***.*** ... گنجینه ... فشارکی ... ها ***.***

****.**** کنز الفشا ر کیو ن ************** Fesharkies's Treasure ****.****

***.*** ... گنجینه ... فشارکی ... ها ***.***

****.**** کنز الفشا ر کیو ن ************** Fesharkies's Treasure ****.****

***.*** ... گنجینه ... فشارکی ... ها ***.***

########## بنام خدا ##########
#پایگاه جامع اطلاع رسانی در موضوعات زیر #
..... با سلام و تحیت .. و .. خوشامدگویی .....
*** برای یافتن مطالب مورد نظر : داخل "طبقه بندی موضوعی " یا " کلمات کلیدی"شوید. ویا کلمه موردنظر را در"جستجو" درج کنید.***

طبقه بندی موضوعی
بایگانی
محبوب ترین مطالب

منتشر شده در حماسه 27 و ایثار پرس 

دکتر سید جواد هاشمی فشارکی

ایقار پرس  : صفحه اول / ویژه / شناسه : 8927 /04 بهمن 1400  

http://www.isarpress.ir/?p=8927

حماسه 27 : صفحه نخست  دفاع مقدس / انتشار : 4 - بهمن - 1400  

https://hamaseh27.ir/%d9%85%d9%87%d9%86%d8%a/

 

مهندسی رزمی ۴۳  امام علی(ع )ملایر در دفاع مقدس و پس از آن

در این نوشتار شمه ای از تاریخچه مهندسی امام علی (ع ) بیان شده و سپس فعالیت های در دوران دفاع مقدس و همچنین پس از جنگ تحمیلی شامل خنثی کردن عوارض جنگ تحمیلی ، بازسازی و ارتقای آمادگی یگان ، اقدامات مهندسی جهت امنیت پایدار کشور، اقدامات در آبادانی کشور،کمک در بحران زلزله و سیل،کمک در بحران بیماری کرونا ،کمک به اقتصاد مقاومتی تبیین شده است .

دکتر سید جواد هاشمی فشارکی

در زمانی که نهال انقلاب اسلامی در مرحله رشد و نمو اولیه خود بود ؛ از هر سو گرفتار فتنه های دشمنان داخلی و خارجی شد و جوانان مومن انقلابی در سپاه پاسداران مدافعان انقلاب اسلامی شده و بخشی از آنان در ملایر به مهندسی سپاه پیوستند .

با شروع جنگ تحمیلی ، در سال 1359 و بنا به دستور واحد مهندسی رزمی امام علی (ع) در منطقه 7 سپاه در استان کرمانشاه ایجاد شد و مأموریت‌های مهمی چون احداث راه‌ها، پل‌ها، قرارگاه‌ها، بیمارستان‌ها و اورژانس‌های صحرایی و پاکسازی میادین مین و... را انجام داد و در عملیات‌های مختلف حضور فعال داشته است .

با توجه به حجم گسترده عملیات دشمن و حضور نظامی سایر کشورها در کمک به صدام، این یگان در سال 63 از واحد مهندسی رزمی به لشگر 43 امام علی (ع) تغییر یافت و به این ترتیب ماموریت های آن نیز از شدت بیشتری برخوردار شد به گونه ای که دامنه فعالیتهایش از غربی ترین نقطه مرزی تا دهانه فاو گسترش یافته و هم اینک یکی از یگان‌های عمل کلی سپاه پاسداران در تابعیت نیروی زمینی سپاه بوده و در حومه شهر ملایر استقرار داشته و در نقاط مامویتی استقرار عملیاتی دارد .

در طول تاریخ جنگ ها از یگان های مهندس به عنوان یک عنصر حساس و کارآمد یاد شده و نتایج به دست آمده ازعملیات های گذشته نشان داده است که کاربرد اصولی مهندسی تا چه حد در موفقیت رزم و انجام مأموریت موثر بوده است. تجارب حاصله از دوران دفاع مقدس و بررسی جنگ های نوین، بار دیگر نقش کارساز یگان های مهندسی را تأیید نموده و حتی بعضی از صاحب نظران بر این باورند که چنانچه از این یگان ها به گونه ای صحیح و عملی بهره برداری گردد قادرند چون بازویی توانمند، رزم را پشتیبانی نمایند.

یگان‌های مهندسی رزمی نقش بسیار مهمی در تهیه و پشتیبانی ماموریت سایر یگان‌ها در رزم دارند .و نقش مهندسی در دوران دفاع مقدس، متناسب با سیر وضعیت تهاجم دشمن و شکل گیری دفاع در برابر آن شکل می گیرد .هر یگان مهندسی دارای گردان های راه سازی ؛ استحکامات ، پل و عبور ، تخریب و انفجارات ؛ سنگر و ابنیه ؛ عملیات خاکی ؛ ماشین الات ؛ تعمیر و نگهداری و .... بوده ودارای انواع ماشین الات مهندسی و تجهیزات و لوازم و مصالح مهندسی می باشد .

  1. الف - در دوران دفاع مقدس

یگان 43 مهندسی امام علی(ع) در طول هشت سال دفاع مقدس، 920 کیلومتر جاده در طول نوار مرزی، یک هزارو 120 کیلومتر خاکریزهای دو و چند جداره و 25 سایت موشکی ایجاد کرده است. نصب پل های شناور در عملیات های بدر و خیبر، احداث پل های سریع النصب و فلزی نظامی در غرب کشور، احداث اورژانس ها و بیمارستان های صحرایی، ایجاد سد و موانع، خنثی سازی میدان های مین، بمب ها و موشک های عمل نکرده دشمن را از دیگر اقدامات این یگان در ۸ سال دفاع مقدس بوده است. می باشد . (خبرگزاری جمهوری اسلامی؛  ۱۳ بهمن ۱۳۹۰) ( باشگاه خبرنگاران جوان ؛ ۰۲ فروردین ۱۳۹۹ ) (ایسنا , ۱۵ بهمن ۱۳۹۰)

این یگان در عملیاتهای مهم و سرنوشت سازی همچون، بیت المقدس2-3-7،  والفجر 4- 5 -8 -9 -10، کربلای 1- 4- 5 8 و 10، نصر 4- 7- 8 و نیز عملیات برون مرزی مثل انفجار پالایشگاه نفتی و تاسیسات نظامی دشمن در منطقه ی کرکوک و عملیات مرصاد حضوری فعال داشته است. (خبرگزاری ایسنا , ۱۵ بهمن ۱۳۹۰) (خبرگزاری جمهوری اسلامی؛  ۱۳ بهمن ۱۳۹۰)

گروه 43 مهندسی امام علی(ع) در دوران دفاع مقدس 307 شهید تقدیم انقلاب اسلامی کرده است ( فارس ؛ ۱۳۹۸-۷-۴ )و  یک هزارو 254 جانباز، دو آزاده و سه مفقود الاثر را تقدیم انقلاب کرده است. (خبرگزاری جمهوری اسلامی؛  ۱۳ بهمن ۱۳۹۰) (خبرگزاری ایسنا , ۱۵ بهمن ۱۳۹۰)

۶۰۰ صفحه عملکرد و شناسنامه از مجموعه عملیات این لشکر در دوران مقدس جمع‌آوری شده است . و کتاب "دریادلان مهندسی رزمی لشکر 43 امام علی (ع) در عملیاتهای جنوب" گوشه ای از فعالیتهای این یگان مهندسی در دوران دفاع مقدس توسط انتشارات کدیور در سال  1395 منتشر شده است .

  1. ب - پس از جنگ تحمیلی

این یگان مهندسی پس از جنگ تحمیلی ، علاوه بر بازسازی ماشین آلات و تجهیزات و ارتقای توان نیروهای خود پرداخت ، در عرصه های مختلف فعالیت داشته است :

  • ب -1- خنثی کردن عوارض جنگ تحمیلی

با پایان یافتن جنگ تحمیلی، یگانهای مهندسی حضور فعالی در مرزهای کشور داشته اند و یگان ملایر نیز با پاکسازی 20 هکتار از مناطق آلوده به مین و بمبهای عمل نکرده در مناطق آلوده به مین که چهار شهید و سه جانباز را در این زمینه به ایران اسلامی اهدا کرده، لایه روبی قناتها، ایجاد سدهای بزرگ، سیل بند، زمین فوتبال و تسطیح اراضی مردم در این زمینه خدمت و فعالیت داشته است. (خبرگزاری ایسنا , ۱۵ بهمن ۱۳۹۰) این یگان بیش از 20 هزار هکتار از اراضی آلوده به مین های عمل نکرده را پاکسازی کرد که در این عملیات چهار نفر از نیروهای یگان به شهادت رسیدند. (خبرگزاری جمهوری اسلامی؛  ۱۳ بهمن ۱۳۹۰)

اقدامات مردم یاری احداث جاده‌ها، پل‌های روستایی و شهری، خنثی‌سازی مین‌ها و موشک‌ها در شهرها و احداث سرپناه برای مردم و پاکسازی بیش از 2 هزار کیلومتر از اراضی از جمله این اقدامات بوده است .(فارس ؛ ۱۳۹۰-۱۱-۱۳ )

  • ب -2- بازسازی و ارتقای آمادگی یگان

آمادگی های رزمی شامل تیراندازی، کوهنوردی، اردوهای صحرایی، رزمایش های یگانی و گردانی و تمرین ها و رزمایش های نظامی برای بالا بردن توان رزمی یگان اجرا می شود. همچنین بصیرت افزایی و تقویت بنیه معنوی نیروها را از برنامه های فرهنگی این یگان می باشد. در ایام دهه فجر نیز از خانواده های شهدا، جانبازان و بازنشستگان یگان سرکشی و برنامه های متنوع سیاسی، رزمی و آموزشی برای یگان و چهار یادواره شهدای گروه 43 مهندسی رزمی امام علی(ع) ملایر برگزار شده است. (خبرگزاری جمهوری اسلامی؛  ۱۳ بهمن ۱۳۹۰) در مسابقات فوتسال چهار جانبه ادارات گرامیداشت هفته تربیت بدنی و ورزش ، تیم گروه مهندسی ۴۳ امام علی(ع) در ابان 1400 قهرمان این مسابقه گردید.

 

  • ب -3- اقدامات مهندسی جهت امنیت پایدار کشور

گروه 43 مهندسی امام علی(ع) ملایر در بیش از 10 استان مرزی کشور در احداثات راه سازی و استحکامات دفاعی مشارکت داشته است .

  • ب -4- اقدامات در ابادانی کشور

اقدامات مردم یاری این یگان بعد از جنگ تحمیلی گروه 43 مهندسی امام علی(ع) در خصوص ایجاد اورژانس ها و بیمارستان های صحرایی در داخل شهرهایی چون ایلام، کرمانشاه، اهواز و سنندج، احداث جاده های شهری، خنثی سازی مین ها و موشک های عمل نکرده اقدامات گسترده ای داده است. (خبرگزاری جمهوری اسلامی؛  ۱۳ بهمن ۱۳۹۰)

احداث سدهای بزرگ، سیل بندها، آب بندها، مسجد، خانه عالم، زمین فوتبال، تسطیح راضی، ایجاد اورژانس صحرایی و اعزام پزشک و دارو برای مردم از دیگر اقدامات گروه 43 مهندسی امام علی(ع) می باشد.

یگان 43 مهندسی امام علی(ع) 60 کیلومتر از آزاد راه تهران ساوه، 30 کیلومتر آزاد راه ابادان بندر امام و 20 کیلومتر از آزاد راه همدان ساوه را بازسازی کرده و از دیگر فعالیتهای این یگان در سالهای پس از جنگ تحمیلی می باشد . (خبرگزاری جمهوری اسلامی؛  ۱۳ بهمن ۱۳۹۰) (خبرگزاری ایسنا , ۱۵ بهمن ۱۳۹۰)

  • ب -5- کمک در محرومیت زدایی

این یگان در راستای مردم‌یاری در احداث جاده ها و پل های روستایی اقدامات گسترده ای نموده است. (خبرگزاری جمهوری اسلامی؛  ۱۳ بهمن ۱۳۹۰) به عنوان مثال احداث پل بر روی رودخانه روستای حبلس در منطقه عملیاتی پیرانشهر یکی از این موارد بوده است . ( پانا ؛ 24 خرداد 1394  )

 

  • ب -6- کمک در بحران زلزله

کمک در زلزله های رودبار و بم و کرمانشاه از اقدامات این یگان بوده است.کمک به آواربرداری در زلزله، ایجاد 780 ساختمان از پیش ساخته  در شهرستان بم و 150 ساختمان پس از زلزله  ی شهرستانهای بروجرد و درود و بازسازی  راهها، پلها و تاسیسات نیز از اقدامات یگان مهندسی 43 امام علی (ع) ملایر بوده است. (خبرگزاری ایسنا , ۱۵ بهمن ۱۳۹۰)

 

  • ب -7- کمک در بحران سیل

گروه مهندسی از روزهای اول سیل به خدمت‌رسانی به مردم پرداخته است.پس از مشکلات سیل استان لرستان گروه مهندسی ۴۳ امام علی(ع) ملایر با تمام تجهیزات به شهرستان پلدختر اعزام شد.را یکی از اقدامات مهم این گروه مهندسی دانست و اظهار داشت: پس از حضور نیرو‌های گروه مهندسی ۴۳ امام علی(ع) ملایر در منطقه بازگشایی مسیر پلدختر به خرم‌آباد محور خرم‌آباد پلدختر به دلیل آب شستگی جاده بر اثر سیل در بیش از ۱۱۰ نقطه قطع‌ شده بود.با اقدامات جهادی در دو فاز بازگشایی شد. کمک به سیل‌زدگان با توزیع اقلام، جابجایی وسایل و اسباب،مستقر کردن دو تانکر آب شرب به دلیل قطع آب شرب شهرستان، پاک‌سازی معابر شهری، لایروبی کانال‌های آب سطحی از مهم‌ترین و اقدامات گروه مهندسی امام علی(ع) در شهر پلدختر و روستاهای آن بوده است. ( ایکنا ؛ ۰۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ )

  • ب -8- کمک در بحران بیماری کرونا
     

به منظور مقابله با شیوع بیماری کرونا ، یگان جنگ نوین گروه مهندسی رزمی ۴۳ امام علی در ملایر برای ضد عفونی شهر توسط فعالیت ۲ اکیپ تخصصی و آموزش دیده برای رفع آلودگی، ضدعفونی و گندزدایی از شهر، اماکن عمومی، مراکز تخصصی و پرجمعیت شهر ؛ با استفاده از ۴ دستگاه از ماشین آلات و تجهیزات که برای ضدعفونی کردن و از بین بردن آلودگی‌ها در شرایط جنگی تعبیه شده اند ؛ از آن‌ها برای ضدعفونی سطح شهر‌ها استفاده شد. ( باشگاه خبرنگاران جوان ؛ ۰۲ فروردین ۱۳۹۹ )

 

  • ب -9- کمک به اقتصاد مقاومتی

این گروه در راستای فرمایش رهبر معظم انقلاب در مورد تحقق اقتصاد مقاومتی و خودکفایی، در کارگاه تولید سیم خاردار در دو شیفت هر شیفت ۷۵۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم سیم خاردار حلقوی و رشته‌ای تولید می ‌کند.همچنین در این کارگاه در هر شیفت ۵۸۰ تا ۶۰۰ متر لوله پلی اتیلن از اندازه ۲۰ تا ۷۵ تولید می شود، خط تولید فنس این کارگاه هم در ۲/۵ متر با مفتول ۴ میلی متر در هر شیفت بیش از یک تن تولید دارد.در این کارگاه برای بیش از ۳۰ نفر که اغلب این افراد مهندسین مکانیک و برق از  ملایر، نهاوند، تویسرکان و همدان هستند، اشتغالزایی شده است. (خبرگزاری صدا و سیما ؛ ۱۱ اسفند ۱۳۹۹)

گروه 43 امام علی (ع)، در تامین امنیت و منابع آب و غذای وحوش منطقه حفاظت شده لشگردر، همکاری گسترده تری با اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ملایر و اداره کل بعمل آورده است .  همچنین اداره حفاظت محیط زیست شهرستان ملایر با کمک اداره کل و سپاه استان، نسبت به برگزاری کارگاه های آموزشی برای کارکنان کادر و وظیفه پادگان امام علی (ع) و سپاه ناحیه و همکاری های بعدی به منظور حفظ گونه های حیات وحش و نیز زیستگاه طبیعی آنها و جلوگیری از تخریب و حریق در آن منطقه  اقدام کرده و هماهنگی های بعدی بین دو دستگاه بیش از پیش گسترش یابد. ( صبح الوند ؛ 20. آذر 1397  )

 

  • دوشهید مدافع حرم

شهید محسن فانوسی درسال ۵۹ در همدان چشم به جهان گشود . قریب به ۱۳ سال در جهت پاکسازی میدان مین در مناطق مرزی کشور از جمله شمال غرب، جنوب و شلمچه و بسیاری از مناطق دیگر از طرف گروه مهندسی 43 امام علی (ع)خدمت می‌کرد و در سال ۹۲ به‌عنوان پاسدار نمونه انتخاب شد و در نهم آبان ۸۱  با یک معلم قرآن عقد زندگی مشترک خویش را منعقد کرد و دقیقا ۹ آبان سال ۹۴ در سوریه به شهادت می رسد . از وی دو فرزند پسرو دختر به یادگار مانده است . کتاب فانوس حرم ؛ بر اساس زندگی‌نامه شهید مدافع حرم محسن فانوسی توسط انتشارات شهید ابراهیم هادی منتشر شده است .

 

شهید حیدر ابراهیم‌خانی از پاسداران گروه مهندسی رزمی 43 امام علی(ع) ملایر و نخستین شهید مدافع حرم شهرستان ملایر ؛ در روز 14 فروردین 1395  در سن 30 سالگی ( متولد 2 دی 1365 ) در عملیات مستشاری و در حفظ و حراست از حرم حضرت زینب(س) و کمک و تقویت جبهه مقاومت اسلامی در سوریه به‌دست تروریست‌های تکفیری داعشی توسط اصابت موشک کرنت در فاصله 200 متری دشمن به فیض شهادت نائل شد. و پس از تشیع با شکوه در قطعه شهدای هاجر ملایر به خاک سپرده و مزارش محل دیدار جاودان عاشقان وعلاقمندان انقلاب اسلامی شد .

  • سخن پایانی

این یگان براساس رسالت انقلابی خود ؛ نقش زیادی در دفاع مقدس داشته و فعالیتهای زیادی نیز در نقاط کشور داشته و دارد . وضرورت دارد ، با شناخت تهدیدات اتی و فناوری های رو به تکامل در اینده ؛ از توانایی های لازم برای قعالیتهای مهندسی رزمی در نبردهای نوین برخودار باشد .

 

منابع :

  • ایسنا , پاکسازی 20 هکتار از مناطق آلوده به مین توسط گروه مهندسی امام علی ملایر , ۱۵ بهمن ۱۳۹۰
  • ایکنا ؛خدمات‌رسانی گروه رزمی ۴۳ امام علی(ع) ملایر در پلدختر ؛ ۰۲ اردیبهشت ۱۳۹۸
  • باشگاه خبرنگاران جوان ؛ خدمات‌رسانی یگان جنگ نوین گروه مهندسی رزمی امام علی ملایر ؛ ۰۲ فروردین ۱۳۹۹
  • پانا ، بحث مردم‌یاری در منطقه عملیاتی پیرانشهر در دستور کار قرار گرفت ؛ 24 خرداد 1394 
  • خبرگزاری جمهوری اسلامی؛ 70 درصد از یگان مهندسی 43 امام علی(ع) ملایر در مناطق مرزی مشغول خدمت هستند ؛ ۱۳ بهمن ۱۳۹۰،
  • خبرگزاری صدا و سیما ؛ رهاورد اوج دانش؛ ۱۱ اسفند ۱۳۹۹
  • صبح الوند ؛ همکاری سپاه و محیط زیست همدان برای مدیریت مناطق حفاظت شده ؛ 20. آذر 1397  
  • فارس ؛ تیپ 43 امام علی (ع) 222 شهید تقدیم انقلاب کرد ؛ ۱۳۹۰-۱۱-۱۳
  • فارس ؛ لشکر مهندسی رزمی ۴۲ قدر استان مرکزی 307 شهید تقدیم انقلاب کرده است ؛ ۱۳۹۸-۷-۴
  • نوید شاهد ؛ نقش لشکر مهندسی رزمی ۴۲ قدر استان مرکزی در دفاع مقدس ؛ ۰۶ اسفند ۱۳۹۶
  • هاشمی فشارکی ؛ سیدجواد ، استحکامات دفاعی و عملیات مهندسی در دوران دفاع مقدس ایثار پرس ؛ 15 فروردین 1400
  • هاشمی فشارکی ؛ سیدجواد ، نقش مهندسی رزمی در قبل ، حین و بعد از عملیاتهای دفاع مقدس ، ایثار پرس ، 22 اسفند 1399

http://www.isarpress.ir/?p=8927

 

http://www.isarpress.ir/1400/11/04/%d9%85%d9%87%d9%86%d8%af%d8%b3%db%8c-%d8%b1%d8%b2%d9%85%db%8c-%db%b4%db%b3-%d8%a7%d9%85%d8%a7%d9%85-%d8%b9%d9%84%db%8c%d8%b9-%d9%85%d9%84%d8%a7%db%8c%d8%b1-%d8%af%d8%b1-%d8%af%d9%81%d8%a7%d8%b9/

 

https://hamaseh27.ir/%d9%85%d9%87%d9%86%d8%af%d8%b3%db%8c-%d8%b1%d8%b2%d9%85%db%8c-%db%b4%db%b3-%d8%a7%d9%85%d8%a7%d9%85-%d8%b9%d9%84%db%8c%d8%b9-%d9%85%d9%84%d8%a7%db%8c%d8%b1-%d8%af%d8%b1-%d8%af%d9%81%d8%a7%d8%b9/

 

https://javadfesharaki.blog.ir/1400/11/04/%D9%85%D9%87%D9%86%D8%AF%D8%B3%DB%8C-%D8%B1%D8%B2%D9%85%DB%8C-43-%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85-%D8%B9%D9%84%DB%8C-%D8%B9-%D9%85%D9%84%D8%A7%DB%8C%D8%B1-%D8%AF%D8%B1-%D8%AF%D9%81%D8%A7%D8%B9-%D9%85%D9%82%D8%AF%D8%B3-%D9%88-%D9%BE%D8%B3-%D8%A7%D8%B2-%D8%A2%D9%86