشته «آنتونی کردزمن و آبراهام واگنر»، با ترجمة «حسین یکتا»، به چاپ رسید. این اثر در هشت فصل به بررسی زمینه های بروز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، عوامل مؤثر بر روند این جنگ و طبقه بندی مقاطع مختلف آن و اجرای عملیات هایی چون ثامن الائمه(ع)، بیت المقدس، رمضان، فتح 4 و کربلای 8 می پردازد.
به عقیده آنتونی کردزمن و آبراهام واگنر، جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، به مقاطعی مانند «تجاوز عراق به ایران (1359)»، «آزادسازی مناطق اشغالی ایران (1361-1360)»،«جنگ فرسایشی و جنگ در خلیج فارس (فروردین 1363 تا 1365)» و «حملات نهایی ایران (1364ـ1366)» تقسیم می شود. محققان نشر مرز و بوم، در پایان هر یک از فصل های جلد نخست کتاب "درس های جنگ مدرن"، پی نوشت هایی برای شفاف سازی دیدگاه های آنتونی کردزمن و آبراهام واگنر در بارة جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، نوشته و منعکس کرده اند.
این کتاب در قطع رقعی و 542 صفحه، با شمارگان 1000 نسخه و بهای 6200 تومان، توسط نشر مرز و بوم به چاپ رسیده است. منبع/ایبنا
ضرورت حضور ناظران محلی در تحقیقات نظامی
دکتر حسین علایی، یکی از نویسندگان و فرماندهان دوران دفاع مقدس در بیست وسومین نشست علمی ـ تخصصی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با محوریت نقد و بررسی کتاب «مهران در تحولات جنگ ایران و عراق» نوشتة مهدی خداوردی خان، گفت: هرچند کتاب هایی مانند «مهران در تحولات جنگ ایران و عراق»، ناظر علمی دارند، اما بهتر است که افراد محلی حاضر در مناطق نبرد نیز به عنوان ناظران کمکی در جریان تدوین کتاب قرار گیرند.
دکتر حسین اردستانی، رییس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در این نشست به دفاع از این اثر پرداخت و گفت: بخشی از خلاءهای موجود در این اثر، مربوط به این است که موضوع مهران در جنگ، بیشتر تابع نبردهای منجر به اشغال یا آزادسازی آن است تا تابع خود مهران. وی با اشاره به تصحیح اشتباهات این کتاب در آینده، در پایان سخنانش از نقش موثر عملیات کربلای 1 در شکست دفاع متحرک ارتش صدام گفت و تأکید کرد: مهران در جنگ را باید در سطح ملی دید. تجربة ما نشان داده که کتاب های مربوط به شهرها و استان ها در جنگ، بیش از بقیه آثار مورد نقد و مطالعة مسئولان آن شهر قرار می گیرند.
سپس برخی از حاضران در جلسة نقد کتاب «مهران در تحولات جنگ ایران و عراق»، انتقادات خود در بارة این اثر مانند کم توجهی به نقش نیروی هوایی در عملیات های صورت گرفته در مهران را بیان کردند و مهدی خداوردی خان، نویسندة کتاب در دفاع از اثر خود گفت: بخش اعظم این اثر، در سال 1378 نوشته شده و بنا به دلایلی، در آن سال ها به چاپ نرسید. تا این که حدود سه سال پیش، به درخواست مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، مجدداً تحقیقات میدانی صورت دادم و این اثر با بازنگری به چاپ رسید.
نویسندة کتاب «اولین عملیات دریایی سپاه پاسداران در خلیج فارس: نبرد العمیه » از ثبت و ضبط تاریخ شفاهی فرمانده وقت لشکر 11 امیرالمؤمنین(ع) در جمع همرزمانش یاد کرد و با تأکید بر حفظ استناد در کتاب «مهران در تحولات جنگ ایران و عراق» اظهار داشت: وقتی این فرمانده، خاطرات خود از عملیات های رخ داده در مهران را بیان می کرد، هیچ یک از همرزمانش، هیچ تصحیحی وارد نمی کردند و این سکوت، نشانگر تأیید سخنان او بود. مهدی خداوردی خان در پایان سخنانش تأکید کرد: اگر نواقصی در این کتاب دیده می شود، ناشی از دسترسی محدود نویسنده به منابع و اسناد بوده است.
کتاب «مهران در تحولات جنگ ایران و عراق»، در 5 فصل با عناوین: تهاجم ارتش عراق و اشغال مهران، عملیات والفجر 3: آزادسازی مهران، استراتژی دفاع متحرک ارتش عراق: اشغال مجدد مهران، عملیات کربلای 1: طرح ریزی، شناسایی، آماده سازی و عملیات کربلای 1: شرح عملیات، توسط مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس به چاپ رسیده است. منبع/ایبنا
ترجمه انگلیسی «کمین جولای 82»
ترجمه انگلیسی «کمین جولای 82» روزشمار گروگانگیری چهار دیپلمات ایرانی در لبنان، از سوی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس منتشر شد. نسخة فارسی «کمین جولای 82» نوشتة «حمید داودآبادی» که به چگونگی اسارت چهار دیپلمات ایرانی در لبنان، سردار حاج احمد متوسلیان، سیدمحسن موسوی، کاظم اخوان و تقی رستگار می پردازد، پیش از این از سوی «فرهنگسرای پایداری» منتشر شده بود. نسخه انگلیسی این کتاب، با عنوان «Ambush of July1982» در تیراژ 3000 نسخه، در 291 صفحه و با قیمت 000/30 ریال، روانه بازار شده است. منبع/پاتوق کتاب
اثری به قلم 7 محقق داخلی و خارجی
کتاب «جنگ ایران و عراق، ریشه ها و علل وقوع»، در بر گیرندة 7 مقاله از محققان داخلی و خارجی، توسط مرکز اسناد دفاع مقدس منتشر شد. نویسندگان مقالات این کتاب با دیدگاه های متفاوت و از زوایای مختلف به بررسی ریشه ها و علل وقوع جنگ تحمیلی ارتش متجاوز صدام علیه ایران پرداخته اند. دو مقالة؛ «استراتژی و علل تصمیم صدام در حمله به ایران و نتایج آن» (نوشته کارلاتورز و وینسنت دیفرونزو، ترجمه پریسا کریمی نیا) و «صدام و جنگ ایران» (نوشته کول ترفتون و کول ایشروود، ترجمه محمود یزدان فام)، حاصل پژوهش محققان آمریکایی اند. آن ها در این دو مقاله یکی از مهم ترین عوامل وقوع جنگ را اختلافات شیعه و سنی می دانند که فاقد زمینه ها و شواهد عینی اند.
«تأثیر عوامل ژئوپلیتیک در راهبردهای دفاعی ایران در برابر عراق» (نوشتة غلام علی رشید)، «ملاحظاتی دربارة ریشه های جنگ هشت ساله» (به قلم مسعود کوهستانی نژاد)، «تأملی در علل وقوع جنگ ایران و عراق» (نوشتة قدرت الله قربانی)، «نقش توسعه طلبی ارضی رژیم بعث در وقوع جنگ ایران و عراق» (اثر مسعود موسوی) و «بحران ملت سازی در عراق و آغاز جنگ هشت ساله» (نوشته کامیل کریمیان)، عناوین مقاله های دیگر کتاب اند. همچنین در پاپان این کتاب گزارشی با عنوان «نگاهی به زمینه ها و شرایط جنگ طلبی عراق در سایة آمریکا» به قلم هادی نخعی و با موضوع تشدید بحران در روابط ایران و عراق در فروردین 1359 آمده که برگرفته از مقدمة کتاب هفتم روزشمار جنگ تحمیلی است.
مجموعه مقالات «جنگ ایران و عراق، ریشه ها و علل وقوع» در قطع رقعی و 232 صفحه و با شمارگان 3000 نسخه و بهای 2900 تومان توسط مرکز اسناد دفاع مقدس منتشر شده است. منبع/پاتوق کتاب
ضرورت تأسیس «سامانه ملی مطالعات و اسناد جنگ»
علیرضا کمری، مسئول واحد پژوهش دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری در نخستین نشست تخصصی بررسی مدارک دوران دفاع مقدس با عنوان «مفهوم سند جنگ و گونه های آن» گفت: حد مطلوب توسعه یافتگی، برآمدن از احساسات و رسیدن به سطح تشخیص است و این تفکر نیز به تأسیس سامانة مرکزیِ ملی مطالعات و اسناد جنگ منجر خواهد شد. وی سپس به طرح مسئله دربارة مفهوم سند جنگ پرداخت و افزود: بحث در بارة سند، سند پژوهی و اقدام به شناخت آن، نشانة تحول فکری و عزم در ایجاد شناخت است. در همة دوره های شکوفایی مطالعاتی و علمی، پیدایش مجموعه های علمی چون؛ دایرةالمعارف ها، مجموعه های اسنادی و فهرست ها، نشانگر ورود به این مقطع زمانی است. وی ادامه داد: پیدا شدن این احساس اولیه، مبارک است. اما اگر تنها به نوعی دل بستگی عاطفی اکتفا و در همان حد بماند، ممکن است باعث سوءفهم شود و شأن مسئله را از حد معمول، کاهش دهد. پس باید به بحث های کارشناسانه نظری در ابعاد علمی و روشی آن توجه کنیم. این پژوهشگر خاطرنشان کرد: متأسفانه میان نهادهای موجود اسنادی و مطالعاتی جنگ، هیچ ارتباط معناداری وجود ندارد و یک رابطة پویا و پیوسته با کارشناسان و صاحب نظران شکل نگرفته است. به عبارت دیگر، یک سیر معنادار پیوسته و مستمر، در فعالیت های مربوط به مطالعات اسنادی در این مراکز وجود ندارد. کمری، در ادامه یادآورشد: ستاد تبلیغات جنگ، از سال 1363 فعالیت های اسنادی خود را آغاز کرد، اما نمی دانیم که در این چند سال چه اقداماتی در این زمینه صورت گرفته، چه اسنادی اضافه و پیراسته شده است. این انقطاع و گسست های پیاپی، باعث ایجاد دشواری های فراوانی شده است.
نویسنده و تدوین گر کتاب «تاریخ نگری و تاریخ نگاری جنگ ایران و عراق»، یادآور شد: برخی از نهادهای مسئول حوزة دفاع مقدس، مشغول کارهایی اند که باید به مراکز دیگر واگذار کنند. آن ها باید به کارهای بنیادی و اساسی که مهم ترین آن ها تأسیس پایانه و سامانه است، توجه و تمرکز کنند. چون تحقق نیمی از این طرح، نیازمند تمام قدرت و توان آن هاست.
علیرضا کمری با ارائه این پرسش ها که «شناخت اسناد و مدارک و شواهد جنگ، چه ضرورت و اهمیتی دارد؟» و «چگونه می توان به شناخت اهمیت و ضرورت اسناد و مدارک جنگ، دست پیدا کرد؟» گفت: این سئوالات، مقدمه ای برای برآمدن از تلقی احساسی نسبت به موضوعات اسنادی و مدارک جنگ اند. پس چرایی و چگونگی شناخت این مدارک، بنای مطالعات اسنادی و اولین گام در راه شناخت درست و فرا رفتن از حد احساسات است. منبع/پاتوق کتاب
«نگاهی نو به ابعاد قطعنامه 598»
بنا بر ضرورت تبیین پذیرش قطعنامة 598 در چارچوب اندیشه امام خمینی(ره) و برای تبیین دیگر زوایای پیدا و پنهان آن، «دبیرخانه دائمی قطعنامة 598» (به نشانی اینترنتی: 598news.com) به همت پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس تأسیس شد.
این دبیرخانه در سال 1389 و در سالگرد پذیرش قطعنامه، با برپایی اولین همایش خود با عنوان «قبول قطعنامة 598، فرآیند یا برآیند؟» با حضور شخصیت هایی چون سردار دکتر حسین علایی مشاور عالی ریاست ستاد کل نیروهای مسلح و حجت الاسلام والمسلمین سید محمد مهدی میرباقری، رئیس فرهنگستان علوم اسلامی، به بررسی ابعاد و دلایل قبول یا عدم قبول قطعنامة 598 پرداخت. در این همایش، در کنار تهیه و نشر ویژه نامه، کتابی نیز تحت عنوان «قاب قطعنامة 598 و زبان تفسیر ما» نوشتة محمد مهدی بهداروند، منتشر و توزیع گردید. برگزاری این همایش به عنوان کاری نو قلمداد گردید و بازتاب بسیار مثبت و ارزشمندی در عرصه سیاسی، فرهنگی جامعه داشت که از جمله آنها می توان به موضع گیری آقای میرحسین موسوی دربارة نقش دولت در جنگ و پاسخ های آقای محسن رفیقدوست به وی، اشاره کرد.
دومین همایش قطعنامة 598 با رویکردی به اندیشه های دفاعی امام خمینی(ره) پنج شنبه 30 تیر ماه 1390در سالن همایش های سازمان تبلیغات قم برگزار گردید. در این همایش از دو جلد کتاب با عناوین «جستاری بر پایان جنگ» و همچنین «نگاهی نو به ابعاد قطعنامة 598» رونمایی شد.
کتاب «نگاهی نو به ابعاد قطعنامة 598» شامل مجموعة 10 مقالة برگزیدة «دومین همایش قطعنامة 598؛ با رویکردی به اندیشه های دفاعی امام خمینی(ره)» به قلم اساتید و صاحب نظران حوزه و دانشگاه و به کوشش حجت الاسلام دکتر محمدمهدی بهداروند از سوی مؤسسة مستشهدین وصال منتشر و روانه بازار کتاب شد.
«پذیرش قطعنامه 598 و آرمان های جهانی انقلاب» عنوان مقالة برگزیدة مرحوم علامه سید منیر الدین حسینی الهاشمی است؛ در بخشی از این مقاله ضمن تحلیل کامل دلایل پذیرش قطعنامه از سوی امام خمینی(ره) آمده است: «غرب قطعنامه را تنظیم کرد و شرایط تحمیلی به وجود آمد که امام آن را امضا کند، اما امام(ره) با فتوای صدور قتل سلمان رشدی آن را پاره کرد، پاره کردن قطعنامة 598 به این شکل نبود که اعلام جنگ کند، بلکه عواطف عمومی را نسبت به دین وسیله قرار داد تا اصول دمکراسی غرب و مناسبات مادی آنها را نقض نماید.»
دکتر زهرا فروتنی استادیار دانشگاه پیام نور نیز در مقاله ای «اهداف، اصول و راهبردهای حاکم بر پذیرش قطعنامة 598» را واکاوی کرده است. «بررسی روند پایان جنگ» عنوان مقالة دیگری است که به قلم سردار دکتر حسین علایی مشاور عالی ستاد کل نیروهای مسلح در دوران هشت ساله جنگ تحمیلی به نگارش درآمده است. حجت الاسلام مهرداد کیان پور، رئیس گروه روحانیت و حوزه های علمیه پژوهشگاه جامعةالمصطفی العالمیه(ص) نیز در مقاله ای نقش مسائل اقتصادی در پذیرش قطعنامة 598 را بررسی کرده است.
«بررسی زمنیه های اقتصادی پذیرش قطعنامه» عنوان مقالة دیگری است که با قلم محمد حسین بابالو پژوهشگر و کارشناس مسائل اقتصادی در این کتاب منتشر شده است. حجت الاسلام محمدمهدی بهداروند نویسندة حوزوی و پژوهشگر دفاع مقدس نیز در مقاله ای به «بازخوانی علل پایان جنگ» پرداخته است.
«رویکردهای قطعنامه های سازمان ملل متحد در خصوص جنگ ایران و عراق» موضوع مقالة دیگری است که سردار دکتر احمد سوداگر رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس به رشتة تحریر درآورده است. این فرماندة دوران دفاع مقدس با نگاهی تحلیلی به 10 مقاله ای که سازمان های بین المللی در خصوص ایران صادر کرده بودند، نتیجه گرفته است که صدور این قطعنامه ها در آن زمان ها نه تنها کمکی به ایران و خاتمه جنگ نمی کرد، بلکه در جهت تضعیف مظلوم و محدود کردن اقدامات دفاعی و حمایت تلویحی از متجاوز بوده است.
دکتر مجید بذرافکن از دانشگاه امام صادق(ع) نیز در مقاله ای به «بررسی نقش نخبگان سیاسی در پذیرش قطعنامه 598» پرداخته و تأکید کرده است: یکی از شواهدی که نشان دهنده عقب ماندگی و اختلاف برخی نخبگان سیاسی از راه و کلام امام(ره) بود، این است که امام که علیرغم میل باطنی برای مصلحت اسلام قطعنامه را پذیرفته است، در صحنه ای دیگر با فتوای قتل سلمان رشدی دنیا را به چالشی تازه دعوت می کند، اما آنهایی که دیگر از مبارزه و تلاش خسته شده اند در عرصة اقتصادی به جای تکیه بر نیروهای داخلی به استقراض خارجی روی می آورند و در سیاست های اعلامی و اعمالی خویش بر کوس ناامیدی و شکست می کوبند.
از «زهر کشنده تر» عنوان مقالة دیگری از عباس موزونی محقق و پژوهشگر است که در کتاب «نگاهی نو به ابعاد قطعنامة 598» به چاپ رسیده است. همچنین سردار محمدباقر نیکخواه جانشین اسبق بنیاد حفظ و نشر ارزش های دفاع مقدس نیز در مقاله ای به «ارزیابی تبلیغات در کشور در مقطع پذیرش قطعنامة 598» پرداخته است. منبع/رسا
«کـتـابشناسی دفـاع مـقدس»
نخستین اثر در «کتابشناسی دفاع مقدس»، به اهتمام «فیروزه برومند» و با ویراستاری «محسن پرویز»، در دو جلد و بیش از 1500 صفحه توسط انتشارات «قدیانی»، منتشر شد. این کتابشناسی به بررسی آثاری می پردازد که با موضوع جنگ در فاصلة زمانی سال های 1359 تا 1381 منتشر شده و کتاب هایی که پس از این تاریخ به رشتة تحریر در آمده در مجلدات بعدی آن بررسی خواهد شد. این کتابشناسی در بخش های کلیات، تحقیق و بررسی، یادداشت و گزارش، فنی و مهندسی، پزشکی، هنر، ادبیات خاطره، زندگی نامه، وصیت نامه، و کودک و نوجوان به رشتة تحریر در آمده است. نخستین «کتابشناسی دفاع مقدس» به شکل کتابشناسی توصیفی، تنظیم شده و مؤلف برای تهیة اطلاعات آن به طور مستقیم به خود کتاب ها مراجعه کرده است.
در پایان کتابشناسی توصیفی، نمایه های توصیفی کاملی نیز شامل نمایة پدید آورنده، نمایة موضوعی، نمایة عنوان کتاب و نمایة ناشران نیز درج شده است.
دکترمحسن پرویز، نویسنده و منتقد ادبی، که کار ویرایش نهایی کتاب «کتابشناسی دفاع مقدس» را به عهده داشت، درباره نحوة تدوین این اثر گفت: دراین کتابشناسی، به همراه اطلاعات مربوط به هرکتاب، خلاصه ای ازکتاب نیز درج شده است.
گفتنی است «کتابشناسی دفاع مقدس» با همکاری انتشارات «صریر»، وابسته به بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس، به چاپ رسیده است. منبع/مهر
تجدید چاپ مجموعه «قصه فرماندهان»
کتاب های «قصه فرماندهان» زندگی نامه داستانی جمعی از سرداران و امیران شهید دوران دفاع مقدس را در خود جای داده اند، که غالباً در نمایشگاه های کتاب مورد استقبال به ویژه نوجوانان و جوانان قرار می گیرند. مجلدات اول تا پانزدهم از این مجموعه کتاب ها، با مشارکت نشر شاهد و انتشارات سورة مهر تجدید چاپ و وارد بازار نشر کتاب های دفاع مقدس شده اند.
«آقای شهردار» بر اساس زندگی سردار شهید مهدی باکری نوشتة داوود امیریان و «معلم فراری» بر اساس زندگی سردار شهید محمدابراهیم همت اثر رحیم مخدومی، به چاپ سیزدهم رسیده و در صدر پُرتیراژترین آثار قصه فرماندهان قرار گرفته اند.
چهارمین مجلد از این مجموعه با عنوان «پرواز سفید» بر اساس زندگی امیر شهید عباس بابایی به قلم زنده یاد داوود بختیاری دانشور، به چاپ دوازدهم رسید و سه کتاب «پروانه در چراغانی» بر اساس زندگی سردار شهید حسین خرازی نوشتة مرجان فولادوند، «تکه ای از آسمان» بر اساس زندگی سردار شهید محمد بروجردی اثر حسین فتاحی و «پاوه سرخ» بر اساس زندگی سردار شهید دکتر مصطفی چمران تألیف مرحوم داوود بختیاری دانشور، چاپ یازدهم خود را پشت سر گذاشته اند.
کتاب «فرمانده جدید» بر اساس زندگی سردار جاویدالاثر احمد متوسلیان نوشتة حسین نیری نیز به چاپ هشتم رسید و کتاب های «فوتبال و جنگ» بر اساس زندگی سردار شهید ناصر کاظمی نوشته محمود جوانبخت، «مردی با چفیه سفید» بر اساس زندگی سردار شهید عباس کریمی اثر اصغر فکور، «فرمانده شهر» بر اساس زندگی سردار شهید محمد جهان آرا و «مسافر» بر اساس زندگی سردار شهید غلامحسین افشردی به قلم زنده یاد داوود بختیاری دانشور نیز به چاپ هفتم رسیده و منتشر شده اند.
مجلدات یازدهم تا چهاردهم از مجموعه کتاب های قصة فرماندهان با عناوین «مهاجر کوچک» بر اساس زندگی سردار شهید اسماعیل دقایقی تألیف محسن مطلق، «چه کسی ماشه را خواهد کشید» بر اساس زندگی سردار شهید غلامعلی پیچک نوشتة رحیم مخدومی، «غریبه» بر اساس زندگی سردار شهید یدالله کلهر اثر مرحوم داوود بختیاری دانشور و «چهلمین نفر» بر اساس زندگی سردار شهید مجید بقایی اثر اصغر فکور نیز چاپ ششم را تجربه کرده اند. این مجموعه کتاب ها به همت نشر «شاهد» و انتشارات «سوره مهر» تجدید چاپ شده است.
اسناد خیانت نهضت آزادی در روزهای پایانی جنگ
تاکنون چند سند از اسناد خیانت نهضت آزادی در روزهای پایانی جنگ تحمیلی منتشر شده است. داستان این است که هرگاه نامه های نهضت آزادی در سه سال آخر جنگ تحمیلی منتشر می شد و در آن از خستگی مردم از وضعیت کشور سخن می رفت، صدام برای تحقق چنین تحلیلی، حملاتش را به شهرها گسترش می داد!
در نامه ای نهضت آزادی به امام(ره) می نویسد که پیام رسان اعتراضات میلیون ها نفر از هموطنان و همسایگان زیر ترس و اختناق است! در این نامه از صدا و سیما به عنوان رسانة دروغ پرداز نام برده می شود و امام امت(ره) متهم به کفر، لجبازی، یک دندگی، دیکتاتوری، بی تقوایی و به پرتگاه بردن کشور می شود!
سران نهضت آزادی و دیگر ملی گراها در کمال خفت و خواری در نامه ای به خاویر پرزدکوثیار دبیرکل وقت سازمان ملل متحد، خواستار جلوگیری او از حمله ایران و عراق به شهرها می شوند! همچنین در سندی دیگر، جمعیتی مجعول به نام «جمعیت دفاع از آزادی و حاکمیت ملت ایران!» به مردم ایران، شب نامه صادر می کند و در آن جنگ را خانمان سوز می خواند و از نهضت آزادی دفاع می کند!
آلبوم شهدا در موزة صلح هیروشیما
آلبوم مصور شهدای دفاع مقدس به عنوان سند مظلومیت ملت ایران و تجاوز دشمن بعثی و استکبار جهانی، به موزه صلح هیروشیما رفت، تا هم روایتگر خوی ضدبشری دشمنان ملت ایران و هم نشانة دفاع جانانه آنان در برابر توحش جنایتکاران معاصر تاریخ، در برابر دیدگان هزاران توریست و گردشگر و خارجی بازدید کننده از این موزه، باشد. نادر دریابان، پژوهشگر دفاع مقدس با اعلام این خبر گفت: مجموعة نفیس آلبوم شهدا که جلد نهم از مجموعة «عکس جنگ تحمیلی؛ دفاع در برابر تجاوز» است روایتگر حماسة رزمندگان اسلام در جبهه ها و همچنین شهدای تجاوزات غیر انسانی دشمن بعثی می باشد که با بمب های اهدایی قدرت های استکباری به ویژه مدعیان حقوق بشر، در مدارس، بیمارستان ها، مراکز اقتصادی و شهرها، قربانی خوی تجاوز طلبی صدام شدند. وی همچنین با اشاره به زیبایی های این مجموعه خاطر نشان کرد: حماسة بدرقه مادران شهدا و رزمندگان ایرانی و استقبال از پیکرهای شهیدان نیز روایتگر عظمت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، که در این کتاب مصور به چشم می خورد. به گفتة دریابان، پیش از این مجموعه، کتاب های مصور «زن و خرمشهر» نیز به موزة صلح هیروشیما اهدا شده بود. این کتاب های مصور، دارای توضیحاتی به زبان های انگلیسی و عربی نیز هستند.
گفتنی است در مجموعة اهدایی به موزة صلح هیروشیما، آثار تصویری از عکاس ماندگار حماسه دفاع مقدس، جانباز شیمیایی شهید هنرمند «سعید جان بزرگی» موجود است؛ عکس هایی به ویژه از فاجعه حمله شیمیایی صدام به حلبچه. او برای گرفتن این عکس ها، به دل خطر رفت و با ماسک از این واقعه عکاسی کرد؛ که سرانجام به علت جراحت طولانی مدت ناشی از استنشاق گازهای شیمیایی به هنگام عکاسی از قربانیان حلبچه، در روز بیست و دوم تیرماه سال 1381 به شهادت رسید. منبع/پژوهشگاه علوم ومعارف دفاع مقدس
سینمای دفاع مقدس
با گذشت بیست و چند سال از اتمام دفاع مقدس، هنوز سینمای ایران متأثر از این واقعه حماسی تاریخی است. سینمای ایران یک سال بعد از شروع دفاع مقدس به صورت جدی به تولید فیلم های بلند پرداخت و از آن زمان تا امروز فیلم های دفاع مقدس به عنوان یکی از مهمترین گونه های در چرخه سینمای ملی ایران تولید می شوند.
جدای از مجموعه ها و سریال هایی با مضمون و محتوای دفاع مقدس، نزدیک به 240 فیلم بلند و نیمه بلند در سینمای دفاع مقدس از امروز تاکنون تولید شده است. آن چه در پی می آید، فهرست به نسبت کاملی از این فیلم هاست: مرز (جمشید حیدری)، جانبازان (ناصر محمدی)، آوای غیب(سعید حاجی میری)، کیلومتر5 (حجت الله سیفی)، حصار (حسن صمدزاده)، پل آزادی(مهدی مدنی)، رهایی (رسول ملاقلی پور)، دو چشم بی سو(محسن مخملباف)، دیار عاشقان(حسن کاربخش)، ما ایستاده ایم (اکبر حر)، پیشتازان فتح(ناصر مهدی پور)، یاد (عباس شیخ بابایی)، یک قدم تا مرگ(بهروز فرجی)، نینوا (رسول ملاقلی پور)، دو لتو (رسول ملاقلی پور)، فرار (جمشید حیدری)،مردی که زیاد می دانست (یدالله صمدی)، پایگاه جهنمی (اکبر صادقی)، سرباز کوچک (سعید بخشیان)،زنگ اول(نظام فاطمی)، گشتیها (جواد مرادی)، مقاومت (احمدنیک آذر)، حماسه مهران (حمید طاهریان)، هراس (شهریار بحرانی)، آری این چنین بود (داوداسماعیلی)، افق (رسول ملاقلی پور)، باشو غریبه کوچک (بهرام بیضایی)، دیده بان(ابراهیم حاتمی کیا)، آقای رئیس جمهور(ابوالقاسم طالبی)، شب شکن (خسرو ملکان)، گورکن (محمدرضا هنرمند)، بلمی به سوی ساحل (رسول ملاقلی پور)، ستاره دنباله دار (سیروس کاشانی نژاد)، بهار (ابوالفضل جلیلی)، طغیان (جهانگیر جهانگیری)، پلاک (ابراهیم قاضی زاده)، گذرگاه (شهریار بحرانی)، حماسه دره شیلر(احمد حسنی مقدم)، حریم مهرورزی (ناصر غلامرضایی)، هویت (ابراهیم حاتمی کیا)، ویزا (بهرام ری پور)، چشم شیشه ای (حسین قاسمی جامی)، دندان مار (مسعود کیمیایی)، اتاق یک (رحیم رحیمی پور)، همه با هم (محمد نوری زاد)، بهار در پاییز (مهدی فخیم زاده)، پرستار شب (محمدعلی نجفی)، خانه در انتظار (منوچهر عسگری نسب)، کمینگاه (محمود کوشان چینی وند)، چون ابر در بهاران (سعید امیر سلیمانی)، در کوچه های عشق (خسرو سینایی)، عقود (علی اصغر شادروان)، در مسلخ عشق (کمال تبریزی)، گزل (محمدعلی سجادی)، گروهبان (مسعود کیمیایی)، انفجار در اتاق عمل (رحیم رحیمی پور)، اوینار (شهرام اسدی)، آوازهای سرزمین مادری ام (بهمن قبادی)، ترکش های صلح (علی شاه حاتمی)، روزنه (جمال شورجه)، ستاره های سربی (مهدی ودادی)، عیسی می آید (علی ژگان)، قلعه یاسین (اسماعیل رحیم زاده)، زندانی 707 (حبیب الله بهمنی)، ساحت (حسین فهیمی)، عبور (کمال تبریزی)، عروسی خوبان (محسن مخملباف)، آخرین پرواز (احمدرضا درویش)، آخرین مهلت (پرویز تاییدی)، الماس بنفش(رحیم رحیمی پور)، باغ سید (محمدرضا اسلاملو)، تا مرز دیدار (حسین قاسمی جامی)، تولد (عبدالرحیم شرفی فریمانی)، شب دهم (جمال شورجه)، شما فرشته اید (محمدعلی میاندار)، غفلت (کامران ملکی)، مهاجر (ابراهیم حاتمی کیا)،o منفی (کریم زرگر)، عشق و مرگ (محمدرضا اعلامی)، تعقیب سایه ها (علی شاه حاتمی)، تویی که نمی شناختمت (محمد ابراهیم سلطانی فر)، آخرین شناسایی (علی شاه حاتمی)، تونل (مجتبی راعی)، بازگشت قهرمان (شاپور قریب)، حمله خرچنگ ها (پرویز تاییدی)، جنگ نفتکش ها (محمدرضا بزرگ نیا)، دشمن (عباس بابویه)، حماسه مجنون (جمال شورجه)، خاکستر سبز(ابراهیم حاتمی کیا)،خط ها و سایه ها (بهروز فرجی)، پرنده آهنین (علی شاه حاتمی)، قاصدک (قاسم جعفری)، عقل سرخ (بهرام توکلی)، کمین (حمید خیرالدین)، متهم (کریم آتشی)، عشق بدون مرز (پوران درخشنده)، پاتک (علی اصغر شادروان)، پرواز در نهایت (محمدمهدی عسگرپور)، پوتین (عبدالله باکیده)، عشق من شهر من (علی قوی تن)، عملیات کرکوک(جمال شورجه)، موتو (محمدعلی نظریان)، وصل نیکان (ابراهیم حاتمی کیا)، هور در آتش (عزیزالله حمید نژاد)،دیدار در استانبول (افشین شرکت)، آبادانی ها (کیانوش عیاری)، آتش در خرمن (حبیب الله کاوش)، از کرخه تا راین (ابراهیم حاتمی کیا)، باز باران (محسن محسنی نسب)، بازی بزرگان (کامبوزیا پرتوری)، بر بال فرشتگان (جواد شمقدری)، شکوه بازگشت (سیروس مقدم)، نصف جهان (مرتضی شاملی)، پاتک (علی اصغر شادروان)، رابطه پنهانی (جهانگیر جهانگیری)، مادرم گیسو (سیامک شایقی)، دایره سرخ (جمال شورجه)، هیوا (رسول ملاقلی پور)، دکل (عبدالحسن برزیده)، سلام به انتظار(کریم آتشی)، زیر سایه کنار (جواد ارشاد)، سپیده یال (محسن محسنی نسب)، سجاده آتش (احمد مرادپور)، کودکانی از آب و گل (عطاءالله حیاتی)، کودک قهرمان (کمال تبریزی)، مسافر غریب (یوسف حمادی عرب)، پرواز از اردوگاه (حسن کاربخش)، حمله به h3 (شهریار بحرانی)، خط آتش (سیدعلی سجادی حسینی)، دشت ارغوانی (نادر مقدس)، دیدار (محمدرضا هنرمند)، راه افتخار (داریوش فرهنگ)، ساز و ستاره (محرم زینال زاده)، ستارگان خاک (عزیزالله حمید نژاد)، ضربه طوفان (علی قوی تن)، کوسه ها (حمیدرضا آشتیانی)، کیمیا (احمدرضا درویش)، اسکادران عشق (سعید حاجی میری)، منطقه ممنوع (رضا جعفری)، یک شب یک غریبه(حسین قاسمی جامی)، آخرین مرحله (محسن محسنی نسب)، برج مینو (ابراهیم حاتمی کیا)، فراز بزرگ (ناصر صمدی)، قاصدک (قاسم جعفری)، یاس های وحشی (محسن محسنی نسب )، یورش (محسن محسنی نسب)، خلبان (جمال شورجه)، معصوم (داودتوحید پرست)، هدف سخت (هوشنگ درویش پور)، صلیب طلایی (عبدالله باکیده)، عقابها (ساموئل خاچیکیان)، سفر به چزابه (رسول ملاقلی پور)، قله دنیا (عزیزالله حمیدنژاد)، گارد ویژه (پرویز صبری)، لیلی با من است (کمال تبریزی)، نجات یافتگان(رسول ملاقلی پور)، هفت گذرگاه (جمشید حیدری)، براده های خورشید (محمدحسین حقیقی)، طوفان (محمدبزرگ نیا)، سجده بر آب (حمید خیرالدین)، سرزمین خورشید (احمدرضا درویش)، سرعت (محمدحسین لطیفی)، فرار مرگبار(تورج منصوری)، مردی شبیه باران (سعیدسهیلی)، نامزدی(ناصر غلامرضایی)، ماه و خورشید (محمدحسین حقیقی)، آژانس شیشه ای (ابراهیم حاتمی کیا)، تارهای نامرئی (حبیب الله بهمنی)، پرواز خاموش(حسین برزیده)، تنها (علی قوی تن)، حماسه 2519 (کامران ملکی)، سفر شبانه (خسرو معصومی)، شمارش معکوس (اکبر حر)، نوروز (سیدرحیم حسینی)، سحرگاه پیروزی (حسین بلنده)، سفر به فردا (حسین حقیقی)، ستاره های سربی (مهدی ودادی)، چوری (جواد اردکانی)، قارچ سمی (رسول ملاقلی پور)، نغمه (ابوالقاسم طالبی)، دوئل (احمدرضا درویش)، نیمه گمشده (محمدعلی باشه آهنگر)، مشت (سیامک اطلسی)، پرواز در شب (رسول ملاقلی پور)، پرچمدار(شهریار بحرانی)، کانی مانگا (سیف الله داد)، آخرین نبرد (حمید بهمنی)، پرواز روح (حسین قاسمی جامی)، آی پارا(محرم زینال زاده)، عروس حلبچه (حسن کاربخش)، خانه خلوت (مهدی صباغزاده)، مزرعه پدری(رسول ملاقلی پور)، روبان قرمز(ابراهیم حاتمی کیا)، فریاد (مسعود کیمیایی)، یک قدم تامرگ (بهروز فرجی)، باشگاه سری (جمال شورجه)، پنجه در خاک (ایرج قادری)، مردی از جنس بلور(سعید سهیلی)، شیدا (کمال تبریزی)، سیاوش(سامان مقدم)، مجروح جنگی (اصغر نصیری)، دفتری از آسمان(پرویز شیخ طادی)، رنجر( احمد مراد پور)، متولد ماه مهر (احمدرضا درویش)، ارتفاع پست (ابراهیم حاتمی کیا)، سایه های هجوم (احمد امینی)، بوی پیراهن یوسف (ابراهیم حاتمی کیا)، در جست و جوی قهرمان (حمیدرضا آشتیانی)، انسان و اسلحه (مجتبی راعی)، ارابه مرگ (رضاقهرمانی)، کوچه و موزه (کاظم بلوچی)، حماسه قهرمانان (جمشید حیدری)، اشک سرما (عزیزالله حمیدنژاد)، دیوانه از قفس پرید (احمدرضا معتمد)، وعده دیدار (جمال شورجه)، روایت سه گانه (برزیده، بنی اعتماد، شیخ طادی)، مرزی برای زندگی (محمدرضا بزرگ نیا)، گیلانه (بنی اعتماد، عبدالوهاب)، پیک نیک در میدان جنگ (سیدرحیم حسینی)، خداحافظ رفیق (بهزاد بهزادپور)، شکوفه های سنگی (حمیدنژاد)، طبل بزرگ زیر پای چپ (کاظم معصومی)، سهراب (سعید سهیلی)، موج مرده (ابراهیم حاتمی کیا)، سفر سرخ(حمید فرخ نژاد)، شب بخیر فرمانده (انسیه شاه حسینی)، پروانه ای در مه (جواد کاسه ساز)، به نام پدر (ابراهیم حاتمی کیا)، میم مثل مادر (رسول ملاقلی پور)، روز سوم (محمد حسین لطفی)، اخراجی های 1 و 2 و 3(مسعود ده نمکی)، سیزده ۵۹ (سامان سالور).
در پایان یادآور می شود که فیلم مرز (جمشید حیدری) اولین فیلم دفاع مقدس است که در سال 1360 تولید شد. دوئل (احمدرضا درویش) پرهزینه ترین فیلم دفاع مقدس و ابراهیم حاتمی کیا بیشترین فیلم های دفاع مقدس را ساخته است.
https://hawzah.net/fa/Magazine/View/5211/7602/95075/اخبار-علمی/?SearchText=فشارکی