از معممشدن در ۱۳ سالگی تا پذیرایی از مسجدیها در ۷۵ سالگی
ایشان در دوران تحصیل در قم، ابتدا از آیات مطهری، فشارکی، ... استفاده کردند.
کد خبر: ۳۷۷۱۴۷۱
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۷ - ۱۱:۱۳
از معممشدن در ۱۳ سالگی تا پذیرایی از مسجدیها در ۷۵ سالگی
آیتالله سید علی اصغر مجد هاشمی که در ۱۳ سالگی در حرم مطهر امام رضا (ع) و به دست مرحوم پدر خود معمم شد، اکنون در ۷۵ سالگی، در کمال متانت و خضوع، شخصا از مهمانان مسجدی خود، پذیرایی میکند.
به گزارش ایکنا، شبستان نوشت: شناخت ائمه جماعات اثرگذار در سطح مساجد و پیرو آن جامعه، علاوه بر معرفی الگوهای نیک به افراد، میتواند مشوقی برای ائمه جماعات جوانتر در مدیریت هر چه بهتر مساجد نیز باشد.
خبرنگار ما طی سلسله گزارشهایی به معرفی تعدادی از ائمه جماعات با سابقه و اثرگذار در محیطی که در آن قرار داشته یا دارند، میپردازد و در همین راستا در بعدازظهر یکی از روزهای آذرماه ۱۳۹۷ به دفتر آیتالله سید علی اصغر مجد هاشمی، در خیابان رسول قدیمی تهران رفتم و گزارشی مفصل از خدمات و فعالیتهای دینی، انقلابی، فرهنگی، اجتماعی و علمی ایشان تهیه کردم که که مشروح آن در ادامه میآید.
پیش از ورود به شرح زندگی و خدمات آیتالله مجد هاشمی، ذکر این نکته ضروری است که برخی از خانواده ها و خاندان ها در ایران، نسل اندر نسل، مجتهد و فقیه، و روحانی پرور بوده اند که خاندان مجد، از برجسته ترین آنان است که اکنون سه برادر از این خانواده، فقیه مسلم و برجسته هستند و در چند نقطه از تهران، مشغول خدمت به اسلام، انقلاب اسلامی و مردم هستند. نام این سه بزرگوار (به تربیت سنی) عبارت است از: آیات سیدمحمود (امام جماعت مساجد باقرالعلوم و امام حسن مجتبی(ع) و تولیت حوزه های علمیه باقرالعلوم و شفق)؛ سید جلال (امام جماعت مسجد جامع غدیر خم ضرابخانه و نماینده مراجع معظم تقلید و عالم انقلابی) و سیدعلی اصغر مجد هاشمی.
آیتالله سیدعلی اصفر مجد هاشمی در سال ۱۳۲۲ (ه.ش) در تهران به دنیا آمد. پدر ایشان، حدود سال ۱۳۰۵ در زمان حیاتِ مرحوم آیتالله العظمی شیخ عبدالکریم حائری؛ موسس حوزه علمیه قم، به این شهر آمدند و چند سالی نیز از محضر درس حضرت آیتالله سید رجب مجدالعلما -از فقهای برجسته دوران خود- مستفیذ شدند.
مرحوم آیتالله سید علی محمد مجد هاشمی –پدر آیتالله سید علی اصغر مجد هاشمی- در حدود ۱۲ سالگی، عازم شهر مقدس قم شدند و از درس بزرگان حوزه علمیه قم استفاده کردند و با صبیه آیتالله شیخ روح الله دانایی، ازدواج کردند. آیتالله سید علی محمد مجد هاشمی(ره) در اواخر حیات آیتالله العظمی شیخ عبدالکریم حائری(ره) و به دعوت تعدادی از متدینین تهران، به پایتخت ایران، آمدند و امامت مسجد همت العظیم، را عهده دارد شدند؛ همچنین ایشان پس از درگذشتِ موسس حوزه علمیه قم، با آیات ثلاث –حجت کوه کمره ای، سیدمحمدتقی خوانساری و سید صدرالدین صدر- در قم مرتبط بودند (با اندکی تغییرات، به نقل از شبستان).
آیتالله العظمی شیخ عبدالکریم حائری
ملبس شدن به لباس روحانیت در آستان قدس رضوی
آیتالله سید علی اصغر مجد هاشمی، مقدمات دروس حوزوی را نزد مرحوم پدرشان در تهران، فراگرفتند و در حرم حضرت امام رضا(ع) به دست مرحوم پدرشان، معمم شدند. آیتالله سید علی اصغر مجد هاشمی در این باره خاطره جالبی دارند «وقتی بنده معمم شدم، قبا، عبا و عمامه در تن من، در ابتدا، همچون وصله ناجوری بود. لذا من وضعیت لباس را بر تنم، در آینه های کوچک آستان مقدس حرم امام رضا(ع) بررسی کردم. همین موضوع موجبات خندیدن مرحوم والدم را فراهم کرد. البته ایشان در ادامه، بسیار بنده را تشویق کردند.»
این استاد درس خارج فقه، در ۱۳ سالگی (در حدود سال ۱۳۳۵) به امر پدرشان و تحت نظارت داماد (شوهر همشیره) و خواهرشان، برای ادامه تحصیل به قم رفتند. ایشان طی مدت تحصیل در قم، هر هفته برای دیدار خانواده، و همچنین گاهی که پدرشان برای انجام امور تبلیغی یا زیارتی، از تهران خارج می شدند، برای اقامه نماز جماعت در مسجد همت العظیم، به تهران می آمدند.
ایشان در دوران تحصیل در قم، ابتدا از آیات مطهری، فشارکی، صلواتی، فاصل لنکرانی، نوری همدانی، سیدعلی بطحائی گلپایگانی، سید محمدباقر سلطانی طباطبایی و اعتمادی، استفاده کردند. همچنین در ادامه، از محضر درس خارج مراجع تقلید بزرگواری همچون آیتالله العظمی سیدمحمدرضا گلپایگانی، آیتالله العظمی میرزا هاشم آملی، آیتالله العظمی شیخ مرتضی حائری یزدی، آیتالله العظمی شیخ جواد تبریزی و آیتالله سیدمحمد وحیدی شبستری مستفیض شدند.
آیتالله وحیدی شبستری، فقیه پرور بودند
آیتالله مجد هاشمی درباره آیتالله وحیدی شبستری گفت که «آیتالله العظمی وحیدی شبستری، فقیه پرور بودند و قواعد و اصول فقهی را بسیار دقیقه و منظم، بیان می کردند. بسیاری از شاگردان ایشان، به درجات عالی علمی و معنوی رسیدند.»
این استاد درس خارج فقه همچنین چند سالی در «مسجد محمدیه» قم، دروس سطح را تدریس می کرد که با استقبال خوبی از سوی طلاب همراه بود.
وی پس از درگذشت آیتالله سید علی محمد مجد هاشمی، امام راتب «مسجد همت العظیم» شدند. این مسجد را مرحوم آقای حسین زنجانی؛ از تجار متدین تهران، ساختند.
آیتالله سید علی اصغر مجد هاشمی درباره فعالیت های خود در مسجد همت العظیم گفت که «این مسجد جزو مساجد بسیار مهم جنوب غرب تهران شد و ما «صندوق خیریه و مرکز خیریه امام صادق(ع)» را در این خانه خدا تاسیس کردیم. برخی از خیرین و بازاریان متدین تهران، بانی امور خیریه در صندوق خیریه و مرکز خیریه مسجد همت العظیم شدند.»
امام جماعت مسجد همت العظیم افزود: یکی از اقدامات دیگر من، پرداخت افطاریه به ائمه جماعات شهر تهران است که اکنون به بیش از ۱۲۰۰ نفر از ائمه جماعات، افطاریه پرداخت می شود. ضمن اینکه تعدادی از ائمه جماعات سایر شهرهای تهران و همچنین برخی از طلاب نیز از این مرحمتی امام زمان(عج) بهره مند می شوند. الحمدالله اکنون همه ساله مبلغ ۵۰ هزار تومان به تعداد قابل توجهی از ائمه جماعات مساجد و طلاب حوزه علمیه تهران پرداخت می کنم.»
تعجب یک امام جماعت از فعالیت ۳۰ ساله «آیتالله مجد» در مسجد همت العظیم
وی اضافه کرد: من از سال ۱۳۶۶ تا ۱۳۹۵ یعنی حدود ۳۰ سال امام جماعت مسجد همت العظیم بودم تا اینکه بر اثر کسالت، میزان فعالیتم در این خانه خدا کم شد. از سال ۱۳۹۵ تاکنون، چندین امام جماعت در مسجد همت العظیم، نماز جماعت را اقامه می کردند. جالب است بدانید که یکی از این ائمه جماعات، زمانی به بنده فرمودند «چگونه شما ۳۰ سال در مسجد همت العظیم، امام بودید، در حالی که ما بیش از چند ماه نتوانستیم.»
آیتالله سید علی اصغر مجد هاشمی چندین سال در دفتر خود، درس خارج فقه میگفتند که با استقبال بسیاری از سوی روحانیون و طلاب حوزه علمیه تهران، همراه میشد. ایشان که به دلیل کسالت، امکان حضور مرتب در مسجد همت العظیم را ندارد، گاهی در «مسجد سینا» خیابان محبوب مجاز، نماز جماعت اقامه میکند.