بررسی تأثیرآموزش براصلاح سبک زندگی دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی دارای اضافه وزن شهرستان ارومیه درسال ۱۳۸۸
دکتر محمد فشارکی و...
محمد فشارکی، محمد صاحبالزمانی، رابعه رحیمی،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۸۹ )
چکیده
مقدمه: تعداد زیادی از دانشآموزان دارای اضافه وزن در کشورهای جهان سوم به دلیل فقدان آموزش دچار عوارض جسمی و روانی میگردند. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر آموزش بر اصلاح سبک زندگی دانشآموزان دختر دارای اضافه وزن در مقطع ابتدایی شهرستان ارومیه در سال ۱۳۸۸ بود.
روشها: در این پژوهش نیمه تجربی، ابتدا دانشآموزان با استفاده از متر و وزنه و منحنی صدک نمایه توده بدنی (BMI) برای دختران ۱۸-۲ سال ارزیابی شده و افراد با نمایه توده بدنی بیشتر از ۸۵% به عنوان اضافه وزن تلقی شدند. خصوصیات دموگرافیک و سبک زندگی (مانند عادات و سرعت غذا خوردن، خوردن تنقلات، نوع و میزان فعالیت فیزیکی) با استفاده از پرسشنامه محققساز جمعآوری گردید. سپس آموزش سبک صحیح زندگی در ۶ جلسه ۱ ساعتی به دانشآموزان داده شد. یک ماه پس از آخرین جلسه آموزشی ارزیابی مجدد با همان فرم اولیه انجام گرفت. آزمونهای آماری مورد استفاده ویلکاکسون و تی زوج بودند.
یافتهها: در انتهای بررسی اولیه، ۹۵ دانشآموز دختر مقطع ابتدایی با BMI بالای ۸۵%انتخاب شدند. اکثر شرکت کنندگان ۱۱-۵/۱۰ سال سن داشتند. میانگین نمره سبک زندگی قبل از آموزش ۳۱/۱۷ ±۲۴/۴۶ بود که بعد از آموزش ۶۴/۱۳±۳۳/۵۶ شد. آموزش ما بر مواردی چون خوردن در هنگام تماشای تلویزیون، خوردن تنقلات، بازی با رایانه هنگام فراغت اثر معنیدار و اصلاح کننده رفتار داشت (۰۵/۰ ≥ P). ولی تأثیرمعنیداری در انجام ورزش علاوه بر فعالیت بدنی روزانه و یا ورزش هنگام اوقات فراغت، نداشت (به ترتیب ۶۳/۰P= و ۲۵/۰P= بود).
نتیجهگیری: آموزش سبک صحیح زندگی به دانشآموزان دارای اضافه وزن در سنین مقطع ابتدایی میتواند در اصلاح رفتارهای تغذیهای آنان مناسب باشد.
https://journals.tums.ac.ir/ijdld//search.php?sid=1&slc_lang=fa&key=%D8%AF%D8%AE%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D9%86+%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4%E2%80%8C%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2