**********...شهدای فشارکی آرمیده در بهشت زهرای تهران...**********
منتشر شده در ایثار پرس
دکتر سید جواد هاشمی فشارکی
- شناسه : 8232
- 03 دی 1400 - 7:14
http://www.isarpress.ir/?p=8232
در این نوشتار نخست چکیده اطلاعاتی از شهیدان والامقام فشارکی ارایه شده ، سپس پنج شهید عزیز فشارکی آرمیده در بهشت زهرای تهران بیان گردیده است .
من المومنین رجال صدقوا ما عاهدوا الله علیه فمنهم من قضی نحبه
و منهم من ینتظر ومابدلوا تبدیلا
(سوره احزاب آیه ۲۳)
امروز، به فضل همین شهادتها و به برکت خون شهدا، ملت ما، ملت سربلند و آبرومندی است و ملتها آبرو و عزت را این گونه باید پیدا کنند. امام خمینی(ره)
روز به روز باید نکته یابی و نکته سنجی زندگی شهدا در جامعه ما رواج پیدا کند.
امام خامنهای
شهدا با مجاهده، فداکاری وایثارجان خود، ازطریق خون اهدایی شان، خود را در جامعه جاوید کرده و برجامعه تاثیرات معنوی میگذارند و محیط را برای دیگران مساعد میکنند. و بدین جهت هیچکس حقی به اندازه شهدا بربشریت ندارند .
ای خوشا با فرق خونین در لقاء یار رفتن سرجدا پیکر جدا در محفل دلدار رفتن
شعر درج شده در وصیت نامه شهید مرتضی غلامی فشارکی وشهید امیرحسین آقاجانی فشارکی )
ملتی که کمتر از دوسال از نظام وابسته و ظالم ستم شاهی رهاشده بودودرحال شکل گیری نظام مردم سالاری دینی بود؛ به یکباره با هجوم همه جانبه ارتش بعث عراق به نیابت از غرب وشرق و تمامی دشمنان انسانیت و اسلام واقع میشود.و مردمی ترین و مقدس ترین دفاع جبهه حق علیه باطل در سرتاسرکشور شکل میگیرد و در این راه عزیزترین افراد خون پاکشان را اهدا وکشور وانقلاب را بیمه و تضمین بخشیدند . اصفهان نقش بی بدیلی بخود میگیرد و دراین میان اقوام فشارکی نقش برجسته وممتازی داشتند.
اقوام فشارکیها ، شامل تمامی اقوام نسبی و سببی وصلتهای درجه یک صورت گرفته را شامل میشود، که از میان جامعه فشارکیها ، تعداد ۶۹ نفر تاکنون به شهادت رسیده اند و تقدیم اسلام وانقلاب شده اند.
شهدای والامقام فشارکی ، به ترتیب الفبا دارای این نام خانوادگیها میباشند : اثنیعشری – احمدی فشارکی – اشجع – آقاجانی فشارکی – باب الخانی – بورانی – جعفری فشارکی – حاج شریفی – حسینی فشارکی – خوشبخت – سلمانی فشارکی – سوریان – شمس – عظیمی اصفهانی – علیمرادی – فشارکی - غلامی فشارکی – محمدی فشارکی -مطلبی فشارکی- هاشمی فشارکی
از این تعداد دو نفر خانم که مسنترین و خردسالترین شهید هستند مادر بزرگ (شهیده فاطمه مطلبی فشارکی) و نوه ( طیبه مطلبی فشارکی) بودهاند که بر اثر بمباران هوایی دشمن به شهادت رسیده و مابقی جزء رزمندگان دفاع مقدس بودهاند.
همچنین یک شهید عزیز( حمیدرضا باب الخانی ) نیز از مدافعان حرم می باشد که در سوریه به شهادت رسید .
6 تن از این شهدای والامقام در فشارک ، ۵۲ شهید فشارکی در گلزار شهدای اصفهان، 1 شهید در گلزار شهدای چهاردانگه تهران ، 3 شهید در گلزار شهدای ریحان آباد ورامین و 1 شهید در جعفر آباد ورامین ، 3 شهید نیز در بهشت زهرای تهران و 2 تن نیز بی مزار و گلنامند و در جبهه های دفاع مقدس ماوا گزیده اند .
******************************
شهید حسن (حسین) اثنی عشری [1]
فرزند : شهید عباس علی –تاریخ تولد:5/5/ 1323 - تاریخ شهادت: 21/10/65 - تاریخ رجعت پیکر: 21/11/75
- بسیجی شهید حاج حسین اثنی عشری نایینی در سال 1323 در شهرستان ورامین چهار ماه پس از فوت پدر پا به عرصه وجود نهاد. (نام سجلی وی حسن و مشهور به حسین بود). پدرش از متعمدین منطقه و مرجع امینی برای رفع مشکلات مردم بود و از سوی دیگر با برنامههای ضد اسلامی و ضد مردمی رژیم شاه از آغاز مخالفت مینمود و لذا همواره در معرض توطئه رژیم پهلوی قرار داشت و عاقبت نیز در شب 23 رمضان المبارک سال 1365 ه.ق با مرگی مشکوک چشم از جهان فرو بست. مادرش طیبه آقاجانی فشارکی وی را چهار ماه پس از شهادت پدر، وضع حمل نمود. او در دامان مادری فداکار و شجاع و در کنار دو برادر بزرگترش با مکتب سرخ علوی آشنا گردید و در طوفان ناملایمات چون فولاد آبدیده شد. و از مادر زینبگونهاش آموخت، که در دشوارترین شرایط باید متکی به اراده خداوند بود. و بی منت دیگران باید زیست. در دوران کودکی برادر چهار سالهاش را از دست داد و غم مرگ عزیزی را برای نخستین بار تجربه کرد. با وجود مشکلات موجود در سن هفت سالگی با کمک مادر و برادر بزرگش وارد مدرسه انوشیروان گردید و با یاری خداوند متعال توانست تا مرحله اخذ دیپلم به تحصیل ادامه دهد. پس از آن جهت گذراندن دوران سربازی مامور خدمت در بندرعباس گردید.
- ایشان در26 سالگی با دختر مرحوم حاج آقا شکرالله عظیمی اصفهانی ( در شهید مهدی عظیمی[2]) از بزرگان فشارکی، ازدواج کرد و ثمره آن چهار پسر و یک دختر میباشد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی (ره)، با حضور فعال در نهادهای انقلابی و اداری مشتاقانه جامه پاسداری از اسلام و انقلاب را برتن نمود. و با تلاش مستمر در نهادهایی از جمله: جهاد سازندگی، واحد مهندسین حزب جمهوری اسلامی، نخست وزیری، وزارت امور خارجه، سازمان امور اداری و استخدامی و اداره برق و مسجد حسنی تهران نو تلاشهای مخلصانه و شبانه روزی داشت. وی از موسسان و فعالان انجمن اسلامی فشارکیهای تهران در بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بود.
- روزهای آغازین جنگ و ماجرای اشغال خرمشهر و حصر آبادان و خیانت بنی صدر در جنگ تحمیلی زندگی او را تغییر داد. و مهمترین فصل زندگی اش را رقم زد و هیچ کاری را برحضور در جبهه مهمتر نمیدانست. و از آنجا که کیان اسلامی را در خطر میدید، موقعیت شغلی و زندگی آسوده را رها نموده وبیش از 5 سال از عمر با برکت خویش را در جبهههای نبرد حق علیه باطل گذراند. و همواره حسرت عدم حضورش در مابقی دفاع مقدس را داشت. حسین آقا اهل قلم و اندیشه بود و از همان آغاز نبرد قلم بدست گرفت و لحظه لحظه صحنهها، عملیاتها، مشکلات، شهادتها، جراحتها، ایثارگریها و هر آنچه که میدید را نگاشت و بدین ترتیب آثار ارزشمندی را از خود برای آیندگان به یادگار گذاشت و از طریق همین آثار بود که به فرزندان انقلاب درس مردانگی و استقامت و ایمان آموخت و آنان را برای آغاز یک زندگی پر تلاش و سراسر مبارزه و آگاهی آماده نمود. مطالعات، تحقیقات، مقالات و خاطرات خواندنی شهید تاکنون تحت عناوین: غمنامه، جنگ نامه، سفرنامه، نوشتههای پراکنده درباره جنگ، انسان رسالهای، بسیج چیست و بسیجی کیست؟ خاطرات بین دو نماز، مانور عتیقه، ایستگاه شربت، خاطرات روزانه، مجموعه اشعار و... در حجم قابل توجهی گردآوری گردیده است.
- شهید عزیز، در امور نظم خاصی داشت و همواره به نماز جماعت، جمعه، سایر تکالیف دینی، اخلاقی و... اهمیت میداد. و دیگران را نیز به انضباط و پای بندی به اصول و فروع دین تشویق مینمود. حضور در جبهه را نعمتی بزرگ میشمرد. و همیشه از فضای ملکوتی آن سخن میگفت. اکثر اوقات فراغت خود را به مطالعه میپرداخت. چهرهای بشاش و اخلاقی کریمانه داشت، آنگونه که هرکسی در کنار او احساس آرامش مینمود. بسیار ژرفنگر و حقیقتبین بود. مسائل روز جامعه و انقلاب را بخوبی لمس کرده و تحلیل مینمود. سنگ صبور دردها و مشکلات دیگران بود. به حل مشکلات دیگران بسیار اهمیت میداد. در جمع فامیل جلساتی را تشکیل داده بود،که به مسائل فامیل رسیدگی شود. و هم در ضمن آن به تفسیر قرآن و تحلیل مسائل اجتماعی میپرداخت.
- بسیجی چهل ساله، کوله بار سنگینی از تجهیزات را بردوش میکشید و پا به پای نیروهای رزمنده؛کیلومترها پیاده روی مینمود. ترس از غیرخدا برایش مفهومی نداشت. و در زیر آتش بار شدید دشمن؛ با یاد خدا و ذکر بر لب، با شهامت قدم به جلو مینهاد. هرگز احساس خستگی یا ضعف نمیکرد. چرا که انجام وظیفه را تکلیف میدانست. و بدین سان مایه تقویت روحیه همرزمانش بود.
- از سوی دیگر هیچکدام از این امور او را از توجه به امور درسی فرزندانش باز نمیداشت. آنگونه که گاهی هنگام شروع امتحانات با ارسال تلگرافی فرزندان خود را به پشتکار در تحصیل دعوت مینمود. او عاشق بسیج بود. و معتقد بود که اگر قرار است، فرمان امام امت مبنی بر بسیجی شدن همه مردم تحقق یابد، باید اخلاق بسیجی در میان مردم رایج گردد. و لذا در مقالهای تحت عنوان، بسیج چیست و بسیجی کیست، به ارائه تعریفی جامع و زیبا از شخصیت بسیجی همت گماشت. همسنگرانش او را استاد مربی اخلاق دانسته و اعمال خود را با اعمال او محک میزدند.و او را همواره منشاء و مرجع حل مشکلات خود میدانستند. در شبهای سرد جبهه گرما بخش محفل یاران و سنگ صبورشان بود. به خستگان راه امید میبخشید و به مجروحین مدد میرساند و از این همه تکاپو و تلاش هرگز احساس خستگی نمینمود. او بسیاری از همرزمانش را تا مرزشهادت بدرقه کرد.و خود در صف منتظران به صبوری نشست.
- ایشان بارها به جبهه اعزام و مدتهای مدیدی را در جبههها بسر برد و در عملیات والفجر هشت مجروح شد. وی درسال 65 در رشته معماری قبول شد، لکن حضور درجبهه را رها نکرد. تا اینکه در سن 42 سالگی در تاریخ 21/10/65 (عملیات کربلای 5 ) در شلمچه خونین قفس تن را شکست و روح بلندش به سوی حضرت دوست پرکشید. و پیکر مطهرش در دشت سوزان شلمچه ما وا گرفت. و ده سال بعد ( 24 بهمن 1375) جسم مطهرش در بهشت زهرای تهران (قطعه 26 –ردیف 94 – شماره 53 ) آرام گرفت. و مادر وی [3] نیز، چند سال بعد( 27/4/ 1380) در قطعه خانواده شهدای بهشت زهرا (ق 55 – ر 34-ش8 ) به فرزن شهیدش پیوست.
************************************
شهید سید عباس (سید ابوالفضل) شهید هاشمی فشارکی
نام پدر: مرحوم حاج سیدمحمد - تاریخ تولد: 2/01/1321 - تاریخ شهادت: 5/01/1361
- شهید سید عباس هاشمی فشارکی، معروف به سید ابوالفضل، دوم فروردین 1321، در روستای فشارک اصفهان چشم به جهان گشود. نام پدر وی حاج سید محمد و مادر ایشان خدیجه سادات (مطهرسادات) بود.
- وی از همان اوان کودکی در یادگیری و بازگویی قرآن، و تاریخ اسلام و همچنین احوالات ائمه اطهار(ع) علاقه بسیار زیادی از خود نشان میداد.
- در زمان تحصیل در دبستان حافظ فشارک علاوه بر تحصیل در انجام امور خانه و کمک به پدر و مادر موثر و مفید و پر تلاش بود. ایشان پس از اتمام دوره ابتدایی جذب مشاغل آزاد گردید و ضمن فعالیت در امور فرهنگی، مذهبی یکی از فعالان و معتمدین حرفه تریکوبافی بشمار میآمد.و همواره میکوشید تا در کار و امور دینی وظیفه خویش را به نحو احسن انجام دهد. در همین راستا با همیاری فامیل دسته زنجیرزنی در روستای فشارک راهاندازی کرد. و هر ساله در ایام شهادت ائمه اطهار(ع) با مداحی و هدایت دسته زنجیرزنی شوری وصف ناپذیر به مراسم سوگواری میبخشید. و بیشتر اوقات هنگام عزاداری با پای برهنه و ظاهری شوریده و غمگین در کوچه پس کوچههای خاکی فشارک به عزاداری میپرداخت. همچنین ایشان هرساله در مراسم تعزیه خوانی با نقش معین البکاء شرکت مینمود.
- وی در سال1348 با دختر حاج سید اسماعیل هاشمی فشارکی ازدواج کرد و صاحب سه پسر و یک دختر شد.
- از خصوصیات بارز شهید سید ابوالفضل این بود،که از تجملگرایی و اشرافیگری میگریخت و بسیار صریح و شجاع بود و در مسائل عقیدتی و سیاسی با کسی تعارف نداشت. خصوصیاتی چون شجاعت، صریح الهجه بودن، دشمنی و مخالفت علنی با طاغوت و منافقین، علاقه و حمایت از امام از سال ۴۲، احترام شدید به روحانیت، مخالفت علنی و صریح با منحرفین و منافقین در فامیل از ایشان چهرهای خاص بوجود آورده که غالباً ایشان را سیدالشهداء شهدای فشارک مینامند.
- وی مطیع اوامر حضرت امام (ره) بود، و بصیرت و بینش انقلابی بسیار بالایی داشت. و در زمان ریاست جمهوری بنی صدر نسبت به وی بدبین بود، و علیه بنی صدر با تمام قاطعیت روشنگری و انتقاد میکرد.
- سید ابوالفضل مقلد حضرت امام (ره) بود. و در مبارزات مردم مسلمان ایران به رهبری امام علیه رژیم پهلوی با پخش و تکثیر اعلامیه و نوار حضوری فعال و مستمر در انقلاب داشت و در درگیریهای خیابانی خودروی شخصی خویش را که با زحمت خریداری کرده بود. برای آوردن شن و ماسه و ساختن سنگر در اختیار انقلابیون مسلمان گذاشته بود.
- شهید پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تشکیل کمیتههای انقلاب بفرمان حضرت امام (ره) شب و روز مشغول فعالیت در کلانتریهای 1، 6، 10، 15، و 21 و مرکزی تهران شد.ایشان در زمره فرماندهان کمیته انقلاب اسلامی بود.
- وی در خلال مسئولیت در کمیته و با وجود داشتن چهار فرزند، چندین مرتبه عازم جبهههای نبرد حق علیه باطل گردید؛ تا اینکه در فروردین سال 1361 با استفاده از مرخصی ایام تعطیلات عازم جبهههای جنوب شد، و در تیپ کمیته در جبهه حضور یافت. و علاقه و ارادت وافر ایشان به قمر بنی هاشم (ع) باعث شد؛ تا در در مرحله سوم عملیات فتح المبین به واسطه انفجار مین با هدیه چشم و دستشان در پنجم فروردین 1361 در جبهه شوش دانیال به شهادت رسد. تقوا را با جهاد و عشق به ائمه(ع) و امام در هم آمیخت و با اقتدا به هم نام خود حضرت ابالفضل(ع) پیوست و بسوی مبداء هستی بال افشان شد و گلزار شهدای[4] بهشت زهرای تهران ( قـطعـه :۲۴ ، ردیـف :۱۱۸ ، شـماره :۴۳) پذیرای پیکر مطهر ایشان گردید.
********************************
شهید مهدی عظیمی اصفهانی ( فشارکی )
فرزند : مرحوم حاج شکرالله تاریخ تولد: 15/9/1344 تاریخ شهادت: 5/9/1361
- شهید مهدی عظیمی اصفهانی (فشارکی) در پانزدهم آذر ماه 1344 مطابق با نیمه شعبان در تهران دیده به جهان گشود. پدرش حاج آقا شکرالله عظیمی از بزرگان فشارکی و مادر حاجیه خانم صدیقه آقاجونی فشارکی بود.
- رمضان سال 1361 جهت یادگیری فنون نظامی به پادگان امام حسین (ع) اعزام و پس از آموزش در تاریخ ششم آبان 1361، مطابق با دهم محرم الحرام هزار و سیصد و شصت و یک به منطقه اسلام آباد غرب اعزام شد.
- مهدی در تاریخ پنجم آذرماه 1361 و یک به جبهه سوماردر منطقه میان تنگ اعزام شد. و هنگام دیده بانی زیر رگبار گلولههای دشمن بعثی قرار گرفت. و به فیض عظیم شهادت نائل گردید. و از جسد ایشان به علت شدت آتش دشمن به جز پاها و قدری استخوان چیزی باقی نمانده بود.
- پیکر مطهر و غرق بخون شهید بعد از تشییع، در گلزار شهدای بهشت زهرا ( قـطعـه :۲۸ ، ردیـف :۴۷ ، شـماره :۷) آرام گرفت.
- پدر بزرگوار شهید"حاج آقا شکرالله عظیمی" در تاریخ 4/8/1373 فوت کردند و مادر شهید" حاجیه خانم صدیقه آقاجونی فشارکی" در روز 15/12/ 1391 تشییع و تدفین و پیکر هر دو در قطعه خانواده شهدا در بهشت زهرا آرام یافته است.
*******************************
- شهید محمد علی فشارکیان
فرزند : عباس – تاریخ تولد: 7/10/1343 تاریخ شهادت: 20/2/1361
شهید محمد علی فشارکیان از شهدای منطقه دو تهران، در سال 1343 در تهران در خانوادهای مذهبی به دنیا آمد. وی از طریق بسیج سپاه پاسداران گردان ابوطالب به جبهههای حق علیه باطل اعزام ودر بیستم اردیبهشت ماه سال 61 در عملیات رمضان در شلمچه بر اثر اصابت ترکش خمپاره در حالیکه تمام پیکر مطهرش سوخته بود به شهادت رسید. او تنها فرزند پسر خانواده بود و زمان شهادت تنها 17 سال داشت.
مادر شهید محمد علی فشارکیان در دیدارهایی که مسئولان از این خانواده داشتند در مورد شهادت فرزندش اینچنین بیان میکند: محمد که به شهادت رسید به مدت 5 سال از وی خبری نبود و مفقود الاثر بود من به عنوان پشتیبان جبهه در اهواز بودم و با مادران دیگر دوخت و دوز البسه رزمندگان را انجام میدادیم، در حین شستشو ناگهان متوجه شدم یک کاپشنی وجود دارد که پشت آن نوشته شده است محمد علی فشارکیان، همین امر باعث شد یقین کنم محمد به شهادت رسیده است، دوستان گفتن کاپشن را به یادگار نگه دار، اما من آنرا برای احتیاج رزمندگان فرستادم.
وی درباره نحوه پیدا شدن شهیدش میگوید: یک خبرنگار هم محلی ما در خیابان غیاثی 17 شهریور بود برای برنامه خبری فتح خرمشهر به آنجا میرود ناگهان در منطقهای پشت سنگری یک جنازه را با آرم و علائم و کارت شناسایی میبیند ناگهان شهید فشارکیان را با توجه به هم محلی بودن میشناسد و برای اطلاع به محل مراجعه میکند آنجا بود که شهید فشارکیان پیدا شد.
مزار شهید محمد علی فشارکیان در گلزار شهدای بهشت زهرا(س) قطعه 26 ، ردیف 59 ، شماره 9 قرار دارد.
( این شهید والامقام تشابه فامیلی دارد ولی نسبت فامیلی آن با اقوام فشارکی یافت نشد ؛ معهذا به جهت شباهت اسمی در اینجا معرفی شده است)
************************************
کتاب “گنجینه معارف شهدای فشارکی(آخرین سفارشها و نواهای آسمانیان)”بهعنوان نــدای آسمــانیــان شهدای فشارکی و پیک پیامهای فشارکی وآخرین سفارشهای آسمانیان فشارکی به ما جاماندگان و نیز نسلهای بعدی آنان، نزدیکان و علاقمندان، جهت بهرهمندی بهتر و بیشتر گروههای مختلف سنی و شغلی تقدیم میگردد.
به منظور بهره برداری بیشتر، این اثر در چهار فصل زیر تدوین و ارایه شده است:
فصل اول: اختصاص به شهدا در آینه آمار دارد وخلاصه وضعیت شهدای فشارکی بوده و اطلاعاتی از معارف شهدای فشارکی ارایه شده است.
فصل دوم: وصیتنامه موضوعی شهدا، با رویکردی کاملاً ابداعی و جدید، جهت سهولت بهرهبرداری از وصایای شهدا تدوین گردیده است
فصل سوم[۱]: تحت عنوان سیمای شهید بوده، که در این فصل خلاصهای از زندگینامه شهدای فشارکی به همراه تصاویر شهدا ارایه شده است.
در فصل چهارم، متن وصیتنامه شهدای فشارکی به قلم خود شهدا ارایه گردیده است.
در پیوست نیز برخی موارد مرتبط ارایه شده است.
************************************
[1] مادر مرحوم وی و همسر این شهید عزیز، از بانوان مومنه فشارکی میباشند.
[2] این شهید عزیز فشارکی، دراین کتاب معرفی شده است.
[3] مرحومه حاجیه خانم طیبه فشارکی
[4] قطعه 24، ردیف 118، شماره 43
http://www.isarpress.ir/?p=8232
http://www.isarpress.ir/1400/10/03/%d8%b4%d9%87%d8%af%d8%a7%db%8c-%d9%81%d8%b4%d8%a7%d8%b1%da%a9%db%8c-%d8%a2%d8%b1%d9%85%db%8c%d8%af%d9%87-%d8%af%d8%b1-%d8%a8%d9%87%d8%b4%d8%aa-%d8%b2%d9%87%d8%b1%d8%a7%db%8c-%d8%aa%d9%87%d8%b1%d8%a7/
https://javadfesharaki.blog.ir/1400/10/03/%D8%B4%D9%87%D8%AF%D8%A7%DB%8C-%D9%81%D8%B4%D8%A7%D8%B1%DA%A9%DB%8C-%D8%A2%D8%B1%D9%85%DB%8C%D8%AF%D9%87-%D8%AF%D8%B1-%D8%A8%D9%87%D8%B4%D8%AA-%D8%B2%D9%87%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D9%87%D8%B1%D8%A7%D9%86