برای فتح قله های دانش جهانی و تبدیل به الگوی تمدن ساز درگام دوم انقلاب نیاز به تلاش مضاعف در جهاد علمی است !
گروه : آخرین اخبار / صفحه اول / ویژه / پ / شناسه : 9228 /27 بهمن 1400 - 12:10
http://www.isarpress.ir/?p=9228
صفحه نخست اخبار / ادبیات پایداری / انتشار : 27 - بهمن - 1400 - ۱۲:۰۱ /کد خبر : 16469
https://hamaseh27.ir/%d8%a8%d8/
برای فتح قله های دانش جهانی و تبدیل به الگوی تمدن ساز درگام دوم انقلاب نیاز به تلاش مضاعف در جهاد علمی است !
در این جشنواره ازدکتر سید جواد هاشمی فشارکی مولف کتاب «معماری اسلامی – ایرانی» درگروه فنی و مهندسی تقدیر شد .
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی برگزیده شانزدهمین جشنواره کتاب سال پاسداران اهل قلم در مصاحبه شبکه اول سیما گفت: با توجه سوگند خداوند به قلم و سطور و تاکید دین مبین اسلام به فراگیری علم دانش و نشر علم نافع و نقش کتاب در حفظ ونشر به نسل حاضر و اینده، کتاب یک جایگاه ممتازی نسبت به سایر حوزه های فرهنگ دارد، و ضرورت دارد که در حوزه هایی که خلا ادبیات و علوم بومی وجود دارد. مورد اهتمام ویژه قرار گیرد.
ایشان در ادامه گفت : بنا به فرمایش رهبر انقلاب ، دانش، آشکارترین وسیلهی عزّت و قدرت یک کشور است. وغربیها با نظام وابسته ویا تحریم علمی و ... بدنبال عقبمانده نگه داشتن جوامع اسلامی از کاروان علم بوده تا اختیار سیاست و اقتصاد آنها را به دست گیرد. ویکی از برکات انقلاب شتاب پیشرفتهای علمی، رکورددار در رسیدن به رتبههای بالا در دانشها و فنّاوریهای مهم از قبیل هستهای و سلّولهای بنیادی و نانو و هوافضا و امثال آن، سرآمد در گسترش خدمات اجتماعی، سرآمد در انگیزههای جهادی میان جوانان، سرآمد در جمعیّت جوان کارآمد، و بسیار ویژگیهای افتخارآمیز دیگر که همگی محصول انقلاب و نتیجهی جهتگیریهای انقلابی و جهادی وتلاش جوانان و فرهیتگان بوده است. وبر همین اساس نیز رهبرانقلاب با انباشتی از تجربههایی گرانبها درچله اول انقلاب ، نخستین سرفصل توصیه شان در بیانیه گام دوم علم و پژوهش می باشد و بعنوان مطالبهی عمومی رهبرانقلاب بخصوص از جوانان این است که این راه را با احساس مسئولیّت بیشتر و همچون یک جهاد در پیش گیرند .
دکتر هاشمی فشارکی در انتها گفت : جشنواره ها نقش مفیدی در تشویق و ترویج دارند ولی متولیان علم وفرهنگ نباید بدان بسنده کنند . بایستی زمینه های لازم برای ترویج مطالب مفید تولیدی چه در عرصه رسانه و چه در فضای عینی و اجرایی آن در بخشهای مرتبط کشور فراهم گردیده و همچنین بدنبال بازخورد ان، باز بینی و ارتقا تا سطح مطلوب خویش را تا فتح قله های دانش جهانی و تبدیل به الگوی تمدن ساز درگام دوم انقلاب اهتمام داشته ودر یک تلاش مضاعف و فراگیر در جهاد علمی بزودی میتوان بدان دست یافت .
لازم به یاد اوری است آئین اختتامیه شانزدهمین جشنواره کتاب سال پاسداران اهل قلم ، در روز دو شنبه ۲۵ بهمن ماه 1400 برگزار گردید و به ایستگاه پایانی خود رسید. در این مراسم شانزدهمین جشنواره که با حضور وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی دکتر اسماعیلی، دکتر بذرافکن معاون فرهنگی اجتماعی ، مسئول کانون علمی ـ فرهنگی پاسداران اهل قلم، اقای مؤمن دانشگر؛ پدر شهید عباس دانشگر، دکتراسماعیل منصوری لاریجانی؛ نویسنده پیشکسوت ؛ و اصحاب رسانه و ۴۰ نفر از برگزیدگان در شانزدهمین دوره برگزار شد و از ۱۶ رشته با تقدیم لوح مقام ، تندیس و جوایز نقدی تقدیر بعمل آمد.
346 عنوان کتاب و 39 مقاله علمی در حوزه های پزشکی، فنی مهندسی، تاریخ توصیفی تحلیلی، تاریخ شفاهی، خاطره، شعر، زندگی نامه شهدا، داستان و رمان، فرهنگی اجتماعی، مدیریت جهادی اعتقادی ، سیاسی امنیتی دفاعی، متون آموزشی و بخش ویژه شهید سلیمانی از طریق صندوق پستی و ثبت در سامانه انتخاب شدند. این تعداد از کتاب ها و مقالات در 16 رشته توسط 104 داور مجرب و استاد دانشگاه طی 70 روز مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت.
http://www.isarpress.ir/?p=9228
http://www.isarpress.ir/1400/11/27/%d8%a8%d8%b1%d8%a7%db%8c-%d9%81%d8%aa%d8%ad-%d9%82%d9%84%d9%87-%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%af%d8%a7%d9%86%d8%b4-%d8%ac%d9%87%d8%a7%d9%86%db%8c-%d9%88-%d8%aa%d8%a8%d8%af%db%8c%d9%84-%d8%a8%d9%87-%d8%a7/
https://hamaseh27.ir/%d8%a8%d8%b1%d8%a7%db%8c-%d9%81%d8%aa%d8%ad-%d9%82%d9%84%d9%87-%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%af%d8%a7%d9%86%d8%b4-%d8%ac%d9%87%d8%a7%d9%86%db%8c-%d9%88-%d8%aa%d8%a8%d8%af%db%8c%d9%84-%d8%a8%d9%87-%d8%a7/
https://javadfesharaki.blog.ir/1400/11/27/%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%81%D8%AA%D8%AD-%D9%82%D9%84%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D9%86%D8%B4-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D9%88-%D8%AA%D8%A8%D8%AF%DB%8C%D9%84-%D8%A8%D9%87-%D8%A7%D9%84%DA%AF%D9%88%DB%8C-%D8%AA%D9%85%D8%AF%D9%86-%D8%B3%D8%A7%D8%B2-%D8%AF%D8%B1%DA%AF%D8%A7%D9%85-%D8%AF%D9%88%D9%85-%D8%A7%D9%86%D9%82%D9%84%D8%A7%D8%A8
***********************************
اطلاعات کتاب مذکور
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی
(اصول و راهبردهای طراحی)
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی
دکتربهرام عزیزی
انتشارات جهاد دانشگاهی
زمستان 1399
مقدمه مولفین
بنام یگانه معمار هستی بخش
معماری، هنر و فن طراحی و شکل دادن فضاها و بناهای زیستی برای تامین نیازهای فیزیکی و معنوی و نمود حقیقت عینی است .معماری را می توان به عنوان ظرفی برای زندگی انسان در نظر گرفت که علاوه بر برآوردن نیازهای فیزیکی، هدفی بس والاتر بر آن مترتب می باشد که همانا برقراری ارتباط با نیازهای معنوی وعواطف انسانی است. لذامعماری تجسم فرهنگ یک جامعه است که در قالب کالبد مادی ارائه وتجلی می یابد.
معماری در جهان اسلام یکی از بزرگترین جلوههای ظهور یک حقیقت هنری در کالبد مادی بشمار میرود. از لحاظ تاریخی، معماری نخستین هنری بشمار میآید که توانست خود را با مفاهیم اسلامی سازگار نموده و از طرف مسلمانان مورد استقبال قرار گیرد. معماری اسلامی تحت تأثیر ایدئولوژی اسلام در طول زمانی مشخص قرار گرفته است و به عنوان یکی از موفق ترین شیوههای معماری در تاریخ معماری جهان قابل بازشناسی است.
یکی از وظایف مهم معماران ارتقا کیفیت زندگی انسانهاست ، معماران همواره بدنبال یافتن روشهایی هستند که بتوانندسطح کیفیت زندگی مردم را بالا ببرند برای رسیدن به این هدف یک معمار باید مسایل متفاوت و متنوعی را بداند و بر اساس آنها این شرایط را درطرح خود فراهم کند.
برای بالا بردن کیفیت زندگی باید معیارهای کیفیت را شناخت ، بخشی ازاین معیارها در بین همه انسانها وجوامع یکسان بوده ولی بخشی از آنها درفرهنگ های مختلف متفاوت است و از طرف دیگر سطوح مختلف جامعه بر اساس میزان درآمد، دارای کیفیت فیزیکی وبصری بیشتری هستند .
معماران تلاش می کنند در همه فضاها حداقل استاندارد زندگی ودرحدمطلوبیت فضارا برای همه افراد جامعه فراهم نمایند، اماازآنجاکه مقوله هویت اسلامی درکالبدمعماری امروزی ، درمبانی و راهکارها کاملا مشخص نشده و معماران نیز با آن شناخت درستی ندارند، لذا به تناسب آموزه ها و دیدگاه فکری خود، طراحی می کنند.
کتاب پیش رو، به دنبال معرفی راهبردهایی برای فرایند طراحی معماری ایرانی-اسلامی است. دامنه و محدوده آن، از آغاز فرایند طراحی تا ارائه پیشطرح اولیه (طراحی مفهومی) را در بر میگیرد. این کتاب دارای رویکردی کلنگر (شامل تمام فرایند طراحی) و عملگرا (با مطالعه روش عملی کار طراحان و با هدف ارائه توصیههای عملی) است. این کتاب دارای رویکردی کیفی است و به علت پیچیده بودن فرایند طراحی معماری و مبهمبودن نسبی مسائل دخیل در آن، از شیوه نظریهپردازی دادهبنیاد[1]، با رویکرد درحالظهور[2]، کمک گرفته است. در قسمت اول کتاب، به شناسایی و کشف اصول پایدار معماری ایرانی-اسلامی پرداخته شده است. در این قسمت، پژوهش به کمک مراجعه به منابع کتابخانهای و با استفاده از آراء صاحبنظران حوزه و به کمک استدلال استقرایی صورت پذیرفته است. در قسمت بعدی چگونگی انجام فرایند طراحی جمعی از معماران مسلمان، ایرانی و صاحب نظر مورد مطالعه قرار گرفته است. در اینجا، دادههای پژوهش به روش انجام مصاحبه مستقیم شبه-ساختارمند[3] جمعآوریشده و اعضای جامعه آماری را طراحان معمار مسلمان ایرانی شاغل در حرفه تشکیل دادهاند. در انتخاب اعضای جامعه آماری دو ویژگی تجربه و تبحر مدنظر بوده است.. در ارتباط با فرایند طراحی ، به موارد زیر اشاره میشود: «فعالیتهای طراحی»، «ساختار فرایند»، «کار گروهی»، «ابزارهای طراحی»، «بودجه» و «نوآوری». در ارتباط با طراح و موضوعات مرتبط با او هم ، به موضوعات زیر اشاره میشود: «تفکر و عملکرد ذهن»، «ویژگیهای معمار»، «تعامل با کارفرما»، «تعامل با سایر متخصصان»، «اصول فکری راهنما»، «اثر تجربه» و «اثر تدریس». محصول کدگذاری انتخابی شیوه نظریهپردازی دادهبنیاد در این کتاب، الگوی ویژگیهای چهارگانه طراح است که به کمک آن رفتار طراحان مورد مطالعه، تبیین میشود. این الگو شامل دانش، بینش، مهارت و خلاقیت است. محصول نهایی کتاب، راهبردهایی در فرایند طراحی معماری است که با کمک الگوی مذکور و با تحلیل شیوههای کاری طراحان مورد مطالعه و با درنظر داشتن اصول مستخرج معماری ایرانی- اسلامی ارائه گردیده است.
براین اساس فصول زیر تنظیم وارایه گردیده است:
فصل 1: مروری بر ادبیات موضوع در حوزه طراحی¬پژوهی صورت پذیرفته است
فصل 2: هویت اسلامی-ایرانی در آثار معماری معرفی شده است .
فصل 3: عوامل تأثیرگذار در فرآیند طراحی معماری تشریح شده است .
فصل 4: الگوی چهارگانه ویژگیهای طراح شامل دانش ، بینش، خلاقیت و مهارت ارایه شده است .
فصل 5: راهبردهاو راهکارهای طراحی معماری اسلامی-ایرانی تبیین شده است .
از آنجا که این موضوع، دارای ابعاد گوناگون وگسترده ای است ،لذا بابت نواقص احتمالی آن پوزش خواسته و پذیرای نظرات و دیدگاههای صاحب نظران بوده و امیدواریم که بتواند راهگشای مدیران ، برنامه ریزان وطراحان این حوزه و علاقمندان گرامی واقع گردد.
سید جواد هاشمی فشارکی
بهرام عزیزی
مرداد 1399
***********************************
سایر کتب در اینجا نمایه شده است :