سفر شخصیت ها و مقامات ایرانی
مسافرت آقای دکتر رضا هاشمی فشارکی متخصص مؤسسه واکسن و سرم سازی رازی برای آشنایی با کارهای تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات دامپزشکی اسرائیل به مدت 15 روز از 24/7/2536.
ایران و اسراییل در دوران سلطنت پهلوی جلد 1
مشخصات کتاب
سرشناسه : تقی پور، محمدتقی، 1339 -
عنوان و نام پدیدآور : ایران و اسراییل در دوران سلطنت پهلوی جلد 1/ محمدتقی تقی پور.
مشخصات نشر : تهران: موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، 1390-
مشخصات ظاهری : 2ج.: مصور.
شابک : دوره: 978-600-5786-12-5 ؛ 135000 ریال: ج.1: 978-600-5786-13-2
وضعیت فهرست نویسی : فیپا
یادداشت : کتابنامه.
مندرجات : ج.1.بررسی مستندات، ابعاد و اسرار ارتباط و همکاری ایران و اسراییل در دوران سلطنت پهلوی
موضوع : ایران -- روابط خارجی -- اسرائیل
موضوع : اسرائیل -- روابط خارجی-- ایران
موضوع : ایران -- تاریخ -- پهلوی، 1304 - 1320
شناسه افزوده : موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی
رده بندی کنگره : DSR1502/3 /الف5 ت7 1390
رده بندی دیویی : 327/5505694
شماره کتابشناسی ملی : 2287602
سفر شخصیت ها و مقامات ایرانی
رفت و آمد و حضور مستمر مقامات مختلف شاهنشاهی به فلسطین اشغالی، نشست ها و دیدارها و گفت وگوهای آن ها با مقامات اسرائیلی و بالعکس نیز هیچ گاه آشکار و علنی نبود.
دفتر نمایندگی ایران درباره مسافرت مقامات ایرانی در خلال سال 1356، در گزارش سالانه خود ضمن تصریح به موضوع یاد شده، چنین ذکر کرده است:
ص: 434
1- همان سند.
مسافرت های شخصیت های مهم ایرانی به اسرائیل علی الاصول محرمانه بوده و این نمایندگی نیز به همین دلیل از شرح این مسافرت ها معذور است. فقط به ابهام اشاره می کند که در طی این سال چند نفر از شخصیت های عالی مقام کشوری و لشکری به دفعات به این کشور [اسرائیل] مسافرت کردند که به سبب وضع خاص روابط دو کشور این مسافرت ها جنبه رسمی نداشت و در اطراف آن با احتیاط هایی که از طرف مقامات محل به عمل آمد هیچ گونه تبلیغاتی صورت نگرفت. علاوه بر مسافرت های فوق الاشعار در دوره مورد بحث به روال سال های قبل عده ای از کارمندان سازمان های مختلف دولت شاهنشاهی در سطوح و درجات مختلف و به مناسبت های گوناگون به اسرائیل آمده اند که در بیشتر موارد برای استفاده از بورس های مختلف خاصه در زمینه های کشاورزی و آبیاری و تبادل نظر درباره امور سیاسی و فرهنگی و اقتصادی و یا شرکت در مجامع بین المللی بوده است. با ذکر فهرست این سفرها و اضافه کردن این نکته که این فهرست کامل نبوده و سفرهایی را که نمایندگی از آن ها بی خبر مانده شامل نمی گردد. سعی خواهد شد تصویری کلی از کم و کیف مسافرت مأمورین ایرانی به این سازمان به دست داده شود:
سفر آقایان علی قدیمی ماهانی و ابراهیم هیربدنیا کارمندان وزارت کشور جهت شرکت در اجلاس کمیته اجرایی اتحادیه بین المللی سازمان های محلی و شهرداری ها به مدت یک هفته از 17/1/2536.
سفر خانم دکتر همایون تاج به منظور بازدید از آزمایشگاه های بیمارستان «حدسا» در بیت المقدس به مدت دو هفته از 15/2/2536 (1)
مسافرت آقایان مصطفی ستار، حسین زرین کلام و بهزاد خزائی نژاد جهت
ص: 435
1- علاوه بر سفر مقامات بلندپایه سیاسی، نظامی وزارت خانه ها و مؤسسات و مراکز رسمی کشور، که همواره پنهان نگه داشته می شد مسافرت و دیدارهای بعضی نیز، به ویژه مسئولان و کارشناسان و مأموران دستگاه امنیتی و در رأس آن ها ساواک، به طور عمده از دید دستگاه دیپلماسی کشور از جمله دفتر نمایندگی دولت شاهنشاهی در فلسطین اشغالی کاملاً پوشیده و محرمانه می ماند.
استفاده علمی و آموزشی در زمینه آب و خاک از 11/3/2536.
مسافرت آقایان علی امیر بهزادی، عبداله توکلی و حسن شریفی مأموران وزارت کشاورزی و منابع طبیعی به منظور بازدید باغات مرکبات اسرائیل از 25/2/2536.
سفر آقای پرهام جواهری کارشناس مؤسسه خاک شناسی و حاصلخیزی خاک به مدت ده روز از 12/4/2536.
سفر آقای ایرج نصیری طوسی کارشناس مؤسسه خاک شناسی و حاصلخیزی خاک به مدت ده روز از 26/4/2536.
مسافرت آقایان ولی محمد فلاح و ابوالقاسم واحدی از طرف مؤسسه خاک شناسی و حاصلخیزی خاک وزارت کشاورزی و منابع طبیعی به منظور گذراندن یک دوره آموزشی به مدت دو هفته از 24/5/2536.
سفر آقایان کیومرث توکلی و رزاق مراد کارمندان وزارت کشاورزی و منابع طبیعی جهت طی دوره آموزشی به مدت سه هفته از 29/5/2536.
مسافرت آقایان پروفسور هوشنگ باقری رئیس دانشکده علوم دانشگاه های ملی و پهلوی، پروفسور منوچهر حکیم استاد آناتومی، دکتر ناصرالدین بامشاد، دکتر حسین کوثریان و دکتر سیروس خالدپور اساتید کالبدشناسی دانشگاه تهران برای شرکت در سمپوزیوم بین المللی علوم مرفولوژیکی به مدت پنج روز از 29/5/2536.
مسافرت آقای حسین بنکدارسخی معاون مدرسه عالی خدمات جهانگردی و اطلاعات وابسته به وزارت اطلاعات و جهانگردی به منظور شرکت در کنفرانس بین المللی مدیران مدارس هتلداری در نیمه اول شهریور ماه.
سفر آقایان سعید چایچی و منوچهر سلیمی کارمندان وزارت کشاورزی و عمران روستایی به منظور بازدید از مراکز باغبانی اسرائیل به مدت دو هفته از 20/6/2536.
مسافرت آقای پرویز کردوانی رئیس مرکز تحقیقات مناطق کویری و بیابانی ایران به منظور مکالمه به مدت ده روز از 21/6/2536.
سفر آقایان غلام رضا فتوره چی و جهانگیر روشن کارمندان وزارت صنایع و
ص: 436
معادن جهت شرکت در سمینار سازمان توسعه صنعتی ملل متحد در زمینه تکنولوژی به مدت هفده روز از 17/7/2536.
مسافرت آقایان علی اصغر بهبهانی زاده، حمید رضایی، هوشنگ وهاب پور و نصراله منوچهری کارمندان وزارت کشاورزی و عمران روستایی به مدت سه هفته از 17/7/2536.
مسافرت آقای دکتر رضا هاشمی فشارکی متخصص مؤسسه واکسن و سرم سازی رازی برای آشنایی با کارهای تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات دامپزشکی اسرائیل به مدت 15 روز از 24/7/2536.
سفر خانم دکتر کیاندخت سعیدی فیروزکوه کارمند وزارت بهداری و بهزیستی برای شرکت در کنگره بین المللی تولیدمثل از 28/7/2536.
مسافرت آقایان محمدحسن مهرابی و ایرج فریاب کارکنان سازمان غله و قند و شرکت چای کشور به منظور بازدید از کارخانه های سازنده ماشین آلات نان پزی از 7/8/2536.
سفر آقایان محمدحسین هراتی و محمد موسوی کارشناسان مؤسسه خاک شناسی و حاصلخیزی خاک وزارت کشاورزی و منابع طبیعی برای ترتیب [دادن] همکاری دوجانبه برنامه علمی و آموزشی در زمینه های مختلف خاک و آب به مدت سه هفته از 16/8/2536.
مسافرت آقای حسن بهنام نماینده رادیو تلویزیون ملی ایران برای ضبط اخبار مربوط به سفر پرزیدنت انورسادات به بیت المقدس از 28/8/2536.
سفر آقای صادق الهی عضو وزارت کشاورزی و عمران روستایی جهت دیدار از تأسیسات پرورش بوقلمون از 4/9/2536.
مسافرت آقای فیروز باقرزاده مدیرکل باستان شناسی وزارت فرهنگ و هنر در آذرماه 2536.
سفر آقای نصراله ملکی تکنیسین آزمایشات انگور از وزارت کشاورزی و عمران روستایی جهت کارآموزی در زمینه هرس انگور به مدت دو هفته 1/10/2536.
مسافرت آقایان سالار افصح محلاتی، ابراهیم پذیرا و علی اصغر صباغ فرش
ص: 437
کارمندان مؤسسه خاک شناسی و حاصلخیزی خاک به منظور شرکت در سمپوزیوم بین المللی عرضه آب و آبیاری به مدت یک هفته از 18/10/2536.
مسافرت آقای مسعود تولایی کارمند وزارت کشاورزی و عمران روستایی به مدت دو هفته از 12/11/2536.
سفر هشت نفر رؤسای دانشکده های پزشکی دانشگاه های ایران به دعوت سازمان بهداشت جهانی به منظور بازدید از مؤسسات پزشکی و درمانی اسرائیل در بهمن ماه 2536.
مسافرت آقای ایرج ربیعی خبرنگار روزنامه رستاخیز در بهمن ماه 2536 به منظور تهیه چند گزارش و انجام مصاحبه با اولیای امور اسرائیل.
طی دوره موضوع این گزارش چند مقام بلندپایه اسرائیلی به ایران سفر کردند که به دلیل مذکور در بند قبلی گزارش حاضر، این نمایندگی از توضیح درباره آن معذور است. علاوه بر این مسافرت ها در این دوره سفرهایی در زمینه بعضی از همکاری های متقابل از طرف مأموران اسرائیلی صورت گرفته است و برخی از مقامات علمی و فرهنگی و حرفه ای این کشور [اسرائیل] به منظور شرکت در مجامع بین المللی یا به دعوت دولت شاهنشاهی برای تبادل نظرهای علمی و فنی به ایران دعوت شده اند. از این جمله است:
سفر یک هیأت اسرائیلی به ایران برای شرکت در مراسم افتتاح یک واحد نمک زدایی آب دریا در اردیبهشت ماه 2536.
چندبار مسافرت پروفسور زوبرمن رئیس بخش چشم پزشکی بیمارستان حدسا (بیت المقدس) و چند نفر از همکاران وی به منظور سرپرستی و نظارت بر بخش چشم پزشکی که با همکاری بیمارستان مذکور در بیمارستان طرفه تهران تأسیس شده است.
مسافرت آقای یاکوب کهن کارشناس مبارزه با مگس مدیترانه ای به منظور همکاری با سازمان حفظ نباتات در مردادماه 2536.
مسافرت خانم اورا شوارتز کارشناس امور فولکلوریک موزه ملی اسرائیل و دستیار ایشان ریچارد لوبل به منظور انجام مطالعاتی در زمینه فولکلور و
ص: 438
لباس های سنتی ایرانی.
سفر آقای موشه گل وزیر سابق جهانگردی اسرائیل جهت شرکت در کنفرانس سازمان یونسکو در تهران.
مسافرت شاموئل کتص نقاش مشهور اسرائیلی به منظور شرکت در نمایشگاه هنرهای بین المللی تهران.
سفر آقای موشه کاساو [قصاب] نماینده ایرانی الاصل مجلس اسرائیل به منظور بازدید از ایران و انجام ملاقات هایی با شخصیت های روحانی و اجتماعی جامعه یهودیان ایران – آذرماه 2536.
مسافرت ساموئل سگو خبرنگار روزنامه معاریو به منظور تهیه مقالاتی در زمینه جلوه های مختلف اقتصادی، اجتماعی و سیاسی ایران.
سفر آقای اسحاق پرز معاون توریسم و بازرگانی اسرائیل به منظور شرکت در کنگره شهرهای مدرن.
مسافرت آقای ایساخار گلدرات مدیرکل اتحادیه ناشنوایان اسرائیل در رأس یک هیأت چهار نفری جهت شرکت در سمینار آموزشی و رفاهی ناشنوایان.
با آن که همه تلاش های ممکن برای کتمان یا لااقل جنبه غیررسمی دادن به حضور و وجود این نمایندگی صورت می گیرد مع هذا ظرف سال های اخیر وجود نمایندگی و کم و کیف فعالیت های آن هم برای مردم و سازمان های مختلف اسرائیلی و هم برای نمایندگان دیپلماتیک مقیم این کشور [اسرائیل] آشکار گردیده و در نتیجه دامنه معاشرت های اینجانب با رؤسای نمایندگی های سیاسی مقیم در این جا هر سال بالضروره گسترده تر می شود. از آن جا که دولت شاهنشاهی با غالب کشورهایی که در اسرائیل نمایندگی سیاسی دارند دارای مناسبات حسنه است لذا روابط نیز که در این جا با آن ها حشر و نشر دارم با نمایندگی و با شخص اینجانب کاملاً رضایت بخش و خوب است. مع هذا به منظور متابعت از روش کلی دولت شاهنشاهی در زمینه مناسبات ایران و اسرائیل(1)، حتی المقدور از رفت و آمدهای
ص: 439
1- مقصود رعایت پنهان کاری و پرهیز از علنی شدن فعالیت ها و ارتباطات دفتر نمایندگی ایران، به خصوص در ملاقات ها و نشست ها با سفیران و هیأت های نمایندگی و دیپلمات های کشورهای مختلف مستقر در فلسطین اشغالی است. . پنهان کاری شدید دفتر نمایندگی ایران و نیز دستگاه دیپلماسی دولت شاهنشاهی به منظور علنی نشدن ابعاد روابط و همکاری های آنان با اسرائیل، از ترس بازتاب این روابط در جهان اسلام و خشم مردم مسلمان ایران بود.
مکرر و چشمگیر با همه سفرا و رؤسای هیأت های نمایندگی مقیم این کشور احتراز دارم و انجام دید و بازدیدها را صرفاً در حد ضروریات شغلی و در حد مراودات رسمی با سفرای کشورهای مهم و دوست محدود کرده ام. از جمله سفرایی که اینجانب در جشن ملی آن ها و گاه در میهمانی های خصوصی شان شرکت می کنم و آنان نیز متقابلاً در پذیرایی های نمایندگی حضور می یابند سفرای ترکیه، فرانسه، ایتالیا، کانادا، استرالیا، ژاپن، آلمان غربی، سوئیس، بلژیک، فنلاند، رومانی، آمریکا و نروژ قابل ذکرند. بدیهی است برای آن ها این گونه دیدارها وسیله و موجبی در جهت افشای کیفیت و حقیقت روابط ایران و اسرائیل نگردد گاه به گاه به مناسبت، ضمن دیدارها وضع خاص نمایندگی و نقش و وظیفه ای را که به ظاهر به عهده داریم (رسیدگی به امور کنسولی متجاوز از یک صد و بیست هزار یهودی ایرانی الاصل و مهاجر به اسرائیل و کمک به تسهیل امور بازرگانی دو کشور آن هم تحت نظر سفارت سوئیس در اسرائیل) توضیح داده شده است.
کارمندان نمایندگی نیز هر یک به فراخور مقام و موقع خود با هم پایگانشان در برخی از نمایندگی های سیاسی مقیم به طور محدود در ارتباط بوده و رفت و آمدهای دوستانه و متقابل دارند. اما باید گفته شود که علی الاصول وضع خاص این نمایندگی به طور کلی اجازه معاشرت های گسترده و آزادانه را به آنان نمی دهد و همین نکته تا حدی این مأموریت را برای آن ها مشکل و غیرمطلوب می سازد(1)
3- امور سیاسی
در این بخش از گزارش، نماینده ایران ابعاد گوناگون فعالیت های خود
ص: 440
1- همان سند.
و «اقدامات و فعالیت هایی که در جهت تشدید و تحکیم روابط بین دو کشور در سال های اخیر آغاز شده بود» را شرح می دهد:
در اوایل دوره مورد بحث در معیت یک شخصیت عالی مقام ایرانی با پروفسور افرایم کاتزیر رئیس جمهور این کشور و یک بار دیگر در معیت همان مقام با اسحاق رابین نخست وزیر و شیمون پرز وزیر دفاع و ایگال آلون وزیر امور خارجه ملاقات کردم. سایر ملاقات های این دوره با مقامات مهم دولتی محل به شرح زیر بوده است:
دوبار ضمن پذیرایی های مختلف با وزیر دفاع.
یک بار به طور رسمی با وزیر امور خارجه فعلی (موشه دایان).
سه بار به منظور تبادل نظر با وزیر دفاع سابق (شیمون پرز).
چندین بار با پروفسور آوی نری مدیرکل وقت وزارت امور خارجه.
دوبار با افرایم اورون مدیرکل فعلی وزارت امور خارجه.
سه بار با ژنرال امیت وزیر حمل و نقل و ارتباطات.
یک بار با ژنرال شارون وزیر فعلی کشاورزی.
دوبار با ژنرال حوفی رئیس اطلاعات و امنیت [موساد] محل و دوبار با معاونین ایشان.
سه بار با ژنرال مردخای گور رئیس ستاد ارتش اسرائیل.
چندین بار با مدیران کل بخش های مختلف وزارت امور خارجه.
علاوه بر ملاقات های مذکور، لااقل هفته ای یک بار و گاه بیشتر به طور مرتب با رئیس اداره خاورمیانه وزارت خارجه محل ملاقات و مذاکره کرده ام. موضوع اصلی مذاکرات در غالب این ملاقات ها بحث و تبادل نظر پیرامون اوضاع منطقه، وضعیت بین المللی، نقش ایران در منطقه، مسایل مربوط به خاورمیانه و روابط اسرائیل و ایران بوده است که ذکر نتایج این ملاقات ها نه در این مختصر می گنجد و نه به مصلحت است ولی مفاد آن ها پیش تر طی گزارشات مرتب هفتگی و بعضاً به سبب فوریت و اهمیت موضوع [به] وسیله تلگراف به وزارت متبوعه گزارش شده است.
معاون قبلی نمایندگی تا شهریور ماه سال جاری و معاون فعلی از آن تاریخ به
ص: 441
بعد عنداللزوم و در چهارچوب وظایف محوله با مقامات مربوطه محل در وزارت خانه های خارجه، کشور، بازرگانی و صنعت ملاقات و راجع به مسایل مختلف سیاسی، کنسولی، بازرگانی و غیره مذاکره کرده و با تعدادی از دیپلمات های خارجی وابسته به سفارت خانه های کشورهای دوست، بعضی روزنامه نگاران و تعدادی از صاحبان صنایع و بازرگانان به طور خصوصی ملاقات و مذاکراتی در جهت تسهیل امور مرجوعه داشته اند. اما با توجه به محدودیت های خاص ناشی از وضعیت استثنایی نمایندگی، بقیه همکاران متأسفانه از این قبیل ملاقات ها محروم مانده اند و تنها به ضرورت اجرای وظایف محوله، گاه به گاه ملاقات هایی با مسئولین دانشگاهی و فرهنگی کشور [اسرائیل] داشته اند.
اقدامات و فعالیت هایی که در جهت تشدید و تحکیم روابط بین دو کشور در سال های اخیر آغاز شده بود در سال جاری نیز کماکان ادامه یافت. علاوه بر اقدامات مذکور در بند اول این بخش ناظر بر تبادل نظرهایی که در سطوح عالی میان رهبران دو کشور [ایران و اسرائیل] به عمل آمده و دارای آثار غیرقابل انکاری در تقویت و تحکیم مناسبات فیمابین در کشور بوده است فعالیت های دیگری نیز شامل اعزام چند روزنامه نگار اسرائیلی به ایران و ترتیب ملاقات هایی بین آنان و مصادر امور کشور، مسافرت روزنامه نگاران ایرانی به اسرائیل برای انجام مصاحبه هایی با شخصیت های محل، اعزام یک گروه تئاتر عروسکی به ایران و ترتیب چند برنامه تلویزیونی و رادیویی در جهت شناساندن بیشتر و بهتر ایران و نقش دولت شاهنشاهی در تحولات منطقه به عمل آمده که جزئیات هر یک در بخش های مربوطه این گزارش خواهد آمد.
قرارداد خاصی که نمایندگی از آن مطلع بود و در جریان آن باشد طی دوره مورد بحث به امضای دولتین نرسیده است اما در نتیجه توافق های مبنی بر همکاری های دوجانبه در زمینه های فنی، علمی، بهداشتی و کشاورزی طی یک سال گذشته تعدادی کارآموز و کارشناس ایرانی از جلوه های مختلف کشاورزی و بهداشتی اسرائیل دیدن نموده اند که شرح آن در بخش ناظر بر
ص: 442
امور تشریفاتی آمده است.
تشریح و توضیح سیاست خارجی ایران و روش دولت شاهنشاهی در قبال مسایل مهم بین المللی و منطقه ای با توجه به وضع استثنایی این نمایندگی و عدم رسمیت آن معمولاً به صورت های آشکار مانند ترتیب سخنرانی در مجامع مختلف یا درج مقالات در مطبوعات و غیره صورت نمی گیرد بلکه از مجاری خاص و محرمانه و صرفاً در سطح مذاکرات رسمی انجام می شود و همین لزوم پنهان کاری، کار اینجانب و همکاران در انجام این وظیفه را در حد دلخواه مشکل می سازد. مع ذلک علاوه بر توضیحاتی که در موارد متعدد و لازم نسبت به سیاست متین و مشخص دولت شاهنشاهی در قبال مسایل جهانی و خاورمیانه به مقامات مربوطه دولت محل در چهارچوب خط مشی کلی و رهنمودهای وزارت متبوع داده ام ضمن معاشرت های متعددی که با عده ای از سفرای خارجی و دیپلمات های مقیم دارم همواره نکات تاریکی را که راجع به سیاست مستقل ملی ایران احیاناً برای بعضی از آن ها وجود داشته است روشن نموده و توجه آنان را به آثار مطلوب این سیاست در سطوح به مراتب وسیع تر از حد و حدود منطقه جلب کرده ام. از طرف دیگر با درک اهمیت نقش مطبوعات در اشاعه و تبلیغ مرام ها و سیاست ها ضمن ادامه دوستی گرم و صمیمانه ای که با عده ای از زبده ترین مفسرین و خبرنگاران اسرائیلی صاحب نفوذ و اعتبار در مطبوعات محلی و بین المللی دارم در هر مورد حتی المقدور آن ها را وسیله تبلیغ و تشریح سیاست خارجی دولت شاهنشاهی قرار داده ام.
در عین حال نشریاتی که از وزارت متبوعه واصل می گردد و به نحوی روشنگر سیاست و خط مشی دولت شاهنشاهی نسبت به مسایل مختلف است به طور مرتب بین مطبوعات محل و افراد سرشناس توزیع می گردد و به کرات چکیده بعضی از همین مقالات ارسالی توسط نمایندگی، در مطبوعات محل چاپ شده است.
خوشبختانه در دوره مورد بحث هیچ واقعه ای که دارای آثار سوء در روابط ایران و اسرائیل باشد رخ نداده است. در مطبوعات اسرائیل و نیز جراید عربی زبان چاپ بیت المقدس شرقی نیز در سال گذشته مقالات ضد ایران و دولت
ص: 443
شاهنشاهی بر خلاف دوره های قبل تقریباً وجود نداشته است که بدون شک روابط و مناسبات نزدیک نمایندگی با مقامات مربوطه محل در ایجاد این اوضاع بسیار مؤثر بوده است.
در دوره مورد نظر هر هفته بین 8 تا 10 گزارش سیاسی حاصل از ملاقات ها و مذاکرات اینجانب با رئیس اداره خاورمیانه وزارت امور خارجه محل و برخی از سفرا و دیپلمات های خارجی و یا روزنامه نگاران اسرائیلی به مرکز ارسال نشده است. علاوه بر آن به طور متوسط هفته ای 10 تا 15 گزارش کلی سیاسی مربوط به تحولات کشور محل توقف و اوضاع منطقه و نیز گزارشات مطبوعاتی مختلف که جنبه سیاسی داشته اند به وزارت متبوعه ارسال گردیده است(1)
نمایندگی دولت شاهنشاهی ایران در فلسطین اشغالی در ادامه گزارش عملکرد سالانه، فهرستی از عناوین گزارش های هفتگی ارسالی به وزارت امور خارجه ارائه می دهد؛ که این گزارش ها عمدتاً پیرامون اوضاع داخلی و سیاست های خارجی کشورهای اسلامی منطقه و جهان اسلام و نیز مسایل داخلی و سیاست های خارجی رژیم صهیونیستی، روابط ایران و اسرائیل و هم چنین ایران در رسانه های اسرائیل می باشد، اشاره کرده است.
در ادامه این بخش، به ارتباط و همکاری دفتر نمایندگی ایران با یکی از روزنامه نگاران چپ گرای اسرائیلی اشاره و اعتراف شده که این روزنامه نگار مطابق خواست و سفارش نماینده دولت شاهنشاهی، مقالات متعددی در روزنامه اسرائیلی عل همیشمار درباره ایران و سلطنت پهلوی چاپ و منتشر کرده است:
علاوه بر این با حفظ تماس های مرتب و هفتگی با یکی از روزنامه نگاران مبرز و ایرانی الاصل محل و ارسال مرتب روزنامه های اطلاعات و کیهان جهت نامبرده، مواد و مصالح لازم در اختیار وی گذارده شد و او نیز مقالات مفصلی در زمینه های مورد نظر تهیه و غالباً هفته ای چندبار در روزنامه عل همیشمار وابسته به جناح چپ حزب کارگر درج نمود که ترجمه فارسی مقالات مذکور
ص: 444
1- همان سند.
مرتباً به اداره هشتم سیاسی ارسال گردیده است(1)
file:///C:/Users/HF/Downloads/11774-f-13940824-iran-israel.fa.htm