اخبار فشارکی ها در خبرگزاری ایانا
خبر های زیر حاوی مطالبی راجع به فشارکی ها می باشد :
http://www.iana.ir/newsstudios/archive/?query=%D9%81%D8%B4%D8%A7%D8%B1%DA%A9%DB%8C
-
تولید 23 میلیون تن محصولات باغی در کشور
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه در حال حاضر 23 میلیون تن محصولات باغبانی در کشور تولید می شود، گفت: بخشی از این حجم تولید در فضای گلخانه و مابقی در فضای باز است که میتوان با یک هرس و یک تغذیه مناسب این میزان را به دو برابر افزایش داد.
-
خبرگان کشاورزی 100 برابر جمعیتشان تولید میکنند
باوجود اینکه در 25 سال گذشته میزان تولید محصولات کشاورزی دو برابر شده، اما ساماندهی مناسبی ندارد. در این سالها همواره میزان تولید در سالهای مختلف متفاوت است و هنوز هم در برنامه مشخصی برای میزان تولید در هر سال وجود ندارد. در واقع ما هنوز براساس نیاز کشور تولید نمیشود. متاسفانه این موضوع مورد بیتوجهی واقع شده ولی امروزه که ما با محدودیت منابع…
-
رتبه دوم ایران در جشنواره موقام ازبکستان
گروه موسیقی نستار در نخستین جشنواره بین المللی موقام که هفته گذشته ۶ تا ۱۰ سپتامبر(۱۵ تا ۱۹) شهریورماه با حضور ۳۰ گروه موسیقی برگزار شد، گروه موسیقی نستار از ایران مقام دوم جشنواره را کسب کرد و جایزه دوم این جشنواره را وزیر فرهنگ و هنر ازبکستان به گروه نستار اهدا کرد.
http://www.iana.ir/newsstudios/archive/?query=%D9%81%D8%B4%D8%A7%D8%B1%DA%A9%DB%8C
********
معاون امور باغبانی اعلام کرد
تولید 23 میلیون تن محصولات باغی در کشور
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه در حال حاضر 23 میلیون تن محصولات باغبانی در کشور تولید می شود، گفت: بخشی از این حجم تولید در فضای گلخانه و مابقی در فضای باز است که میتوان با یک هرس و یک تغذیه مناسب این میزان را به دو برابر افزایش داد.
به گزارش خبرنگار ایانا، معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: در حال حاضر ما حدود 2 میلیون و 900 هزار هکتار باغ داریم که از این میزان حدود 900 هزار هکتار نیاز به بازسازی دارد و دلیل آن این است که برخی مخروطی کاشته شدهاند و از سویی دیگر پایهها و رقمها قدیمی است و یا نقشه باغ استاندارد نیست، درحالیکه هر 30 سال باید این نقشه تغییر یابد و این چرخه همیشه ادامهدار است.
900هزار هکتار باغ نیازمند بازسازی است
محمدعلی طهماسبی ادامه داد: این 900 هزار هکتار، نهال، پایه و رقمهای جدید میخواهد و باید رقمهای قبلی را کنار بگذاریم، اکنون پایههای بسیار خوبی آمده است. سال پیش 142 رقم و پایه جدید معرفی شده بود. امسال هم 10 الی 20 رقم از طریق موسسه تحقیقات باغبانی اعلام میشود. از لحاظ پیوندک مقداری هم کمبود داشتهایم که توانستیم از ترکیه بیاوریم.
طهماسبی در ادامه با بیان اینکه برخی روی باغات مادری سرمایهگذاری کردهاند، گفت: اکنون ما میتوانیم نهال لیبل آبی بدهیم، این نهال حاصل زحمات محققین بود که در حال تکثیر است.
تغییر اقلیم را بپذیریم
معاون امور باغبانی گفت: یکی از دلایل و مشکلات پیشین آن است که در حال تغییر اقلیم هستیم و این را باید بپذیریم. باید در کاشت نوع پسته دقت کنیم بهعنوان مثال، نوع احمدآقایی، کله قوچی، اکبری و... هریک نیاز به شرایط اقلیمی و سرمایشی خاص خود را دارد. ما آسیبهایی هم از سرمایش و هم از گرمایش اقلیم داریم. از سویی دیگر توجه به تغذیه باغات مهم است، در بخش تغذیه کارهای خوبی انجام شده است. باید به مرحله رویش تا زایش توجه کرد و متناسب با آن تغذیهای مناسب هر مرحله را انجام داد تا با کمترین هزینه بتوان بیشترین برداشت را از باغات داشت.
تولید 23 میلیون تن محصولات باغی در کشور
او با بیان اینکه در حال حاضر 23 میلیون تن محصولات باغبانی در کشور تولید می شود، تصریح کرد: بخشی از این حجم تولید در فضای گلخانه و مابقی در فضای باز است که میتوان با یک هرس و یک تغذیه مناسب این میزان را به دو برابر افزایش داد.
نبود تشکل در بخش باغبانی
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با نقد نبود تشکلهای توانمند در عرصه باغبانی، گفت: نبود تشکل در این بخش سبب میشود آنچه در بخش باغبانی به بار میآید را به ثمنبخس بفروشیم. در این بین لازم است که ما بازار را خودمان کنترل کنیم و یک تشکل قوی را تشکیل دهیم. در محصول زعفران این تشکل بهوجود آمده است. به عنوان مثال زرین زعفران مشرق زمین چند هزار نفر عضو دارد، زعفران را به بورس برده و کاملا قیمت بازار را کنترل کرده است و ارتباط تنگاتنگی با تولیدکننده و مردم دارد.
او با بیان اینکه بستر مناسبی برای صادرات از طریق اتحادیه اوراسیا فراهم شده است، ادامه داد: اتحادیه اوراسیا روی تعرفه توجیهی ایران با کشورهای دیگر تمرکز کرده است. این اتحادیه ضوابط قرنطینهای را در کشور مقابل، ثبت و ضبط میکند و به این ترتیب به کمک صادرکننده میآید. این اقدامات، کارهایی است که باید در استان با همکاری بخش خصوصی انجام شود.
خط اعتباری 600میلیارد تومانی برای صادرات
طهماسبی در ادامه افزود: حدود 600 میلیارد تومان یک خط اعتباری با عاملیت بانک کشاورزی برای پرداخت تسهیلات به صادرکنندگان پنج محصول باغی ایجاد شد که تنها پستهکاران توانستند بهرهبرداری کنند و بخشهای دیگر بهره زیادی نبردند. این خط با سود 14.5 درصد تنها برای تجارت و صادرات محصولات باغبانی در نظر گرفته شده است. برای اینکه به باغداران ضرری نرسد نیاز است که یک اتحادیه و تعاونی در هر استان ایجاد شود تا دست واسطهها کوتاه شود. در پسته و زعفران این اتحادیه و تعاونیها ایجاد شدهاند و امیدواریم که در هستهداران، سبزی و صیفی نیز بهوجود بیاید.
مجمع ملی خبرگان، به دنبال کشاورزی قراردادی
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه از کشاورزی قراردادی و تشکیل زنجیرهها حمایت میکنیم، ادامه داد: در این زمینه با سرمایهگذاری چند ده میلیاردی در قالب کشاورزی قراردادی روبرو بودیم و سرمایهگذار با دریافت این مبلغ از وزارت جهاد کشاورزی، تعهد داده که با کشاورزان قرارداد داشته و محصولات آنها را جمعآوری کرده تا تولیدکننده متضرر نشود. اینجا، یک کشاورز پیشرو است که میتواند بیشترین بهرهبرداری را از این فرصت داشته باشد.
در راستای تأکید طهماسبی بر اهمیت کشاورزی قراردادی و بهرهگیری آن در تولید محصولات باغی، محمد جعفری فشارکی، مدیرعامل مجمع ملی خبرگان نیز گفت: مجمع ملی خبرگان به دنبال کشاورزی قراردادی است. شهرستان نظرآباد استان البرز را بهعنوان پایلوتی برای کشاورزی قراردادی انتخاب کردهایم و در نظر داریم تا در هر استان یک شهرستان را بهصورت پایلوت انتخاب کنیم و امیدوارم این روند برای کل استانها فراگیر شود.
انتهای پیام
********
مصاحبه با مدیرعامل مجمع ملی خبرگان کشاورزی
خبرگان کشاورزی 100 برابر جمعیتشان تولید میکنند
باوجود اینکه در 25 سال گذشته میزان تولید محصولات کشاورزی دو برابر شده، اما ساماندهی مناسبی ندارد. در این سالها همواره میزان تولید در سالهای مختلف متفاوت است و هنوز هم در برنامه مشخصی برای میزان تولید در هر سال وجود ندارد. در واقع ما هنوز براساس نیاز کشور تولید نمیشود. متاسفانه این موضوع مورد بیتوجهی واقع شده ولی امروزه که ما با محدودیت منابع آبی روبرو هستیم، اهمیت و لزوم داشتن برنامه کشت بسیار واضح است و امیدواریم مجلس و دیگر نهادهای مسول به این مساله بسیار توجه کنند.
انتقال تجربه در پیشرفت بسیار موثر است به خصوص در اموری که به تجربه و تکرار وابسته است. اصل کشت و به طور کلی کشاورزی بیش از هر چیز بر پایه دانش تجربی استوار است و اگر این تجربه با دانش و فناوری روز همراه شود تاثیر آن دو چندان خواهد بود. این موضوع زمانی خود را نشان میدهد که باید از کشاورزی معیشتی و سنتی به کشاورزی اقتصادی گذر کرد. ضمن اینکه یکی از مهمترین اصول و پایههای اقتصاد مقاومتی، کشاورزی اقتصادی است. بنابراین در این بخش باید افراد یا محلهایی برای تلفیق دانش روز و تجربه وجود داشته باشند تا بهبود و نتایج آن در بخش کشاورزی دیده شود.
«مجمع ملی خبرگان کشاورزِی» جایی است که تجربه دیروز و دانش امروز با هم تلفیق شده و «خبرگان کشاورزی» این تجربه- علم جدید موجب شده تا خبرگان کشاورزی در مورد عملکرد و بهبود شیوهها و به دست آوردن محصول در کشاورزی تجربه جدیدی را نمایش دهند.
اما تشکیل این مجمع و گردآوری این خبرگان داستان خودش را دارد. داستانی که هنوز هم ادامه دارد و میتواند درهای جدیدی از خلاقیت و توانایی را در کشاورزی پدیدار کند. اعضای این مجمع هم به نوبه خود برای کشاورزی و تغییر وضعیت از سنتی و معیشتی به اقتصادی تلاشهای بسیاری کردهاند و همچنان به این تلاشها ادامه میدهند. این مجمع برای خودش سازوکارهایی دارد که اگر به موقع و صحیح حمایت و درک شود میتواند انقلابی در کشاورزی و خوداتکایی محصولات به دنبال داشته باشد. آنچه پیشروی شماست گفتوگویی کوتاه با محمد جعفری فشارکی مدیرعامل مجمع ملی خبرگان کشاورزی است در مورد عملکرد و نحوه تشکیل این مجمع و کارکردهای آن است.
- مجمع ملی خبرگان نامیاست که شاید برای بسیاری از افراد آشنا نباشد. اما به هر حال یکی از مهمترین «سازمانهای مردم نهاد» در بخش کشاورزی است. این مجموعه از چه زمانی و چرا تشکیل شد؟
مجمع ملی خبرگان کشاورزی سال 82 با مصوبه هیات دولت تاسیس شد. قرار شد با افرادی که نمونههای برتر کشاورزی هستند و عملکرد بهتری در میانگین برداشت کشوری داشتهاند، ساماندهی شده و مجمع ملی نخبگان کشاورزی را تشکیل دهند و حدود 15 سال از عمر این مجموعه میگذرد و با همه سختیها و ناملایمات به کار خود ادامه داده است. البته در این مدت این نهاد با سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) همکاری نزدیک داشته است. در کشورهای دیگر از پیشروهای کشاورزیشان تجلیل شده و به آنها و تجربیاتشان توجه میشود اما در ایران کمتر این اتفاق افتاد است.
در مورد اهمیت خبرگان کشاورزی و جایگاه آن در کشور به یک آمار توجه کنید. کل جامعه کشاورزی حدود 60 هزار نفر است در حال حاضر نخبگان کشاورزی 0.15 درصد جمعیت کل کشاورزان را تشکیل میدهند و در عین حال 15 درصد کل محصولات کشاورزی تولید شده را به خود اختصاص داده است. در مورد میزان تولید نیز لازم است بدانید میانگین تولید و برداشت در سطح هکتار چهار تن است ولی در جامعه نخبه کشاورزی این میانگین 14 تن است.
به آمار برداشت نخبگان توجه کنید؛ سیب درختی 200 تن، زعفران 18 کیلو، پسته 15 تن در هر هکتار برداشت از جمله مثالها و نمونه نتایج تلاشهای خبرگان هستند و سعی کردهاند که همه این تجربه و تلاشها را به دیگر کشاورزان نیز منتقل کنند. در مورد نحوه و روند تولید نیز، بیشتر نخبهگان کشاورزی محصولات سالم و بدون کود یا سموم شیمیایی تولید میکنند. همه این افزایش تولید را نیز با شیوه افزایش بهرهوری در واحد سطح به انجام رساندهاند. تمام نمونههای تولید شده توسط خبرههای کشاورزی جزو نمونههای سالم است. البته برخی از خبرگان بر روی تولید محصولات ارگانیک (محصولات خاص ارگانیک) نیز تحقیق و تلاشهای انجام دادهاند.
- نحوه ارتباط اعضای مجمع با یکدیگر و تعامل برای افزایش یا بهروز آوری دانش با چه شیوههایی انجام میشود؟
خبرگان کشاورزی در سطح استانها کانون دارند و در سطح شهرستانها انجمن خبرگان کشاورزی فعال است که به صورت شبکهای در تمام روستاها حضور دارند و فعالیت میکنند. نقش اصلی نخبگان، آموزش به کشاورزان دیگر و به مرحله اجرا درآوردن این تجربیات است.
در همین خصوص تفاهمنامهای با سازمان بسیج مهندسی امضا شده، با مرکز پژوهشهای مجلس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و... امضا شده تا روند آموزش به کشاورزان، با توجه به شبکه نخبگان کشاورزی تسهیل شود. کار اصلی ما در روستاها و به شیوه خدمات در مورد این تفاهمنامه است.
هدف ما افزایش بهرهوری، با استفاده از افزایش بهینه میزان محصولات به رشد و توسعه پایدار رسید، چراکه بخشی از فرایند توسعه پایدار افزایش میزان تولیدات کشاورزی و خوداتکایی بخشی از محصولات است.
باوجود اینکه در 25 سال گذشته میزان تولید محصولات کشاورزی دو برابر شده، اما ساماندهی مناسبی ندارد. در این سالها همواره میزان تولید در سالهای مختلف متفاوت است و هنوز هم در برنامه مشخصی برای میزان تولید در هر سال وجود ندارد. در واقع ما هنوز براساس نیاز کشور تولید نمیشود. متاسفانه این موضوع مورد بیتوجهی واقع شده ولی امروزه که ما با محدودیت منابع آبی روبرو هستیم، اهمیت و لزوم داشتن برنامه کشت بسیار واضح است و امیدواریم مجلس و دیگر نهادهای مسول به این مساله بسیار توجه کنند. باوجود همه این موضوعات توجه داشته باشید که ایران چهارمین بانک ذخایر ژنتیک گیاهی دنیا را دارد و با توجه به چهار فصل بودن کشور ممکن است چقدر اهمیت داشته باشد و بتواند مشکلات و چالشهای کشاورزی را حل کند اما جاهای خالی و چالشهای بخش کشاورزی با توجه به توسعه روزافزون علوم و... بسیار است و باید تلاشها مستمر و پیگیرانه باشد. میتوان گفت به طور تقریبی همه محصولات کشاورزی در ایران تولید میشود. حتی یکی از پروژههایی که نخبگان کشاورزی دنبال میکنند کشت محصولات جدید است. محصولاتی که در جنوب سیستان و بلوچستان و در ناحیه مکران انجام میشود. این پروژه مربوط به گیاهان دارویی، آناناس و صنایع دستی و خانگی این منطقه است. البته این طرح به کمک باشگاه کشاورزان جوان پیگیری و اجرا میشود.
- نقش اصلی خبرگان کشاورزی چیست و کدام اهداف را محقق کرده است؟
هدف اصلی این مجمع انتقال یافتههای خبرگان به دیگر کشاورزان، برای رسیدن به توسعه پایدار است. امیدوارم که از خبرگان به عنوان یک مرجع استفاده کنند.
- این نهاد چقدر توانسته در انتقال تجربیات موفق باشد و اعتماد کشاورزان را به خود جلب کند؟
متاسفانه پس از تاسیس این مجمع، تشکلهایی به وجود آمد که مجمع ملی خبرگان را تحتالشعاع خودش قرار داد و حتی موازی این بود، در صورتی که ما بازوی مسلح علمی تشکلهای دیگر هم هستیم. چون دانش بومی ما در حد 30 درصد، با دانش علمی تحقیقاتی همراه باشد میتوان به توسعه پایدار رسید. اما متاسفانه با توجه به تشکلهای موازی که به وجود آمد این امر خیلی محقق نشد حتی در دولت دهم به طور کلی فراموش شده با رکود مواجه شد. تا پیش از دولت دهم ما به تمامی نهادهای ملی مثل سازمان فنی و حرفهای و... تعامل نزدیک داشتیم. اما رکود ما تا سال 94 طول کشید و پس از آن دوباره سعی در احیا و بازسازی کارکردهای این مجمع شد. به خصوص اینکه در روزهای اخیر با معاونان وزیر جهاد کشاورزی نشستهایی برگزار شده است. در واقع ما سعی کردیم موانع و چالشهایی که بر سر دیگر نهادهای بخش کشاورزی است را نیز پیگیری کرده و آن را حل کنیم. حتی در اظهار نظرها و مطرح کردن مشکلات صنوف مختلف کشاورزی از آنها حمایت میکنیم.
متاسفانه همه فکر میکنند که تحریم بر کشاورزی ما اثر دارد اما نهایت تاثیر تحریم بر کشاورزی ما 10 درصد است آن هم فقط برای برخی سموم یا کودها یا تعدادی از نهادهها، ماشنآلات و... که تاثیر آنها هم 100 درصدی نیست. بنابراین مهمترنی چالش ما نکته دیگری است.
مهمترین چالشی که ما در این روزها دنبال میکنیم، افت و ریزش محصول از کاشت تا برداشت را به حداقل برسانیم. برای مثال کاهش ریزش محصولی مانند گندم با شیوه نشاکاری و مکانیزاسیون در کشت و برداشت این میزان به حداقل رسیده است و ما سعی داریم این موضوع را با دقت دنبال کنیم. اصلیترین چالش ما هم که تحریم تا حدودی بر آن تاثیر داشته ورود ماشینالات کشاورزی است.
- فکر میکنید چه نکاتی برای به نتیجه رسیدن تلاشها یا تجربیات مجمع وجود دارد، آیا این راهها برای حل مشکلات جدی گرفته شده است؟
برای گرفتن بهترین نتیجه، مزارع باید کانون یادگیری باشد. بذر جدید، ماشینآلات جدید یا بومیسازی شده، تجربه کشت جدید و خلاصه هر چیزی که میتواند کار را بهبود ببخشد باید در مزارع امتحان شود. امتحان عملی بهترین نوع تجربه و انتقال آن است.
ما انتطار داریم که دولت و نهادهای دولتی مجمع ملی خبرگان کشاورزی را به عنوان بازوی علمی و تجربی خود بپذیرد و به آن اعتقاد داشته باشد. این مجمع درست هم تراز یک مرکز علمی و پژوهشی کار میکند و در مواردی حتی از یک پژوهشکده هم پا را فراتر گذاشته است چون تجربه را عملی میکند.
خبرگان کشاورزی برای تعامل و انتقال تجربه بیشتر و بهتر، تسهیلگری، روش تدریس و ارتباطات را آموزش دیدند و برای این کار نیز بازهم تفاهمنامهای با سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی منعقد شد که بسیار هم موثر بود اما متاسفانه امکان آموزش کل اعضا فراهم نشد. در مجموع مجمع خبرگان بهترین مرجعی است که میتواند اصلیترین مشکل کشاورزی یعنی همان «نداشتن برنامه کشت» را حل کند.
انتهای پیام
********
یک موفقیت موسیقائی؛
رتبه دوم ایران در جشنواره موقام ازبکستان
گروه موسیقی نستار در نخستین جشنواره بین المللی موقام که هفته گذشته ۶ تا ۱۰ سپتامبر(۱۵ تا ۱۹) شهریورماه با حضور ۳۰ گروه موسیقی برگزار شد، گروه موسیقی نستار از ایران مقام دوم جشنواره را کسب کرد و جایزه دوم این جشنواره را وزیر فرهنگ و هنر ازبکستان به گروه نستار اهدا کرد.
به گزارش ایانا به نقل از مرکز موسیقی،نخستین جشنواره بینالمللی موقام ازبکستان با حضور بیش از ۳۰۰ میهمان از ۷۳ کشور با حضور استادان کشورهای مختلف در بخش داوری بینالمللی، اتنوموزیکولوگها در بخش کنفرانس و گروههای موسیقی در بخش رقابتی برگزار شد و گروه موسیقی نستار از ایران از طریق فراخوان در این جشنواره شرکت کرده بود. همچنین داریوش طلایی از سوی جشنواره به عنوان عضو هیات داوری به جشنواره دعوت شده بود و ساسان فاطمی نیز به نخستین جشنواره بین المللی موقام ازبکستان دعوت شده بود که مقاله و سخنرانی خود را در جشنواره ارائه کرد.
گروه نستار در سال ۲۰۱۴ در فستیوال بینالمللی پتالینگ جایا مالزی اجرا کرد که مورد توجه برگزار کنندگان برنامه قرار گرفت و پس از آن در فستیوال های بینالمللی دیگری در آذربایجان، ارمنستان و ترانه شرقی ازبکستان داشته و همچنین طی همکاری با مرکز پژوهشی پلیفونی در موسیقی فولک اجرایی نیز در کنسرواتوار ساراجیشویلی گرجستان داشته است. از ابتدای فعالیت این گروه هنرمندانی از جمله زهره قلیپور، امین پرویززاده، فراز معماریان، چکاد فشارکی نوا سلیمانی، آگرین حامدی، ایمان حجار، علی نراقیان، ثمین قربانی و میرسعید حسینیپناه با گروه همکاری داشته اند.
گروه نستار در حال حاضر در دو بخش موسیقی کلاسیک ایرانی و موسیقی فولک ایران و جهان فعالیت دارد.
بخش موسیقی کلاسیک ایرانی این گروه در نخستین جشنواره موسیقی موقام شرکت کرد. علی مومنیان (آواز)، فریده رضایی (سرپرست و نوازنده ساز قانون)، مصطفی مومنیان (سنتور)، مرتضی مومنیان (تنبک)، شیوا عابدی (کمانچه)، ساینا زمانیان(بم تار) و کیارش روزبهانی (تار) اعضا بخش سنتی گروه نستار هستند.
بخش دیگر گروه با تمرکز بر قطعات فولک ایرانی و قطعات ملل با همراهی سیاوش الهینیا (رباب)، مجید یحیینژاد (عود)، امیرپرویز احمدی (کوبه ای)، فیروزه رییس دانا(کمانچه) و سمانه باروتی (قیچک آلتو) فعالیت می کند.
انتهای پیام
********