آینده حوزه/ مکتب قم و نجف مکمل یکدیگرند/ حوزه برای تقویت ارتباط با حوزه های علمیه جهان اسلام چاره اندیشی کند/ حوزه نیازمند شبکه ماهواره ای است؛محمدجعفر طبسی در گفت وگو با شفقنا
درحالیکه ایشان از شاگردان سید محمد فشارکی، شیخ محمدتقی شیرازی و شیخ فضل الله نوری است که در زمان خود صدها عالم و مجتهد تربیت کرد
https://fa.shafaqna.com/news/845159/
زمان انتشار : ۱۰ دی ,۱۳۹۸ | ساعت : ۱۰:۲۴ | کد خبر : 845159 | پرینت
آینده حوزه/ مکتب قم و نجف مکمل یکدیگرند/ حوزه برای تقویت ارتباط با حوزه های علمیه جهان اسلام چاره اندیشی کند/ حوزه نیازمند شبکه ماهواره ای است؛محمدجعفر طبسی در گفت وگو با شفقنا
شفقنا- اعظم حاتمی: استاد و محقق حوزه علمیه قم، مکتب قم و نجف را مکمل یکدیگر دانست و گفت: حوزه علمیه قم ادامه دهنده حوزه علمیه نجف است، هیچ تنافی و تباین بین این دو مکتب نیست چه بسا در برخی مسائل فقهی و اصولی مکمل یکدیگر باشند.
حجت الاسلام والمسلمین محمدجعفر طبسی در گفت وگو با شفقنا با بیان اینکه حوزه علمیه قم را یکی از سرشاخه های مهم حوزه علمیه نجف دانست و ابراز داشت: مرحوم آیت الله حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی حوزه علمیه قم را تاسیس کرد درحالیکه ایشان از شاگردان سید محمد فشارکی، شیخ محمدتقی شیرازی و شیخ فضل الله نوری است که در زمان خود صدها عالم و مجتهد تربیت کرد که مرحوم امام خمینی، مرحوم آیت الله سید احمد شهرستانی، مرحوم آیت الله اراکی و مرحوم آیت الله شیخ محمدرضا طبسی از آن جمله هستند.
او به کارنامه حوزه علمیه قم پس از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: بدون تحقیق کارنامه حوزه در این مقطع زمانی بسیار درخشنده و بالنده است؛ تربیت مجتهد، فقیه، اعزام هزاران مبلغ از طلاب و فضلای حوزه به داخل و خارج از کشور جهت تبلیغ اسلام بخشی از خدمات حوزه علمیه قم است.
استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: تاسیس ده ها مراکز تخصصی بر غنای حوزه علمیه قم افزوده است و متاسفانه این خدمات در مقطع پس از پیروزی انقلاب تا الان هنوز برای مراکز علمی جهان بویژه الازهر مصر روشن نشده است و آنها از فعالیت های حوزه در این چهار دهه کاملا بی اطلاعند و به نظر من تنها با داشتن یک شبکه ماهواره ای قوی در حوزه علمیه قم امکان ارائه این خدمات ارزنده به جهان اسلام میسر خواهد بود.
او ادامه داد: حوزه در طول چهاردهه اخیر خدمات بزرگی را در زمینه های مختلف و علوم گوناگون ارائه کرده است که در یک آمار سرانگشتی هزار جلد کتاب در علوم مختلف فقه، اصول، تفسیر، کلام جدید، کلام قدیم، مسائل مستحدثه توانسته به انجام رساند.
طبسی ابراز کرد: امروز جهان اسلام بویژه جوانان تشنه معارف و فکر اهل بیت هستند و این وظیفه حوزویان است که فکر ناب اهل بیت را به دنیا منعکس کنیم.
حوزه ها به رسالت خود در رابطه با قرآن عمل نکرده اند
او ادامه داد: حوزه باید بین اسلام محمدی و اسلام اموی و داعش برای مردم جدایی انداخته و به مردم اسلام ناب را بشناساند ضمن اینکه حوزه های علمیه هنوز به رسالت اصلی خود در رابطه با قرآن آنگونه که باید و شاید عمل نکرده است. قرآن را نباید در حاشیه حوزه ها قرار دهیم بلکه باید در متن حوزه قرار گیرد چراکه این کتاب آسمانی مصدر نخست تشریع احکام الهی است.
استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه در کتابی ۸۰۰ آیه قرآن کریم مربوط به فقه را جمع آوری کردم، افزود: اگر گروهی در این زمینه کار کنند، آیات مربوط به فقه بیش از این مقدار خواهد بود.
فقه جواهری باید در حوزه علمیه رواج یابد
او ادامه داد: حوزه علمیه قم باید متوجه سخن امام خمینی باشد و آن اینکه فقه جواهری باید در حوزه علمیه رواج یابد البته این به معنای نادیده گرفته شدن مسائل مستحدثه یا عدم نوآوری در فقه نیست بلکه باید هم به به فقه بزرگان علمای سلف صالح توجه کرد و به نوآوری و مسائل مستحدثه هم توجه کنیم.
طبسی با اشاره به فعالیت پژوهشگران حوزوی در مراکز تخصصی گفت: فقه پزشکی، فقه اجتماعی، فقه سیاسی از جمله عرصه هایی است که جامعه ما خیلی به آنها نیاز دارد و بخشی از پیکره حوزه به سمت تخصص گرایی حرکت کرده است درحالیکه قبل از انقلاب چنین روندی یا نبوده یا خیلی کمرنگ بوده است.
او در مورد کم توجهی به علومی چون قرآن پژوهی، فلسفه و امثال آن در حوزه های علمیه گفت: توجه به قرآن و دیگر علوم در زمان های قبل کم بوده اما به این صورت که الان نیاز به قران داریم، نبوده است.
حوزه های علمیه بیشتر به مجتهدپروری روی آورده اند
استاد حوزه علمیه قم با اذعان به وجود کاستی ها و نواقص در حوزه های علمیه بیان داشت: حوزه ها در ۴۰ سال اخیر به مجتهد پروری بیشتر روی آوردند اما اینکه در سالیان اخیر تربیت مجتهد کاستی داشته باید آسیب شناسی کنیم در عین حال باید بپذیریم که زمان فعلی ما با زمان ۱۰۰ سال قبل خیلی تفاوت دارد و قبول داریم که باید به تربیت مجتهد بیشتر پرداخته شود اما باید نقائص را دید و برطرف کرد.
او با بیان اینکه خدمات حوزه های علمیه باید برای نسل حاضر تبیین شود، عنوان کرد: زمینه کارهای قرآنی الان در حوزه های علمیه نسبت به گذشته بیشتر است و لذا باید در رابطه با علوم قرآن و تفسیر قرآن بیشتر کار کرد، تفسیر قرآن را نباید جزو دروس جنبی حوزه قرار داد، علوم قرآن باید در صدر حوزه ها قرار گیرد.
طبسی در مورد خروجی حوزه های علمیه در آینده به عنوان قرآن پژوه گفت: نمی توان گفت در مقطع خاصی بتوانیم علامه طباطبایی تحویل دهیم، علامه طباطبایی در حوزه علمیه قم خون جگر خورد تا توانست ۲۰ جلد تفسیر المیزان بنویسد.
او همچنین در مورد مسیر حرکت حوزه در تنوع علوم بیان داشت: حوزه باید در سمت و سوی آنچه که مرحوم امام از ما خواستند گام بردارد و آن فقه جواهری است؛ حوزه نباید میراث گذشتگان را فراموش کند در عین اینکه به مسائل جدید هم توجه کند بویژه در زمینه پزشکی.
حوزه برای تقویت تبادل علمی بین مکتب قم و نجف چاره اندیشی کند
استاد حوزه علمیه قم، گفت: آینده حوزه علمیه قم درخشان است چون امام جعفر صادق (ع) فرمود:« از قم علم به سایر شهرها و کشورهای دیگر سرازیر می شود» به شرط اینکه درست و زیاد کوشش کنیم.
او تبادل علمی بین مکتب قم و نجف را کم دانست و بیان داشت: حوزه علمیه قم و نجف ارتباط تنگاتنگی ندارند حتی حوزه علمیه قم با الازهر هم ارتباطی ندارد لذا باید تدبیری اندیشید تا علمای آنجا را به قم دعوت کرده و آنها را در جریان دستاوردهای علمی شیعه قرار دهیم.
طبسی خواستار ارتباط عمیق حوزه های علمیه شیعه و اهل سنت شد و گفت: باید راههایی برای کاهش فاصله های میان حوزه های داخل و خارج کشور اندیشیده شود.
او مکتب قم و نجف را مکمل یکدیگر دانست و گفت: حوزه علمیه قم ادامه دهنده حوزه علمیه نجف است، هیچ تنافی و تباین بین این دو مکتب نیست چه بسا در برخی مسائل فقهی و اصولی مکمل یکدیگر باشند اما در برخی جاها مکتب نجف مکتب خاص خود را دارد و مکتب قم روش و رویه خاص خود را دارد.
ماده درسی آیات الولایه در حوزه گنجانده شود
استاد حوزه علمیه قم گفت: باید کاری کرد اسلام ناب برای مردم روشن شود امروز متاسفانه داعش چهره تحریف شده و زشتی از اسلام برای مردم ساخته و گمان می کنند اسلام درست همین است لذا فکر اهل بیت را برای مردم تبیین کنیم چون اهل بیت علیهم السلام در همه زمینه ها برای مردم حرف دارند.
او پیشنهاد کرد: حوزه های علمیه ماده درسی با عنوان آیات الولایه در کنار فقه و اصول قرار دهند و آیاتی که در شان و منزلت امام علی(ع) است را تدریس کنند. ابن حجر یکی از دانشمندان متعصب اهل سنت کتابی به نام الصواعق المفرقه می گوید در مورد امیرالمومنین ۳۰۰ آیه نازل شده است اما به ضرس قاطع می گویم که هنوز کتابی جامع و علمی و تحلیلی که این ۳۰۰ آیه را جمع کرده باشد نداریم.
انتهای پیام
https://fa.shafaqna.com/news/845159/