بررسی روابط سیاسی شخصیت های انصار در دوران حکومت امام علی (ع)
نویسنده: سمیه ساداتهاشمی فشارکی،
نویسنده: عباسی، علی اکبر؛ هاشمی فشارکی، سمیه سادات؛
بهار 1397، سال سیزدهم - شماره 13 (22 صفحه - از 21 تا 42)
در سال سیزدهم بعئت. گروه هفتادنفری از شهر یثرب برای شرکت در مراسم حج به مکه آمدند و در عقبه دوم با پیامبر (ص) پیمان بسته و متعهد شدند که با جان و مال خود از اسلام و رسول خدا (ص) حمایت کنند. این اهالی یثرب از دو قبیله اوس و خزرج بودند که سالهای متمادی با یکدیگر درگیری- های خونینی داشتند و امیدوار بودند که با این هجرت به امنیت برسند. ایشان مقدمات هجرت پیامبر اکرم (ص) از مکّه به یثرب را آماده کردند و سرانجام در سال چهاردهم بعثت به این شهر وارد شد و از آن زمان به شهر پثرب به مدینه شهرت یافت. حضرت محمّد (ص) مردم این شهر را که حامیان آن حضرت بودند. انصار نامید و در مقابلء اصحاب مکی خود ر که تحت شکنجه مشرکان قریش بودند و به مدینه هجرت کرده بودندء مهاجرین نامید. انصار در طول حیات پیامبر (ص) در تمامی فعالیتهای سیاسی» نظامی و اجتماعی آن زمان حضور چشمگیری داشتند. اما بعد از رحلت نبی اکرم (ص) تنها تعداد محدودی از ایشان در جریان سقیفه بنی ساعده به حمایت از خاندان رسالت پرداختند.» با مرگ عثمان بن عفان اکثریت انصار با امام علی (ع) بیعت کردند. در این تحقیق به معرفی چند نفر از شخصیتهای معروف انصار پرداختهایم که در دوران خلافت حضرت علی (ع) به عنوان کارگزاران آن حضرت به نقاط مختلف عراق و حجاز اعزام میشدند و همچنین حضور ایشان را در نبردهای سهگانه جمل, نهروان و صفین مورد بررسی قرار دادهایم.
خلاصه ماشینی:
پس از رحلت رسول اکرم (ص) و حادثه سقیفه بنی ساعده، سهل به همراه یازده نفر دیگر از اصحاب پیامبر (ص) مخالفت شدید خود را نسبت به ابوبکر که غاصب حق خلافت امیرالمؤمنین (ع) بود، اعلام کردند و هرکدام طی سخنرانیهایی که در مسجدالنبی برگزار شد، کوشش کردند تا از امام علی (ع) حمایت کرده و حقانیت او را که جانشین بلافصل پیامبر (ص) بود بر مردم نمایان کنند. بعد از قتل عثمان، سهل به همراه عده دیگری از انصار با امام علی (ع) بیعت کرد و همواره یاریگر ایشان بود، در صفر سال سیوشش هجری حضرت علی (ع) فرماندهان خود را به نقاط مختلف سرزمین حجاز و عراق اعزام کردند ازجمله عماره بن شهاب به کوفه، عبیدالله بن عباس را به یمن، قیس بن سعد را به مصر فرستاد. او از یاران مشهور پیامبر اکرم (ص) و حضرت علی (ع) بود و ازجمله اولین اسلامآورندگان اهل یثرب و همچنین در زمره هفتادوسه نفر از قبیله اوس است که برای شرکت در مراسم حج از یثرب به مکه آمدند و در عقبه دوم با پیامبر (ص) بیعت کرده و در این پیمان، حمایت و ایثار خود را نسبت به پیامبر (ص) و اسلام اعلام نمودند. وی در نبردهای سهگانه که در دوران حکومت حضرت علی (ع) رخ داد، نقش بسزایی داشت و در این مبارزات در رکاب ایشان بود (ابن اثیر، 1409، ج 5: 275) زمانی که امام علی (ع) به خلافت رسیدند، والی مکه ـ خالد بن عاص بن مغیره مخزومی ـ را که از طرف خلیفه سوم ـ عثمان ـ به ولایت این منطقه رسیده بود از سمت خود عزل کرده و بهجای او ابوقتاده انصاری را به فرمانداری مکه منصوب کرد.
کلیدواژه ها :
امام علی (ع) ،شخصیت ،حکومت ،سیاسی ،انصار
https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1473153/%D8%A8%D8%B1%D8%B1%D8%B3%DB%8C-%D8%B1%D9%88%D8%A7%D8%A8%D8%B7-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%B4%D8%AE%D8%B5%DB%8C%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D9%86%D8%B5%D8%A7%D8%B1-%D8%AF%D8%B1-%D8%AF%D9%88%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AD%DA%A9%D9%88%D9%85%D8%AA-%D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85-%D8%B9%D9%84%DB%8C-%D8%B9