تأثیر آموزش اصلاح سبک زندگی بر اضافه وزن دانشآموزان دختر مقطع ابتدایی شهرستان ارومیه
محمد فشارکی
http://jims.mui.ac.ir/index.php/jims/article/view/449
دوره 30، شماره 188: هفته دوم تیر ماه 1391 |
تأثیر آموزش اصلاح سبک زندگی بر اضافه وزن دانشآموزان دختر مقطع ابتدایی شهرستان ارومیه
رابعه رحیمی, محمد فشارکی, محمد صاحب الزمانی, آزاد رحمانی
چکیده
مقدمه: تعداد زیادی از دانشآموزان دارای اضافه وزن در کشورهای جهان سوم به دلیل فقدان آموزش دچار عوارض جسمی و روانی میگردند. هدف از مطالعهی حاضر تعیین تأثیر آموزش اصلاح سبک زندگی بر اضافه وزن دانشآموزان دختر مقطع ابتدایی شهرستان ارومیه در سال 1390 بود.
روشها: در این پژوهش نیمه تجربی، 95 دانشآموز دارای شاخص تودهی بدنی (Body mass index یا BMI) بیشتر از 85 درصد وارد مطالعه شدند. ابتدا سبک زندگی و BMI هر دانشآموز محاسبه و سپس سبک صحیح زندگی در 6 جلسه 1 ساعته به مدت یک ماه به دانشآموزان، آموزش داده شد. بعد از دورهی آموزش سه ماه نیز دانشآموزان در مورد پیگیری اصلاحات سبک زندگی آموزش داده شدند. در نهایت، پس از 4 ماه BMI به طور مجدد بررسی شد. خصوصیات دموگرافیک و سبک زندگی با استفاده از یک پرسشنامهی ترکیبی جمعآوری گردید. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آزمونهای Wilcoxon و Paired-t انجام شد.
یافتهها: میانگین نمرهی سبک زندگی قبل از آموزش 3/17 ± 2/46 و بعد از آموزش 6/13 ± 3/56 بود (001/0 > P). همچنین، میانگین صدک BMI قبل از مداخله 6/4 ± 8/92 بود و چهار ماه بعد به 4/3 ± 5/90 رسید (001/0 > P).
نتیجهگیری: آموزش سبک صحیح زندگی به دانشآموزان دارای اضافه وزن مقطع ابتدایی سبب بهبود سبک زندگی کلی و کاهش وزن آنان گردید. بنابراین، استفاده از چنین مداخلاتی برای پیشگیری از عوارض افزایش وزن در کودکان توصیه میشود.
واژگان کلیدی: آموزش، سبک زندگی، اضافه وزن، شاخص تودهی بدنی، دختران دانشآموز
تمام متن:
|
http://jims.mui.ac.ir/index.php/jims/article/view/449