راز و رمز تربت حرم امام حسین ع و نقش خاک کربلا در نهضت حسینی
مسجد جامع جعفریه تهران نو / 27 تیر 1404 / دکتر سید جواد هاشمی فشارکی
مدت زمان : 24:36
راز و رمز تربت حرم امام حسین ع و نقش خاک کربلا در نهضت حسینی
راز و رمز تربت حرم امام حسین ع و نقش خاک کربلا در نهضت حسینی
فهرست مطالب بیان شده :
خاک و اهمیتش در عالم خلقت
خاک مخلوطی از مواد معدنی، مواد آلی، گازها، مایعات و ارگانیسمها است که در کنار هم حیات را امکانپذیر کردهاند/ چهار وظیفه اصلی دارد:
- محیطی برای رشد گیاهان است .
- زیستگاه وتجزیه جانداران انسان و حیوانات است.
- محیطی برای جمعآوری، تأمین و تصفیه آب است.
- اصلاحکننده دمای هوا است.
- انالله ونالیه راجعون / از خاکیم و به خاک برمیگردیم .50 سال نیستم . 80 سال خاکیم
- مرغ باغ ملکوتم نیم از عالم خاک
- چند روزی قفسی ساخته ام از بدنم
- ای خوش آن روز که پرواز کنم تا بر دوست
- به هوای سر کویش پر و بالی بزنم
- از خاک تا افلاک / برسد به لقا الله /
- خاک شو پیش از آن که خاک شوی./ خاک شو تا گُل بروید در وجودت رنگ رنگ.
- ضربالمثل "خاک سرده" به این معناست که گذشت زمان درد و اندوه را کاهش میدهد و به تدریج از شدت آن میکاهد
- خاک شرعی جز مطهرات / خوردن خاک نیز حرام
خاک کربلا در نهضت حسینی
- طبق روایات متعدد، جبرئیل تربت سرخ کربلا را برای پیامبر آورده که سبب تأثر آن حضرت شد.
- روایات زیادی از امامان معصوم در فضیلت تربت بیان شده و ساختن مهر و سجده بر آن هنگاه نماز و ساختن تسبیح از تربت استحباب دارد. برای تربت آثاری شمرده شده، از جمله خوردن مقدار کمی از تربت برای شفای بیمار، همراه داشتن برای ترس از ایمنی، برداشتن کام نوزاد، دفن مقداری از تربت همراه میت برای کاهش عذاب قبر و آثار دیگر.
سجده بر تربت کربلا خاطره فداکاری سالار شهیدان حسین بن علی(ع) را در قلوب افراد نمازگزار زنده می کند و ارواح پاک و دل های بیدار را دعوت به پیروی از آن مکتب عالی نموده، روح جانبازی و فداکاری را در زمینه های مساعد تقویت می نماید. - امام صادق (ع) فرمود: سجده بر تربت قبر حسین (ع) تا زمین هفتم را نور باران می کند و کسی که تسبیحی از خاک مرقد حسین (ع) را با خود داشته باشد، تسبیح گوی حق محسوب می شود، اگر چه با آن تسبیح هم نگوید.وسائل الشیعه، ج ۳ ص ۶۰۸
- عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ ع قَالَ: خَلَقَ اللَّهُ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى أَرْضَ کَرْبَلَاءَ قَبْلَ أَنْ یَخْلُقَ الْکَعْبَةَ بِأَرْبَعَةٍ وَ عِشْرِینَ أَلْفَ عَامٍ. وَ قَدَّسَهَا وَ بَارَکَ عَلَیْهَا. فَمَا زَالَتْ قَبْلَ خَلْقِ اللَّهِ الْخَلْقَ، مُقَدَّسَةً مُبَارَکَةً، وَ لَا تَزَالُ کَذَلِکَ حَتَّى یَجْعَلَهَا اللَّهُ أَفْضَلَ أَرْضٍ فِی الْجَنَّةِ، وَ أَفْضَلَ مَنْزِلٍ وَ مَسْکَنٍ یُسْکِنُ اللَّهُ فِیهِ أَوْلِیَاءَهُ فِی الْجَنَّةِ. (کامل الزیارات، ص 268) خداوند متعال بیست و چهار هزار سال قبل از اینکه کعبه را خلق کند زمین کربلا را خلق کرد و آن را مقدس و مبارکتر از کعبه کرد. و قبل از اینکه خداوند جهان را خلق کند مقدس و مبارک بود و هنوز نیز همانگونه است تا اینکه آن را بهترین خاک در بهشت قرار میدهد و بهترین منزل و مسکنی که در آن اولیائش را در بهشت ساکن میکند قرار خواهد داد.
شرافت و فضیلت خاک کربلا
- شرافت ذاتی: خاک کربلا به دلیل قرار گرفتن قبر امام حسین(ع) و اتفاقات عاشورا، از شرافت خاصی برخوردار است.
- خاک کربلا به دلیل قدمهای مجاهدان و آمیخته شدن با خون شهدا، به ویژه امام حسین (ع)،
- به ارزش رسید و تقدس یافت / رنگ سرخ به خود گرفته
- حتی از خاک قبر پیغمبر (ص) و امیرالمومنین (ع) هم مقدستر است چون خوردن خاک انها حرام است و شفانیست
- السلام علیک یا ثار الله و ابنَ ثاره و الوِتر المَوتور؛ / سلام بر تو ای خون خدا و فرزند خـون او! سـلام بر تو ای یگانۀ دوران.
- خاک کربلا و زمین آن نیز از فضیلتهای خاصی برخوردار است.
- کربلا بهترین جای بهشت
- فضیلت و برتری زمین کربلا به زمین مکه
- امام صادق(ع): عن ابی عبدالله ع: «إِنَّ أَرْضَ الْکَعْبَةِ قَالَتْ مَنْ مِثْلِی وَ قَدْ بَنَى اللَّهُ بَیْتَهُ [بُنِیَ بَیْتُ اللَّهِ] عَلَى ظَهْرِی وَ یَأْتِینِی النَّاسُ مِنْ کُلِّ فَجٍّ عَمِیقٍ وَ جُعِلْتُ حَرَمَ اللَّهِ وَ أَمْنَهُ! فَأَوْحَى اللَّهُ إِلَیْهَا: أَنْ کُفِّی وَ قِرِّی فَوَ عِزَّتِی وَ جَلَالِی مَا فَضْلُ مَا فُضِّلْتِ بِهِ فِیمَا أَعْطَیْتُ بِهِ أَرْضَ کَرْبَلَاءَ إِلَّا بِمَنْزِلَةِ الْإِبْرَةِ غُرِسَتْ [غُمِسَتْ] فِی الْبَحْرِ فَحَمَلَتْ مِنْ مَاءِ الْبَحْرِ وَ لَوْ لَا تُرْبَةُ کَرْبَلَاءَ مَا فَضَّلْتُکِ وَ لَوْ لَا مَا تَضَمَّنَتْهُ أَرْضُ کَرْبَلَاءَ لَمَا خَلَقْتُکِ وَ لَا خَلَقْتُ الْبَیْتَ الَّذِی افْتَخَرْتِ بِهِ فَقِرِّی وَ اسْتَقِرِّی وَ کُونِی دُنْیَا مُتَوَاضِعاً ذَلِیلًا مَهِیناً غَیْرَ مُسْتَنْکِفٍ وَ لَا مُسْتَکْبِرٍ لِأَرْضِ کَرْبَلَاءَ وَ إِلَّا سُخْتُ بِکِ وَ هَوَیْتُ بِکِ فِی نَارِ جَهَنَّم.» (کامل الزیارات، ص 267)
- زمین کعبه در مقام مفاخرت گفت: کدام زمین مثل من است، و حال آنکه خداوند خانهاش را بر پشت من بنا کرده و مردم از هر راه دورى متوجه من مىشوند، و حرم خدا و مأمن قرار داده شدهام؟ خداوند متعال به سویش وحى کرد و فرمود: بس کن و آرام بگیر، به عزّت و جلال خودم قسم آنچه را که تو براى خود فضیلت مىدانى در قیاس با فضیلتى که به زمین کربلاء اعطاء نمودهام همچون قطرهاى است نسبت به آب دریا که سوزنى را در آن فرو برند و آن قطره را با خود بر دارد، و اساسا اگر خاک کربلاء نبود این فضیلت براى تو نبود و نیز اگر نبود آنچه که این خاک آن را در بر دارد تو را نمىآفریدم و بیتى را که تو به آن افتخار مىکنى خلق نمىکردم بنا بر این آرام بگیر و ساکت باش و متواضع و خوار و نرم باش و نسبت به زمین کربلا استنکاف و استکبار و طغیانى از خود نشان مده و الّا تو را فرو برده و در آتش جهنّم قرارت مىدهم.
- فضیلت زمین کربلا بر مکه : قََالَ عَلِیُّ بْنُ الْحُسَیْنِ ع: «اتَّخَذَ اللَّهُ أَرْضَ کَرْبَلَاءَ حَرَماً آمِناً مُبَارَکاً قَبْلَ أَنْ یَخْلُقَ اللَّهُ أَرْضَ الْکَعْبَةِ وَ یَتَّخِذَهَا حَرَماً بِأَرْبَعَةٍ وَ عِشْرِینَ أَلْفَ عَامٍ وَ أَنَّهُ إِذَا زَلْزَلَ اللَّهُ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى الْأَرْضَ وَ سَیَّرَهَا رُفِعَتْ کَمَا هِیَ بِتُرْبَتِهَا نُورَانِیَّةً صَافِیَةً فَجُعِلَتْ فِی أَفْضَلِ رَوْضَةٍ مِنْ رِیَاضِ الْجَنَّةِ وَ أَفْضَلِ مَسْکَنٍ فِی الْجَنَّةِ لَا یَسْکُنُهَا إِلَّا النَّبِیُّونَ وَ الْمُرْسَلُونَ أَوْ قَالَ أُولُوا الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ وَ إِنَّهَا لَتَزْهَرُ بَیْنَ رِیَاضِ الْجَنَّةِ کَمَا یَزْهَرُ الْکَوْکَبُ الدُّرِّیُّ بَیْنَ الْکَوَاکِبِ لِأَهْلِ الْأَرْضِ یَغْشَى نُورُهَا أَبْصَارَ أَهْلِ الْجَنَّةِ جَمِیعاً وَ هِیَ تُنَادِی أَنَا أَرْضُ اللَّهِ الْمُقَدَّسَةُ الطَّیِّبَةُ الْمُبَارَکَةُ الَّتِی تَضَمَّنَتْ سَیِّدَ الشُّهَدَاءِ وَ سَیِّدَ شَبَابِ أَهْلِ الْجَنَّة.» (کامل الزیارات، ص268)
- خداوند 24هزار سال قبل از اینکه زمین کعبه را خلق کند و آن را حرم قرار دهد، زمین کربلا را آفرید و آن را حرم امن و مبارک گرداند. و هرگاه خداوند بخواهد زمین را بلرزاند(کنایه از قیامت)، زمین کربلا را همراه خاکش در حالى که نورانى و شفّاف هست بالا برده و آن را در برترین باغهاى بهشت قرار داده و بهترین مسکن در آنجا مىگردانش. و ساکن نمىشود در آن مگر انبیاء و مرسلین (ساکن نمىشود در آن مگر رسولان اولوالعزم). این زمین بین باغهاى بهشت مىدرخشد همانطور که ستاره درخشنده بین ستارگان نورفشانى مىنماید. شدت نور این زمین چشمهاى اهل بهشت را تار مىکند. و با صدائى بلند مىگوید: من زمین مقدّس و طیّب و پاکیزه و مبارکى هستم که سید الشهداء و سرور جوانان اهل بهشت را در خود دارم.
- زیرا اگر نبود شهادت امام حسین (علیهالسلام) در کربلا، امروز نه از طواف خبری بود، نه از کعبه و نه از اسلام!
- کربلا بقعه مبارکی است که در قرآن یاد شده است چنانکه در حدیث امام صادق علیه السلام می فرمایند (در تفسیرآیه 30 سوره قصص). منظور از «شاطی ء الواد الایمن» در قرآن فرات است و منظور از «البقعة المبارکة» همان کربلا می باشد.
- محل پیاده شدن سواران و بر زمین افتادن شهیدانی است که از گذشتگان کسی از آنها جلو نیفتاد از آیندگان هم کسی به مقام آنها نخواهد رسید.
- حضرت صادق علیه السلام فرمودند قبر جدم حسین بن علی علیه السلام 20 زراع در 20 زراع از چهار طرف است، باغی از باغ های بهشت و محل صعود ملائکه به آسمان است و هیچ ملک مقربی و نبی مرسلی نیست مگر آنکه از خداوند می خواهد تا آن حضرت را زیارت کند پس گروهی از آنها برای زیارت پائین می آیند و گروهی بالا می روند.
- منطق قیام امام حسین(ع) منطق شهید بود. و این پیـام را با خون نوشت تا جاودانه شود./ رمز این خاک ، انتقال پیام نهضت حسینی
خاکِ سرِ کوی تو، زنده کند مرده را
زان که شهیدان تو، جمله مسیحا دَمَند
ای که به عشقت اسیر، خیل بنی آدمند
با خبران غمت، بیخبر از عالمند
هر که غمت را خرید، عشرت عالَم فروخت
با خبران غمت، بیخبر از عالمند
(حسین)۳
کربلا ای خاک اندوه و بلا 2 / لالهزار سرخ آل مصطفی
خاک تو آغشتهی خون است و اشک / از به خاک افتادن آلالههاست
ای به درد من دوا خاک کربلا