محمودرضا امینی - حدود 9 سال قبل ظاهرا به خاطر اختلافاتی که بر سر نتایج انتخابات ریاست جمهوری مطرح بود، شاهد تظاهرات و کنش ها و واکنش های سیاسی در کشور بودیم. رفته رفته اعتراضات به سمتی حرکت کرد که کمتر در فضای پس از انقلاب شاهد این رفتارها بودیم.

اینکه چه اتفاقی افتاد تا کنش ها و واکنش های سیاسی سال ۸۸ به فتنه معروف شد، دلایلی دارد. مهمترین دلیل این است که بخش مهمی از خواص و مسوولان کشور را درگیر ماجرا شده، فرآیند اداره کشور معطل گردید، جمعیت های متنوعی به خیابان کشیده شدند و سناریوهای مختلفی از جمله کشته سازی ها را مطرح شد تا فتنه گران بتوانند به اهداف خود دست یابند.

شرایط فتنه 88 به نحوی بود که در مقابل برهنه کردن و آتش زدن یک بسیجی عده ای از خواص سکوت کردند، اموال عمومی نابود شده و به غارت رفت، هیچ کس اعتراض نکرد. این در حالی است که شاهد همراهی و همصدایی بعضی از خواص با دشمنان قسم خورده انقلاب اسلامی بودیم و به این همراهی نیز کسی اعتراض نمی کرد. حتی وقتی دیدند که در کنار آمریکا و رژیم اشغالگر قدس و سلطنت طلب ها و منافقین، رقاصه ها و مطرب ها هم به میدان آمده و از آشوب های داخلی ایران حمایت می کنند، باز هم صدای اعتراض از این افراد بلند نشد.

این سکوت و همراهی نشان می دهد، داستان فتنه سال 88 با وقایع مشابه قبل از آن متفاوت بود و اگر بخواهیم بدانیم این فتنه بلاخیز چه ماهیتی داشت، باید بگوییم که ماهیت فتنه انحراف و کج اندیشی خواص در تفکر، فرصت طلبی دشمنان خاموش برای مقابله با جمهوری اسلامی و مقابله با عوامل قدرت جمهوری اسلامی بود.

یعنی دشمنانی که از رهبری، سپاه، شورای نگهبان کینه قدیمی داشته و دارند، به میدان آمدند و هدف آنها نیز تخطئه ارزش ها و تغییر باورها و ارزش های ملت ایران بود. در شعارهای آنها نیز دیدیم که تغییر در ارزش های دینی و باورهای انقلابی مردم هدف بود. به همین به قرآن و ولایت حمله کردند و در نهایت نیز شعار نه غزه و نه لبنان سردادند.

بالاخره مردم در فضای انتخابات در جناح های مختلف تقسیم شدند، اما در ادامه مسیر مخالفت با دولت مطرح نبود. وقتی مخالفت ها را مشاهده کردیم، دیدیم که کسی با دولت مخالفت نمی کند، بلکه با نظام و شعائر اسلامی و رهبری و برخی ارکان مهم نظام مخالف بودند.

وقتی شرایط را با دقت ارزیابی کنیم، به این نتیجه می رسیم که یک برنامه ریزی دقیق و حساب شده در کار بود تا جمهوری اسلامی را ساقط کنند. به همین دلیل اتاق فکر داخلی و خارجی راه اندازی کردند. امثال مهاجرانی و سروش وظیفه داشتند میان اتاق فکر داخلی با حضور کسانی چون تاجزاده و حجاریان و بهزاد نبوی ها، با اتاق فکر خارجی با حضور آمریکا و اسرائیل و سلطنت طلبها و منافقین و رقاصه ها و مطرب ها رابطه برقرار کنند.

با تحلیل وقایع فتنه 88 در می یابیم که دشمنان و فتنه گران هر گامی که بر می داشتند به سمت هدفی مشخص بود، اما اهداف آنها محقق نمی شد. ابطال انتخابات، تضعیف شورای نگهبان و سپاه، تضیف دولت، منفعل کردن مجلس و بالاخره تضعیف رهبری از اهداف گام به گام آنها بود. اما این اهداف هیچ کدام محقق نشد. با این وجود گام به گام پیشروی می کردند و در نهایت شاهد تعرض به شعائر اسلامی از سوی فتنه گران را شاهد بودیم.

در آستانه نهم دی 88 فتنه گران نیت اصلی خود را نمایان کرده و علیه شعائر و نمادهای اصلی اسلامی مانند قرآن، سیدالشهدا (ع) و اساس و بنیان های فکری انقلاب اسلامی شعار دادند. این شعارها نشان می داد که فتنه گران اساسا می خواستند ضدیت با اسلام و فرهنگ های اسلامی و نمادهای که مربوط به اسلام باشد را هدف قرار دهند. به همین دلیل به سمت قرآن و امام حسین (ع) و رهبری رفتند. در این لحظه تاریخی دیگر مردم صبر نکردند و با حضور در خیابان ها و خلق حماسه نهم دی، مسیر دیگری را در تاریخ انقلاب اسلامی رقم زدند.

حال این پرسش مطرح می شود که آیا فتنه به پایان رسیده است؟ فتنه گران ناامید و سرخورده شده و دست از توطئه برداشته اند؟ و ما دیگر شاهد فتنه های جدیدی نخواهیم بود؟ به طور قطع این فتنه تمام نشده است. فتنه گران به دنبال تغییر راهبرد نیستند، بلکه به دنبال تغییر تاکتیک هستند. چرا که هدف آنها تغییر نظام و اضمحلال شعائر اسلامی است.

برای اثبات ادعای فوق باید به این نکته توجه کرد که ساکتین فتنه امروز هم فعال بوده و در مناصب مختلف نظام حضور دارند. امروز کسانی که بر سر قدرت هستند، سینه چاک تغییر وضعیت حصر و تغییر وضعیت سران فتنه هستند. به عنوان نمونه نماینده مجلس می گوید از فتنه نباید ابزار تفرقه درست کرد. باید به این فرد گفت، درست است که نباید از فتنه ابزار تفرقه درست شود، اما آیا با بی توجهی و فراموشی فتنه، می توان از کنار مشکلات به سادگی عبور کرد؟

دو سالی است که جریان هایی که زندان رفتند و اعتراف کردند، آرام آرام در حال بازسازی جایگاه نظری خود با استفاده از ظرفیت هایی که در مجلس و دولت دارند، هستند و به دنبال تطهیر خود بوده و این یک خطر جدی برای نظام ما است. این ساده نیست که یک نفر به جرم هدایت و رهبری فتنه در حصر باشد و گروه دیگری از او در مجلس و دولت و رسانه ها حمایت کرده و خود این فرد هم که در حصر است، مدام بیانیه و اطلاعیه صادر کند. ساده نیست کسانی که جرمی مرتکب شده و زندانی شده اند و اعتراف کرده اند، امروز آرام آرام به دنبال بازسازی جایگاه خود در جامعه باشند. این تحرکات نشان می دهد که خبرهایی در راه است. حتی برخی از کنش ها و واکنش های سیاسی نشان دهنده وقوع اتفاقاتی تازه در فضای سیاسی کشور است که باید نسبت به آن هوشیار باشیم.

رهبری معظم انقلاب اسلامی به صراحت هشدار دادند که باید مراقب فتنه های جدید در سال 98 بود. به طور قطع ما با فتنه های بزرگ تری در سال 98 روبه رو خواهیم بود و یک فتنه جدی در راه است. در فتنه جدید نیز بار دیگر موضوع و محور اصلی، اسلام، جمهوری اسلامی، رهبری، شورای نگهبان و سپاه پاسداران است.

البته فتنه گران در سال 98 تغییر تاکتیک خواهند داد. به عنوان نمونه آنها به این تحلیل رسیده اند، کسانی که توانستیم در سال 88 به خیابان بکشانیم، از متن جامعه نبودند و شادخواران و یا جوانان و نوجوانان بودند. این افراد در برابر سختی ها مقاوم نبودند و به همین دلیل بعد از چند ماه به خانه ها بازگشتند.

به همین دلیل فتنه گران برای سال 98، به دنبال این هستند که نیروهایی را به خیابان بیاورند که مقاوم تر باشند. مانند کسانی که جنگ را تجربه کرده، جهاد را تجربه کرده و یا در روستاها و مناطق دور افتاده به دنبال کار جهادی هستند.

موضوع دیگر این است که در فتنه آینده، بیشتر فرهیختگان جلودار خواهند بود. یعنی همان عوامل فتنه 88 حضور دارند، اما اینبار در پشت پرده هستند و جلوداران اصلی در ظاهر فرهیختگان جامعه خواهند بود. به همین دلیل فتنه گران به دنبال یارگیری از میان علما و اساتید  دانشگاهی و حوزی هستند. آنها به دنبال استفاده از چهره های دینی و مذهبی در فتنه 98 هستند و لذا حساسیت فتنه 98 به مراتب بیشتر از فتنه 88 است. در فتنه 98 یک حمله همه جانبه تری به اساس و اصول نظام را شاهد خواهیم بود و سرمایه گذاری بیشتری نیز از سوی دشمنان خارجی در این زمینه انجام می شود و شاید شاهد حضور کشورهای بیشتری در اتاق فکر خارجی فتنه باشیم.

حتی ممکن است که به برخی از قوائد و تصمیم های بین المللی هم چنگ اندازی کنند. مانند موضوع برجام که می خواهند از آن به عنوان بستری برای فتنه 98 استفاده کنند.

به هر حال باید تاکید کرد که در فتنه آینده، با فتنه خطرناک تر و پیچیده تری روبه رو خواهیم بود، اما اهداف اصلی همان هدف های سال 88 است. به عبارتی آنها به دنبال تغییر باورهای اسلامی، تغییر نظام، هدف قرار دادن اقتدار و صلابت رهبری، شورای نگهبان و سپاه پاسداران هستند.

اگر در این شرایط هوشیار نباشیم و در راه ولایت حرکت نکنیم، به طور قطع با آسیب های جدی تری روبه رو شده و اگر با هوشیاری به دنبال ولایت گام برداریم، این فتنه را نیز مانند فتنه های گذشته خنثی خواهیم کرد.