موضوع پدافند زیستی در برابر مخاطرات زیستی
منتشر شده در فصل نامه فرهنگ ایمنی - سال پانزدهم - شماره 30 و 31 - تابستان و زمستان 1400 - ص 6 الی 14
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در میز گرد ؛
ایثار پرس: آخرین اخبار / صفحه اول /شناسه : 11149 /10 مرداد 1401 - 12:37
http://www.isarpress.ir/?p=11149
موضوع پدافند زیستی در برابر مخاطرات زیستی
میز گرد با حضوردکتر سید جواد هاشمی فشارکی ، استاد دانشگاه ؛ پژوهشگر و مولف چندین اثر در حوزه پدافند ؛ دکتر محمد کریمی نیا ؛ معاون بهداشت و درمان قرارگاه پدافند زیستی کشور و دکتر علی نصیری ، سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در خصوص پدافند زیستی در برابر مخاطرات زیستی
فرهنگ ایمنی: مخاطرات زیستی (BIOHAZARD) چیست؟
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی: بسم الله الرحمن الرحیم در آغاز تشکر میکنم از متولیان نشریه فصلنامه فرهنگ ایمنی که این موضوع مهم را انتخاب کردهاید و به عبارتی میشود گفت به تولید محتوا و فرهنگ سازی در موضوعات مهمی چون مخاطرات زیستی که بصورت مستقیم با سلامت شهروندان ارتباط دارد، اهتمام داشتهاید. انشاالله اثرگذاری لازم را هم در جامعه مخاطب بهمراه خواهد داشت. مستحضر هستید که محیط زیست، محیط زندگی ما در حالات اسکان، اشتغال، فراغت است و همه فعالیتهای انسان را در بر میگیرد؛ بنابراین خود فی نفسه؛ اهمیت زیادی دارد و به تبع هرچیزی که تاثیر فزاینده و یا کاهنده روی محیط زیست بگذارد خود از اهمیت بالایی برخوردار است. بخصوص اگر زندگی اجتماعی را به مخاطره بیاندازد. که ضرورت دارد تا مورد واکاوی و بررسی قرار گیرد. در نتیجه مخاطرات به حداقل ممکن تقلیل پیدا بکند. بحرانهای مختلفی زندگی انسان را تحت تاثیر منفی خود قرار میدهد که یکی از آنها، مخاطرات زیستی است. از گذشتههای دور آسیبرسان به سلامت انسان و جامعه و زیستگاه آن بوده. لذا مدیریت بحران در این حوادث یک مسأله بسیار مهم و ضروری است. با توجه به بزرگی شهرها و چند عملکردی و روابط اجتماعی مختلف؛ مدیریت آن هم با یک پیچیدگیهایی مواجه است و در توسعه پایدار شهرها یک مساله خیلی مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
نخستین مساله تعریف آن است که بر اساس تعریف میتوان یک وفاق و همزبانی بین جامعه هدف بوجود آورد. خطر زیستی یا بیوهازارد BioHazard به مواد زیستی که برای زندگی موجودات زنده به بخصوص انسان ایجاد خطر میکند گفته میشود. این خطر میتواند حاصل پسماند هر مواد که با منبع زیستی باشد را شامل شود.
موضوع دیگری که در خصوص این مسأله وجود دارد. تهدید زیستی یا تهدید بیولوژیک است. به تعبیری جنگ زیستی هم گفته شده که در واقع هر رویداد و حادثهای که به صورت طبیعی و یا غیر طبیعی بوده و از عوامل زیستی استفاده بشود و موجب تضعیف یا نابودی سرمایههای انسانی بشود و یا آسیب به منابع اقتصادی برساند تهدید زیستی محسوب میشود.
بطور عمده هدف اصلی از این نوع تهدید، مورد حمله قرار دادن نیروهای انسانی کشور هدف است. بعبارتی دشمن از این طریق، جمعیت را دچار مشکل میکند و به موجب آن هزینههای کشور مورد حمله را افزایش میدهد، که در بسیاری از موارد غیر قابل جبران میباشد. ثبات و امنیت جامعه را به خطر اساسی میاندازد. مدیریت بحران زیستی این موضوع را مورد رصد قرار میدهد تا بسرعت تشخیص داده و اقدامات لازم را بعمل میآورد تا عوارض آن رفع بشود.
در حوزه تهدیدات زیستی سه دسته عوامل وجود دارد. یک دسته تهدیداتی که طبیعی است و بدون اینکه انسان در آن دخالت داشته باشد؛ مولفههای طبیعی و عوامل طبیعی رخ میدهند و پیامدهایی را به همراه دارند. دست دوم تهدیداتی است که منشاء آن خارجی است و به طور مستقیم کشور هدف را مورد تهاجم قرار میدهد و خسارت به آن وارد میکند. دسته سوم تهدیدات دشمن داخلی که اقداماتی را علیه منافع ملی صورت میدهد. در حوزه مخاطرات زیستی به عنوان تروریسم زیستی هم گفته میشود، شامل عوامل زیستی که بصورت دستکاری شده است و به صورت هدفمند و مشخص توسط گروههای تروریستی اقدام میشود تا بتوانند به حوزههای سلامت انسان آسیب وارد کنند. یک موضوع دیگر هم در این خصوص وجود دارد و آن موضوع بحران زیستی است که اگر به علت انتشار عوامل زیستی یک ضعفی در وضعیت عمومی در فعالیتهای مختلفی که وجود دارد صورت بگیرد و این سرمایههای انسانی و زیستی را دچار آسیب کند و مشکلات بزرگی را برای جامعه تحمیل کند؛ به نحوی که نیاز به یک سری اقدامات اضطراری باشد، در اینصورت گفته میشود که بحران زیستی رخ داده است.
تهدیدات زیستی متوجه این شش حوزهای که عرض میکنم میباشد که بایستی اینها را مدیریت و کنترل کرد. حوزههای انسان؛ دام و طیور، غذا، آب آشامیدنی، محیط زیست و کشاورزی و علیالقاعده محور تهدید نیز سلامتی انسان است؛ چرا که چرخه مصرف دام و محصولات کشاورزی؛ تاثیر مستقیمی را روی سلامت انسان و امنیت بقای انسان به وجود میآورد. در خصوص امنیت زیستی یک مجموعه اقداماتی را بایستی صورت بدهیم تا در برابر آن تهدیدات و مخاطرات زیستی ایمن و مصون باشیم. اینکه مدیریت بحران بتواند تشخیص بدهد پیش از اینکه آن عامل منتشر بشود و گسترش پیدا کند و فراگیر بشود میتواند تشخیص بدهد و بعد هم به دنبال آن اگر در ابتدای کار است به دستگاههای مربوطه هشدار دهد و اگر گسترش پیدا کرده به جامعهای که تحت احتمال خطر هستند هشدار بدهد. بعد هم اقداماتی را برای کنترل این حوزه و مدیریت صحنه صورت بدهد و اگر لازم است امداد و نجات انجام بدهد و مسأله بعدی هم بازسازی منابعی است که به هر نحوی دچار مشکل شدهاند و حتی رفع آلودگی و بحث محدودسازی محلی که آلودگی انتشار پیدا کرده، اینها اقداماتی است که بعد از وقوع و انتشارش بایستی صورت بگیرد. باید تمهیدات لازم و اقدامات پیشگیری و اجرایی در حوزه مخاطرات زیستی صورت بگیرد تا امنیت لازم فراهم شود. بنابراین وظیفه دفاع زیستی، رصد و پایش این نوع تهدیدات و کنترل این تهدیدات از سرمنشأ آن بوده و حفاظت از سرمایههای ملی در برابر تهدیدات و مخاطرات زیستی و کاهش آثار و عواقب ناشی از آنها میشود.
فرهنگ ایمنی: بیماریهای نو پدید چیست؟
دکتر هاشمی فشارکی: همانطور که از عنوان نوپدید مشخص است بیماریهایی که فاقد پیشینه قبلی بوده و بطور عمده در سنوات اخیر پیش آمده است. شامل بیماریهای عفونی نوپدید و تهدیدات زیستی و بیوتروریستم (Bioterrorism) که مهمترین تهدید از نوع زیستی است. یکی از جنبههای بیماری نوپدید، بیماریهای مشترک بین انسان و حیوانات است. مسأله بعدی در واقع باز پدید بودن این بیماریها است. از پیچیدگیهای بیماریهای نوپدید اینکه به یک محدوده جغرافیایی متوقف نمیشود و دوره و حتی اپیدمی شدن آن به گونهای است که کل جهان را مثل همین کووید- ۱۹ در برمیگیرد آن هم به علت روابطی درهم تنیده شده بینالملل و تعاملات گسترده باعث میشود که آن بیماری به سرعت در مناطق مختلف واقع گسترش پیدا کند. در میان عوامل عفونی بیماریزا ویروسها بیشتر از همه دچار تغییر و تحول شده و بیماریهای نوپدید مشترک را ایجاد کردند.
فرهنگ ایمنی: اکنون حدود دو سال از اپیدمی جهانی بیماری کرونا میگذرد، در مورد این بیماری بطور مختصر بفرمایید.
دکتر هاشمی فشارکی: بله متاسفانه این همهگیری جهانی، پاندمی که از مرز چند قاره فراتر رفته و کل جهان را در بر گرفته. در گذشتههای دور مواردی بوده مثل بیماری طاعون یا آنفولانزا که در چند دهه پیش به وجود آمد و یا ایدز (اچ آی وی ) که حدود ۵۰ سال قبل در آفریقا و امریکا شروع شد و گسترش پیدا کرد و نمونه اخیر هم همین کووید- ۱۹ است که نمونههایی از همهگیری جهانی و پاندمی بیماری را در بر میگیرد، که واقعاً بسیار نگرانکننده است و علت اصلی آن هم سرعت تکثیر و سهولت تکثیر است که سبب غیرقابل کنترل شدن آن شده است. میتوان گفت صددرصد جهانی بوده و همه نقاط دنیا را در برگرفته است. کرونا یک خانواده گسترش یافته از ویروسهای است که موجب عفونتهای تنفسی از یک سرماخوردگی ساده تا یک اپیدمی سارس را شامل میشود و پیامدهای ویروسی هم که اکثر فعالیتها را ببینیم به تعطیلی و حداقل کشانده و سبک زندگی و روابط اجتماعی را کاملاً بهم ریخته است و در بسیاری از حوزهها شرایط بسیار سخت شده و تاسفآور اینکه هنوز هم پایانی برای این بیماری مشخص نیست.
فرهنگ ایمنی: در مقایسه با موارد ابتلا به بیماری، تعداد درگذشتگان و بهبود یافتگان، روند ابتلا، مرگ و میر و بهبودی را چگونه ارزیابی میفرمایید؟
دکتر هاشمی فشارکی: در خصوص مهار بیماری تلاشهای خوبی در کشور و جهان صورت گرفته است ولی حتی با وجود مقررات سختگیرانهای باز این بیماری گسترش پیدا کرده که نشان میدهد اقدامات کافی نبوده است. به جهت تجاربی که از بیماریهای گسترده و حوادث گذشته وجود داشت، برخی اقدامات و کارهای پیشگیرانه میتوانست بهتر صورت پذیرد، خصوصاً در ایبتدای شیوع در کشور که میشد بیماری را از منشأ کنترل کرد و مانع گسترش آن شد اما تصمیمگیری به موقع و سریعی انجام نشد و بعد از آن تصمیم گرفته شد که تا حدودی این ویروس در سطح کشور ما منتشر شده بود و یکی از اشکالات این بود که مصوبات ستاد ملی ناکافی کرونا ابزارهای نظارتی و ابزارهای کنترلی لازم را نداشته تا بتواند این مسأله را کنترل کند. اطلاعات و مقایسه آماری این بیماری را باید صاحبنظران مربوطه ارائه بدهند و بررسی و تحلیل شود.
فرهنگی ایمنی: مورد سوال ۴ را در کشور خودمان چگونه ارزیابی میفرمایید؟
دکتر هاشمی فشارکی: در خصوص این سوال بنده اطلاعاتی ندارم و صاحبنظران مربوطه ارائه دهند که هم مستندتر و هم قابل اتکاتر است. ولی آن چیزی که در نگاه اطلاعات کلی نشان میدهد، رکود تزریق واکسن در جهان را کشور ما با همکاری شبانهروزی بسیج شکسته و با سرعتی که اخیرا رخ داده؛ میتوان به نتایج آن امیدوار بود.
فرهنگ ایمنی: آیا این احتمال وجود دارد که در سالهای آینده جهان با بیماری نوپدید و عالمگیری دیگری روبرو شود؟
دکتر هاشمی فشارکی: همانطور که در گذشته چندین بار شاهد بیماریهای نوپدید بودهایم، در آینده نیز بسیار محتمل است. خوب است ما از این منظر توجه کنیم که انسان و جوامع و دستگاههای مختلف با افزایش دانش و تجهیزات متعدد و پیچیده و هوشمند و حتی میشود گفت بسیار دقیق داریم، ولی با توجه به رشد و تکاملی که بیماریها دارد و یا متاسفانه انساننماها یا کشورهایی که به دنبال منافع اقتصادی و سیاسی هستند میتوانند با استفاده از ضعف همه این تجهیزات و امکانات، بیماریهای نوپدید جدید و تکامل یافته را تولید بکنند و در راستای آن اهداف شیطانی که دارند ترویج بدهند و مشکلات بعدی را برای جوامع بشری به وجود بیاورند.
فرهنگ ایمنی: برای آمادگی بیشتر کشور در برابر اپیدمی یا پانادمی دیگر مهمترین اقدامات کدام است؟
دکتر هاشمی فشارکی: مهمترین اقدامات مناسب سازی فضاهای عمومی، مناسب سازی وسایل ارتباطی، آموزش و فرهنگ سازی و.... میباشد. افزایش آگاهی و اطلاعات در زمینه تهدیدات زیستی، تصمیمگیری درست و همکاری دستگاههای اجرایی برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکل در این زمینه لازم است.
مکانهایی مانند پخت نان و آشپزخانههایی که خدمات عمومی میدهند و آرایشگاهها و خیلی از این فضاها در واقع باید یک تغییر و تحولی به کار ببندند و زیرساختها باید به گونهای باشد که اگر آلودگی منتشر شد از مجرای آنها گسترش پیدا نکند. مطلب مهمتر در بحث آموزش، افزایش آگاهی و اطلاعات عمومی در زمینههای انواع تهدیدات زیستی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. تصمیمگیری درست و همکاری دستگاههای اجرایی برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکل در این زمینه مسألهای است که باید به آن توجه شود. نکته مهم آمادگی دستگاههای مربوطه است. به هر حال ما در برابر بحرانهای طبیعی مثل زلزله مانورهای زیادی را در شهرها به خصوص شهرهای بزرگ شاهد بودهایم که برگزار شده، اما در خصوص مخاطرات زیستی کمتر این اتفاق رخ داده است، که در یک فضای عمومی و یک فضای تجمعی دستگاه و نهاد، بحث آلودگی رزمایش اجرا بشود. و سبب این بشود که اشکالات آن سیستمها مشخص گردد. اقدامات دستگاهها هماهنگ شود که اگر در یکی از نقاط شهر وضعیتی رخ داد شهرداری منطقه یا ناحیه یا شهرداری شهر در واقع چگونه امکانات را بسیج کند، تشخیص بدهد و رصد بکند اگر تخلیه جمعیت نیاز دارد چگونه صورت بگیرد و اگر امکاناتی باید به سمت آن منطقه گسیل شود چگونه منتقل بشود. چه اقداماتی را در واقع باید بخشهای خود شهرداری دنبال کنند و چه اقداماتی را دستگاههای معین مستقر به در شهر باید به کار ببندند تا در آن رخداد احتمالی فائق شوند.
مطلب بعدی هم بحث آموزش و آگاهسازی است که به خصوص برای نهادهایی که مدیریت شهری را بر عهده دارند در واقع به نظر میرسد که بیشتر اثرگذار خواهد بود که مدیرانش نسبت به مسأله آگاه بشوند و مسائل را دنبال کنند. طرح رزمایش و آمادگی شهروندان و مدیران شهری و اینکه اگر خدای نکرده رخدادی صورت گرفت، باید صحنه مدیریت شود آن ایمنی لازم برای ساکنان آن منطقه فراهم شود. مسأله بعدی مسأله گسترش ارائه خدمات غیر حضوری هم به نظر میرسد که در این سالها پیشرفت خوبی داشته که باید کاملتر و فنیتر گردد.
فرهنگ ایمنی: نقش شهرداریها و دهیاریها در این آمادگیها کدام است؟
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی: شهرداریها و دهیاریها در این آمادگیها نقش محوری و هدایتگری و تاثیرگذاری دارند. لازم است دستورالعمل برای ایمنسازی زیرساختها در برابر مخاطرات زیستی، دستورالعمل آمادگی شهرداریها و دهیاریها برای رخدادهای احتمالی زیستی، تهیه کرده و ابلاغ گردد و نهادهای مسؤول نیز نظارت نمایند. دورههای آموزش و آگاه سازی تخصصی و عمومی برگزار کرده و طرح رزمایش و آمادگی تهیه و اجرا نمایند. همچنین بستر ارایه خدمات غیرحضوری را گسترش و کارآمد سازند. خیلی برنامههای متنوعی که بایستی با تلاش بخشهای مختلف شهرداریها و دهیاریها تهیه و اجرا شود.
ان شالله با خرد جمعی و اهتمام همگانی و عنایات الهی مخاطرات زیستی و محیطی به صفر میل پیدا کند و جامعه مان به سمت اهداف متعالی در گام دوم انقلاب نایل گردد.
http://www.isarpress.ir/?p=11149
**************************************
-
**************************************************************************************
بیش از ۶50 مطلب با موضوع «فرهنگی مذهبی و.... :::::::» ثبت شده است :
**************************************************************************************
سایر یادداشتهای منتشرشده
**************************************************************************************
سوابق علمی ؛ کتب ، مقالات ، یادداشت ها ، سخنرانی ها ، افتخارات و تقدیرها ، مصاحبه ها ، آثار منتشر شده ؛ فعالیت ها و ......
چنانچه روی نشانی (لینگ مربوطه ) بزنید ، کل متن باز خواهد شد ومی توانید مطالعه کنید :
**********************************
سوابق علمی و اجرایی دکترسیدجواد هاشمی فشارکی
https://javadfesharaki.blog.ir/page/Resumes
**********************************
کتب منتشر شده دکتر سیدجوادهاشمی فشارکی
**********************************
شرح کتب منتشر شده دکتر سیدجوادهاشمی فشارکی
**********************************
سوابق علمی و اجرایی دکترسیدجواد هاشمی فشارکی
**********************************
یادداشتهای منتشرشده بخش 2
**********************************
یادداشتهای منتشرشده بخش 1
**********************************
**********************************
**********************************
**********************************
**********************************
استاد راهنمای پایان نامه های دکتر و کارشناسی ارشد
**********************************
سخنرانی ها :
**********************************
سخنرانی دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در مصلی های کشور
https://javadfesharaki.blog.ir/1400/09/08/%D8%B3%D8%AE%D9%86%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C%20%D8%AF%DA
**********************************
سخنرانی دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در مساجد کشور
https://javadfesharaki.blog.ir/1400/09/08/%D8%B3%D8%AE%D9%86%D8%B1%D8%A7%
**********************************
مصاحبه های صورت گرفته شده :
https://javadfesharaki.blog.ir/category/%D9%85%D8%B5%D8%A7%D8%AD%D8%A8%D9%87
**********************************
اثار منتشر شده دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در رسانه ها ( در ایینه مطبوعات )
https://javadfesharaki.blog.ir/category/%D8%B3%D9%88%D8%A7%D8%A8%D9/
**********************************
فعالیتهای علمی دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در خصوص معماری و شهرسازی اسلامی
https://javadfesharaki.blog.ir/1400/09/10/%D9%81%D8%B9%D8%A7%D9%84%DB%8C%
**********************************
https://javadfesharaki.blog.ir/category/%D8%A7%D9%85%D9%88%D8%B
**********************************
https://javadfesharaki.blog.ir/category/%D8%A7%D9%85%D9%88%D8%B1-%D
**********************************
فعالیتهای علمی دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در خصوص معماریhttps://javadfesharaki.blog.ir/1400/09/09/%D9%81%D8%B9%D8%A7%D9
موضوعات معماری
**********************************
سوابق متعدد مرتبط با شهر و شهرسازی و شورای شهر
https://javadfesharaki.blog.ir/1400/03/26/%D8%AF%DA%A9%D8%AA%D8%B1-%D8%B3%DB%8C%D8
**********************************
مطالب :
**********************************
فعالیتهای دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در خصوص شهدا
-
**********************************
فعالیتهای دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در خصوص دفاع مقدس و مقاومت
https://javadfesharaki.blog.ir/1400/09/13/%D9%81%D8%B9%D8%A7%D
**********************************
فعالیتهای دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در خصوص گام دوم انقلاب اسلامی
https://javadfesharaki.blog.ir/1400/09/12/%D9%81%D8%B9
**********************************************************************
70 مطلب با موضوع «گام دوم........ هاشمی فشارکی» ثبت شده است
**********************************
کارشناس قوه قضاییه سید جواد هاشمی فشارکی
https://javadfesharaki.blog.ir/1400/07/04/%DA%A9%D8%
**********************************
فعالیتهای دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در خصوص پدافند غیر عامل
https://javadfesharaki.blog.ir/1400/09/18/%D9%81%D8%B9%D8%A7%D9%84%DB%8C%D8%AA%D9%87%D
**********************************
بیش از 200 مطلب در مقالات دیگران با موضوع «استنادمنبع سیدجوادهاشمی فشارکی» ثبت شده است :
https://javadfesharaki.blog.ir/category/%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D9%86%D8%A7%D8%AF%D9%8
********************************************
فعالیتهای دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در خصوص گام دوم انقلاب اسلامی
https://javadfesharaki.blog.ir/1400/09/12/%D9%81%D8%B9%D8%A7%D9
*****************
فعالیتهای علمی دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در خصوص معماری و شهرسازی اسلامی
https://javadfesharaki.blog.ir/1400/09/10/%D9%81%D8%B9%D8%A7%D9%8
*****************
فعالیتهای دکتر سید جواد هاشمی فشارکی در خصوص دفاع مقدس و مقاومت
https://javadfesharaki.blog.ir/1400/09/13/%D9%81%D8%B9%D8%A7%D9%84%DB%8C%D8%AA%D9%87%D8%A7%
*****************
• سوابق :
http://javadfesharaki.blog.ir/page/Resumes*****************
• فعالیتها در زیر ارائه شده :
http://javadfesharaki.blog.ir/page/2S*****************
• فهرست کتب منتشر شده :
http://javadfesharaki.blog.ir/page/کتب-هاشمی-فشارکی*****************
• چکیده اطلاعات کتب :
http://javadfesharaki.blog.ir/category/کتب-سید-جواد-هاشمی-فشارکی/*****************
• پایان نامه های دفاع شده :
http://javadfesharaki.blog.ir/category/%D9%BE%D8%A7%DB%8C%D8%A7%D9%86-%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D8%B3%DB%8C%D8%AF-%D8%AC%D9%88%D8%A7%D8%AF%D9%87%D8%A7%D8%B4%D9%85%DB%8C-%D9%81%D8%B4%D8%A7%D8%B1%DA%A9%DB%8C*****************
• مقالات پذیرفته شده در نشریات و ارایه شده در همایشها :
• http://javadfesharaki.blog.ir/category/%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%B3%DB%8C%D8%AF-%D8%AC%D9%88%D8%A7%D8%AF-%D9%87%D8%A7%D8%B4%D9%85%DB%8C-%D9%81%D8%B4%D8%A7%D8%B1%DA%A9%DB%8C/*****************
• یادداشت های انتشاریافته در نشریات و خبرگزاریها :
http://javadfesharaki.blog.ir/page/%DB%8C%D8%A7%D8%AF%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D9%86%D8%AA%D8%B4%D8%B1%D8%B4%D8%AF%D9%87*****************
• ادامه یادداشتهای منتشر شده در رسانه ها:
http://javadfesharaki.blog.ir/page/%DB%8C%D8%A7%D8%AF%D8%AF%D8%A*****************
• اختراعات ثبت شده :
http://javadfesharaki.blog.ir/category/%D8%A7%D8%AE%D8%AA%
*****************• سخنرانی ها :
http://javadfesharaki.blog.ir/category/%D8%B3%D8%AE%D9%86%*****************
*********************************************
سخنرانی های منتشر شده در پایگاههای خبری ::
*********************
مصاحبه های منتشر شده در پایگاههای خبری :
**************************
مطالب منتشر شده در خبرگزاری فرانی ایکنا :
***************************************
مطالب منتشر شده در خبرگزاری ایسنا :
****************************************
مقالات منتشر شده در علم نت :
***************************************
مقالات منتشر شده در سیویلیکا :
https://civilica.com/search/paper/n-%25D8%25B3%25DB%258C%25D8%25AF_%25D8%25AC%25D9%2588%25
****************************************
مطالب منتشر شده در کیهان :
****************************************
مطالب منتشر شده در ایثار پرس :
http://www.isarpress.ir/?s=%D9%87%D8%A7%D8%B4%D9%85%DB%8C+%D9%81%D8%B4%D8%A7%D8%B1%DA%A9%DB%8C
****************************************
مطالب منتشر شده در حماسه 27 :
https://hamaseh27.ir/?s=%D9%81%D8%B4%D8%A7%D8%B1%DA%A9%DB%8C
****************************************
مطالب منتشر شده در پایگاه خبری تحلیلی 598 :
****************************************
مطالب منتشر شده در دفاع پرس ( خبرگزاری دفاع مقدس ) :
https://defapress.ir/fa/search
****************************************
مطالب منتشر شده در فاش نیوز :
http://fashnews.ir/?option=search
****************************************
مطالب منتشر شده در مشرق :
****************************************
مطالب منتشر شده در پایگاه اطلاع رسانی سازمان بسیج مهندسین :
ttp://omranbasij.ir/search/node?keys=%D9%81%D8%B4%D8%A7%D8%B1%DA%A9%DB%8C
****************************************
مطالب منتشر شده در پایگاه فرهنگی سدید :
https://farhangesadid.com/fa/search
****************************************
مطالب منتشر شده در کتابخانه ملی :
*************
مطالب منتشر شده در روزنامه رسالت :
https://www.magiran.com/article/1720421
****************************************
مطالب منتشر شده در صبح صادق :
https://javadfesharaki.blog.ir/1397/02/07/%D9%81%D8%AA%D9%86%D9%87-%D8%B3%D8%A7%D9%84-1388
****************************************
مطالب منتشر شده در صبح قزوین :
****************************************
مطالب منتشر شده در برگزاری بسیج :
****************************************
مطالب منتشر شده در خبر گزاری میزان :
هاشمی فشارکی site:www.mizanonline.com
****************************************
***.*** ... گنجینه ... فشارکی ... ها ***.***
****.**** کنز الفشا ر کیو ن ************** Fesharkies's Treasure ****.****
مطالب باز نشر داده شده در گنجینه فشارکی ها :
****************************************
همشهری
************************************