نظام فنی واجرایی کشور
سازمان برنامه و بودجه
معرفی کلی
دفتر فنی از اولین تشکیلات سازمان برنامه و بودجه در سال 1338 تاکنون، با ایجاد ابزارهای مورد نیاز برای توسعه کشور، مسئولیت تعیین معیارها، استانداردها و همچنین اصول کلی و شرایط عمومی قراردادهای مربوط به طرحهای تملک داراییهای سرمایهای را بر عهده داشته است.
اگر تا قبل از قانون برنامه و بودجه، ضرورتهای توسعه و ماموریتهای سازمانی، ایجاد دفتر فنی را برای اجرای کمی و کیفی طرحهای عمرانی لازم و ضروری نشان میداد؛ بعد از تصویب قانون برنامه و بودجه در سال 51، این مهم در راستای مدیریتی، جنبه قانونی یافت و سپس در چارچوب ماده (34) قانون احکام دائمی برنامههای توسعه نیز استقرار نظام فنی واجرایی یکپارچه از شروط افزایش کارآمدی و اثربخشی طرحهای تملک داراییهای سرمایهای دانسته شد و سازمان برنامه و بودجه به عنوان متولی این نظام هویت یافت که این موضوع، در ذیل وظایف امور نظام فنی و اجرایی تبلور یافته است.
و اینک، سازمان برنامه و بودجه ذیل اصول حاکم بر نظام فنی و اجرایی یکپارچه، شامل: یکپارچگی، شفافیت، مشارکت، پاسخگویی و بهبود مستمر و با هدف افزایش کارآیی و اثربخشی طرح های تملک داراییهای سرمایهای، موظف به سیاستگذاری، برنامهریزی، سازماندهی، نظارت و پایش مستمر نظام فنی واجرایی یکپارچه کشور است.
اهم فعالیتهای سازمان برنامه و بودجه در زمینه نظام فنی و اجرایی یکپارچه
- راهبری، نظارت، بررسی و پایش نظام فنی و اجرایی کشور
- تدوین خطمشیها، سیاست و راهبردهای لازم برای تدوین برنامهها، ایجاد سامانهها و بانکهای اطلاعاتی و تهیه اسناد
- تدوین شاخصهای کارآمدی، اثربخشی و ارزیابی عوامل، برنامهها، اسناد و پروژهها
- تدوین برنامههای اجرایی و طراحی و اجرای سامانههای رایانهای و بانکهای اطلاعاتی برای استقرار نظام فنی و اجرایی یکپارچه کشور
- آمادهسازی، مدیریت و بهروز رسانی سامانه مدیریت دانش عوامل نظام فنی و اجرایی:
تشخیص صلاحیت، ارجاعکار، ارزشیابی و بهبود مستمر عوامل نظام فنی و اجرایی یکپارچه، شامل مجریان، مشاوران، پیمانکاران و سازندگان
- آمادهسازی، مدیریت و بهروز رسانی سامانه مدیریت دانش اسناد نظام فنی و اجرایی:
تهیه، ابلاغ و ترویج ضوابط و معیارها، آییننامه ، دستورالعملها و راهنماهای فنی، مالی و قراردادی و فهرستهای پایشی (چک لیستها) مورد نیاز طرحها و پروژههای سرمایهگذاری کشور در رستههای مختلف راه و ترابری، ساختمان و شهرسازی، میراث فرهنگی، آب، کشاورزی، شیلات، محیطزیست، نفت و گاز، نیرو، هستهای، صنعت و معدن، مخابرات، قطارهای شهری، فناوری اطلاعات، پدافند غیرعامل، مقاومسازی و بهسازی، تابآوری، کاهش خطر پذیری و خدمات عمومی مشترک، در مراحل پیدایش، طراحی، اجرا، نظارت، ارزیابی و بهرهبرداری و نگهداری طرحها و پروژههای سرمایهگذاری.
- بررسی و ارزیابی نظام فنی و اجرایی به منظور توانمندسازی و بهبود مستمر
سامانه مدیریت دانش اسناد فنی و اجرایی کشور (سما)
در سال 1380 معاونت فنی سازمان برنامه و بودجه کشور به عنوان یک مجموعه پیشرو در توسعه، اطلاعرسانی تمام ضوابط منتشر شده خود را در بستر وب به انجام رساند. بدون شک خرد جمعی و استفاده از تجارب، آرا و اندیشه صاحب نظران از شروط توسعه و موجب اعتلای این مرز و بوم عزیز خواهد بود. به همین خاطر، سامانه مدیریت دانش اسناد فنی و اجرایی (سما) از سال 1395 شروع به کار کرد تا در بستری امن و گسترده، پذیرای فعالیت سازنده همه صاحبنظران و فعالان حیطه نظام فنی و اجرایی کشور برای تهیه ضوابط آن بوده و فضایی چندطرفه را به جای تک صدایی، در این بخش از جامعه بنا نهد.
خواهشمند است با ثبتنام در سامانه سما و فعالیت در آن، سهم خود را در اعتلای دانش مهندسی کشور ایفا فرمایید.
اسناد: قوانین، آییننامهها، دستورالعملها، مشخصات فنی و عمومی، نقشههای همسان، راهنماها، مستندات، گزارشهای مدیریتی و کارشناسی
https://sama.mporg.ir/sites/Publish/%D8%B5%D9%81%D8%AD%D8%A7%D8%AA/AboutUs.aspx